Mitropolitul Vladimir s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău

Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată Patriarhiei Rusiei, a anunțat vineri că l-a primit în vizită pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasneţov, a doua oară în acest an. Vizita are loc după ce politicieni proruși, dar și Episcopul Marchel, au fost la Moscova săptămâna trecută, transmite Europa Liberă, scrie stiripesurse.md.

Mitropolia a anunțat că discuțiile dintre cei doi s-au concentrat pe „subiecte de actualitate internațională”, „pacea și stabilitatea globală”, dar și „proiectele bilaterale dintre Biserica Ortodoxă din Moldova și Ambasada Rusiei”.

Această vizită a fost precedată de conferința de la Moscova intitulată „În Moldova sau în România: va rămâne oare R. Moldova pe harta anului 2025?” și care a avut loc pe 27 iunie. Au participat foști și actuali oficiali ruși, opoziția din R. Moldova și alți invitați, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia. Printre invitați s-au numărat deputatul socialist Bogdan Țîrdea, oligarhul fugar Ilan Șor și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

Evenimentul a fost organizat de Institutul țărilor CSI, care studiază așa-numita „vecinătatea apropiată” a Rusiei și răspândește narațiuni care justifică politica externă agresivă a Kremlinului.

Organizatorii ruși ai conferinței au motivat necesitatea acesteia prin faptul că „Rusia nu poate rămâne indiferentă” față de cursul de „subjugare” a R. Moldova de către Uniunea Europeană și NATO și „anexarea” ei de către România.

Cu o săptămână înainte, pe 20 iunie, liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, a participat la o altă conferință, organizată de ruși în Slovacia. A fost inițiată de Institutul național de cercetare pentru dezvoltarea comunicațiilor (NIIRK) din Rusia, ticsit cu foști ofițeri ai serviciilor secrete ruse – KGB, SVR și FSB.

„Moscova mizează și pe ajutorul Bisericii ortodoxe, subordonată Patriarhiei Ruse, or, așa poate fi explicată prezența episcopului Marchel la întrunirea recentă organizată de Institutul pentru țările CSI”, explică Igor Boțan în cadrul podcastului Dincolo de știri.

Ultima întâlnire oficială, al ambasadorului Rusiei în Moldova, Vasnețov cu Mitropolitul Vladimir, de anul acesta, a avut loc în februarie, iar subiectele discuției au fost, la fel, despre „pacea și stabilitatea globală” și „consolidarea legăturilor dintre cele două entități”.

Jurnaliștii britanici au „descoperit” adevăratul castel al lui Dracula. Branul, „doar marketing pentru turiști”

Jurnaliștii britanici au „descoperit” adevărata casă a lui Dracula, acolo unde a trăit Vlad Țepeș și au spulberat mitul celebrului castel de la Bran. Până acum cinci ani, cetatea în care a trăit Vlad Țepeș a fost neatinsă de decenii, scrie observatornews.ro.

Adevărata casă a lui Dracula este Cetatea Poienari din orașul Curtea de Argeș. Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, a spus că Poienari este „adevăratul castel” al lui Vlad Țepeș – figura vicioasă care l-a inspirat pe contele Dracula în romanul Bram Stoker din 1897.

Cetatea „de nepătruns”, cocoțată pe o stâncă de 800 de metri, a fost casa celebrului Vlad Țepeș, cunoscut și sub numele de Vlad Dracula, în timpul domniei sale. Mulți cred că Castelul Bran, un monument național din Transilvania, a fost casa lui Țepeș, însă tot acest mit a fost destrămat de Cornel Popescu, care a spus că nu are „nicio legătură” cu domnitorul.

Castelul Bran, „marketing pentru turism”

Vlad Țepeș-Dracula a domnit de trei ori. În timpul celei de-a doua domnii, a ridicat doar trei monumente, mănăstirile Comana și Snagov și cetatea Poienari. Castelul Bran nu are nicio legătură cu Vlad Țepeș. Nu el a construit acel castel, este doar marketing pentru turism. Adevăratul castel al lui Vlad Țepeș este cetatea Poienari”, spune Cornel Popescu.

Cetatea, la care poți ajunge doar dacă urci 1.500 de trepte, nu a fost niciodată cucerită de inamicii lui Vlad – în ciuda mai multor încercări.

„Datorită poziției sale spectaculoase și de neatins, cetatea nu a fost niciodată cucerită, deși turcii au încercat de mai multe ori”, a spus Cornel Popescu.

Cetatea Poienari a fost abandonată și mai târziu zguduită de un șir de cutremure în anii 1900 – distrugând o mare parte din ea Dar, după o restaurare îndelungată, urmează să se deschidă publicului pentru prima dată. 

Moldovenii, îndemnați să facă ordine în comunități, în contextul Zilei mondiale a salubrizării

De Ziua Mondială a Salubrizării, Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să participe la acțiuni de salubrizare în perioada 23-29 septembrie, pe întreg teritoriul țării. Inițiativa subliniază importanța reducerii deșeurilor și a practicilor de reciclare pentru protejarea mediului înconjurător. Dacă fiecare dintre noi ar produce mai puține deșeuri și s-ar implica în acțiuni de salubrizare, vom avea comunități mai curate și mai confortabile, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Toți cetățenii sunt încurajați să participe la campania de salubrizare în orice regiune a țării, împreună cu familia, prietenii sau vecinii, pentru a face curățenie în pădurile din localitate, în parcuri, pe străzi sau în apropierea casei. Sticlele din plastic, pungile, hârtiile și alte tipuri de deșeuri solide poluează în mod continuu solul, aerul și apa, iar fiecare sac de deșeuri colectat reprezintă un pas spre un viitor sustenabil și sănătos. Prin acțiuni comune de salubrizare, promovăm responsabilitatea ecologică și contribuim la combaterea schimbărilor climatice.

Ziua Mondială a Salubrizării este marcată anual pentru a încuraja comunitățile să se implice în activități de curățare și are ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la problemele de mediu și importanța unui management corect al deșeurilor pentru un mediu mai curat. Haideți să ieșim cu toții la curățenie în această săptămână dedicată salubrizării!

Stop înregistrării candidaților la prezidențiale! Cine sunt candidații înscriși în cursa electorală

Comisia Electorală Centrală a încheiat procedura de înregistrare a candidaților la prezidențiale. Marți, 24 septembrie, au fost aprobate deciziile privind înscrierea ultimilor concurenți electorali, scrie realitatea.md.

În cursa electorală intră Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari. Candidatura lui Igor Munteanu a fost respinsă de membrii CEC, după ce s-au identificat semnături nevalabile în susținerea lui și încălcări în procesul de colectare a iscăliturilor, potrivit reprezentanților Comisiei.

Așadar, pentru funcția de șef de stat vor candida Alexandr Stoianolgo (susținut de PSRM), Maia Sandu (desemnată de PAS), Renato Usatîi (desemnat de Partidul Nostru), Vasile Tarlev (desemnat de Partidul „Viitorul Moldovei”), Irina Vlah (desemnată de un grup de cetățeni), Ion Chicu (desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei), Andrei Năstase (desemnat de un grup de cetățeni), Octavian Țîcu (desemnat de blocul „Împreună”), Victoria Furtună (desemnată de un grup de cetățeni), Tudor Ulianovschi (desemnat de un grup de cetățeni) și Natalia Morari (desemnată de un grup de cetățeni).

Susținătorii lui Alexandru Arseni, care a fost desemnat de un grup de cetățeni, au restituit listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în Republica Moldova pe 20 octombrie 2024. În aceeași zi, cetățenii vor fi chemați la urne și pentru a spune dacă susțin integrarea europeană a Moldovei.

„Vom da un răspuns puternic”. Zelenski declară că Ucraina va riposta după atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev
Articolul anterior
Aeroportul Internaţional Chişinău nu va putea fi privatizat
Articolul următor