Misteriosul mormânt dintr-un sat părăsit din Irlanda unde se crede că e îngropat adevăratul Moș Crăciun

În apropiere de orașul Kilkenny din Irlanda, un sat medieval abandonat adăpostește o legendă misterioasă legată de Crăciun. În mijlocul pășunilor cu oi se află un cimitir care datează din secolul al XIII-lea și ruinele bisericii Sf. Nicolae, care se înalță deasupra casei familiei lui Maeve și Joe O’Connell. Printre cei care se odihnesc aici se numără primii locuitori ai moșiei, enoriașii bisericii și – conform legendei locale – Sfântul Nicolae din Myra, cel care l-a inspirat pe Moș Crăciun, relatează BBC citat de digi24.ro.

Astăzi, familia O’Connell este proprietara Jerpoint Park, un sat medieval pustiu din secolul al XII-lea, situat la 20 de kilometri de orașul Kilkenny. Sunt și singurii locuitori ai așezării, numită cândva Newtown Jerpoint. Se crede că a fost fondată de normanzi, care au sosit în Irlanda în jurul anului 1160 d.Hr.

Conform unui plan de conservare elaborat de Consiliul Patrimoniului din Irlanda, orașul a înflorit până în secolul al XV-lea. Dovezile arheologice au scos la lumină case, o piață, un turn, un pod, străzi, o moară, un sistem de gestionare a apei și mănăstirea Jerpoint din apropiere, care încă dăinuiește. Dar până în secolul al XVII-lea, ocupanții orașului au dispărut, probabil din cauza unei combinații de atacuri violente și ciumă.

E un mister cum a devenit orașul fantomă presupusul loc de odihnă al Sfântului Nicolae. Dar unii oameni – inclusiv familia O’Connell – cred că tradiția locală poate arunca puțină lumină asupra acestui lucru.

„Legenda spune că mormântul a fost dintotdeauna aici”, spune Maeve, arătând spre o efigie de piatră ornamentată din cimitirul bisericii. Pe piatra funerară este reprezentată figura unui bărbat care stă cu mâinile împreunate la degete, cu palmele îndreptate spre exterior, făcând referire la natura caritabilă a persoanei îngropate.

Simbolismul, desigur, are nevoie de puține explicații pentru oricine a crescut primind cadouri de la Moș Crăciun sau orice alt nume după care e cunoscut sfântul Nicolae. Deși Moș Crăciun este viu în inimile celor care cred în el, persoana care a inspirat această figură legendară a fost un muritor, Sfântul Nicolae din Myra.

Înainte de a deveni sfânt, Nicolae a fost un băiat orfan născut în vechiul oraș roman Patara, care și-a dat moștenirea „celor nevoiași, bolnavilor și săracilor”, potrivit Vatican News. A devenit episcop de Myra, care acum face parte din Turcia; a participat la Sinodul de la Niceea din 325, care l-a declarat pe Isus fiul lui Dumnezeu; a murit la Myra la 6 decembrie 343 și a fost înmormântat la Myra. Cu toate acestea, locația exactă a trupului Sfântului Nicolae continuă să fie o dilemă pentru cercetători.

Unii cred că mormântul său este intact, sub podeaua bisericii Sf. Nicolae din Antalya, Turcia. Alții susțin că trupul său a fost furat și mutat în Bari, Italia, unde se află într-o criptă de sub Bazilica San Nicola. Mai mult, alțiii susțin că relicve din trupul sfântului au fost smulse și apoi vândute sau dăruite oamenilor și bisericilor din întreaga lume.

Maeve arată spre imaginile de pe efigie, cu două siluete masculine care se uită peste umerii Sfântului Nicolae. Aceștia îi reprezintă pe cei doi cavaleri cruciați care se presupune că au transportat trupul Sfântului Nicolae de la locul său de înmormântare din Turcia în Italia. În timpul misiunii lor, legenda spune că cavalerii au luat o relicvă a sfântului cu ei în Irlanda, unde a ajuns la Biserica Sf. Nicolae din Newtown Jerpoint și, în cele din urmă, a fost îngropată în cimitirul din curtea bisericii.

Săptămâna Europeană a Sportului se va desfășura în Republica Moldova în perioada 23-30 septembrie

În perioada 23-30 septembrie în Republica Moldova se va desfășura Săptămâna Europeană a Sportului cu genericul BeActive. Scopul activităților este de a inspira oameni de toate vârstele să practice sportul, contribuind astfel la bunăstarea personală și la crearea unei comunități unite în jurul activităților fizice, transmite MOLDPRES

Seria de evenimente va începe cu Festivalul BeActive, care se va desfășura în parcul La Izvor din municipiul Chișinău. Participanții vor avea ocazia să participe la mai multe activități sportive, inclusiv fotbal pe plajă, volei, padel și tenis. Festivalul va găzdui și o zonă specială BeActive, dedicată activităților de fitness, pentru a încuraja un stil de viață activ. 

Pe data de 22 septembrie, de la ora 9:00 va avea loc BeActive Antrenament de Alergare, o sesiune condusă de antrenori experimentați, care va ajuta participanții să își îmbunătățească rezistența și tehnica de alergare. Pe 24 septembrie, de la ora 11:00, toți iubitorii de sport sunt așteptați la BeActive Cărpineni Start de Alergare, un eveniment special dedicat refugiaților din Ucraina stabiliți în Cărpineni. 

La 28 septembrie, de la ora 11:00, va avea loc BeActive Marathon start pentru copii, unde cei mici vor avea ocazia să alerge pe diferite distanțe și să încurajeze un stil de viață activ. 

Evenimentul principal al săptămânii va avea loc pe 28 și 29 septembrie, la Chișinău și va include BeActive Roller Marathon Start, BeActive Marathon4ALL Start, o cursă rezervată  sportivilor în scaune cu rotile; BeActive Moldova Mass Start, un moment istoric, cu starturi simultane în cinci orașe din Moldova; BeActive Special Olympics Înot, competiție de înot dedicată sportivilor cu dizabilități intelectuale etc.

Pe 5 octombrie, în cadrul evenimentelor BeActive, va avea loc un meci caritabil de tenis între Radu Albot și Marius Copil. Fondurile colectate din vânzarea biletelor și donații vor fi direcționate către susținerea sportivilor cu dizabilități din Moldova. 

Femeile câștigă mai puțin decât bărbații. Diferența e destul de mare

Salariul mediu al femeilor din Moldova, în anul trecut, a fost mai mic cu 15,6% față de cel al bărbaților, scrie jurnal.md.

Diferența între salariile medii este de peste 2 000 de lei. Salariul mediu lunar brut al femeilor a constituit 11 237 de lei, al bărbaților – 13 309 lei. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică, de Ziua internațională a salarizării echitabile, marcată anual în data de 18 septembrie, transmite IPN.

Bărbații câștigă mai bine decât femeile în majoritatea activităților economice. Biroul Național de Statistică precizează domeniile unde sunt raportate cele mai mari diferențe: informații și comunicații, unde salariul unui bărbat este cu 38% mai mare decât al unei femei; finanțe și asigurări – cu 34,6%, sănătate și asistență socială – cu 25,6%.

În schimb, femeilor le revin câștiguri salariale mai mari în servicii administrative și de suport – cu 7,5% mai mult în comparație cu lefurile bărbaților, iar în industria extractivă – cu 3,1%, notează BNS.

Poziția ierarhică la locul de muncă și nivelul de calificare al salariaților influențează diferențele salariale pe sexe, explică Biroul Național de Statică.

BNS mai precizează că femeile predomină în rândul salariaților în majoritatea raioanelor, cele mai mari ponderi fiind la Fălești, Nisporeni, Sângerei și Cantemir.

Tot mai mulțiminori după gratii: creștere alarmantă a infracțiunilor deosebit de grave comise de ei

Numărul infracțiunilor comise de minori în Republica Moldova continuă să scadă constant pe parcursul ultimilor zece ani, arată rapoartele Biroului Național de Statistică (BNS). Dacă în anul 2014, aproape 1200 de minori au figurat în dosare, în 2023  numărul acestora s-a micșorat la aproape 450. În același timp, numarul crimelor deosebit și exceptional de grave a crescut aproape de trei ori in 2023, ATO Gagauzia înregistrând o crestere de 200 la sută în sectorul delicvenței juvenile în comparație cu 2022, scrie anticorupțir.md.

Infracţiunile cel mai des comise de minori rămân a fi furturile, cu o pondere de 58,8% din totalul infracţiunilor, jafurile – 7,1%, cazurile de huliganism – 5,1%, pungășiile – 3,8% și escrocheriile – 2,9%, precum și alte infracțiuni – 22,3%.  Ultimul omor, cu implicarea minorilor, datează din anul 2021.

Deși indicii totali ai infracțiunilor se reduc, la capitolul infracțiunilor deosebit de grave numărul cazurilor a crescut de la trei  la nouă în 2023, comparativ cu 2022, iar al inracțiunilor  excepțional de grave – de la trei la șase, în aceleași perioade de referință.

Numărul minorilor care au comis infracțiuni (2022 vs 2023)

Analiza  fenomenului criminalității juvenile  după principiul teritorial ne relevă faptul că indicii s-au redus vizibil pe parcursul anului trecut în toate zonele republicii cu excepția ATO Gagauzia, unde s-a înregistrat o creștere de 200 la sută, de la 4 cazuri în 2022 la 12 în 2023.

Totodată, un raport al Inspectoratului General de Poliție arată că la comiterea celor 449 de  infracțiuni au participat 735 copii, dintre care  51 fete.

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că, momentan, în penitenciarele Republicii Moldova își execută pedeapsa cu închisoarea 31 de deținuți minori. Vârsta celui mai mic minor aflat în detenție este de 16 ani, acesta executând pedeapsa pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 186 Cod penal – furtul, și a prevederilor art. 1921 Cod penal – răpirea mijlocului de transport.

Potrivit instituției, furtul este infracțiunea pentru care sunt pedepsiți cu privațiune de libertate cel mai mare număr de deținuți minori.

Conform informației livrate de ANP, din numărul total de deținuți minori care la moment se află după gratii, 14 deținuți au săvârșit infracțiunile prin recidivă, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea deținut minor după eliberarea din închisoare revine la stilul de viață obișnuit și continuă să încalce legea.

Penitenciarul nr.10-Goian este unul de tip semiînchis unde îşi execută pedeapsa deţinuţii minori. Acesta este amplasat în comuna Ciorescu, satul Goian.

Cea mai tristă predică de Crăciun a Papei! A vorbit despre lăcomie și război
Articolul anterior
Povestea unei familii de indieni care au ajuns în R. Moldova acum 21 de ani, iar țara noastră le-a devenit a doua casă
Articolul următor