Moara de vânt din satul Gaidar a fost restaurată cu susținerea Uniunii Europene

Lucrările de restaurare a morii de vânt din satul Gaidar, UTA Găgăuzia, au luat sfârșit.

Moara de vânt din satul Gaidar, restaurată cu suportul Uniunii Europene

Patrimoniul cultural a fost restaurat cu suportul Uniunii Europene, transmite IPN.

Obiectivul turistic păstrează elementele distinctive ale secolului în care a fost construită, precizează Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Moara a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și este funcțională și deschisă vizitatorilor. Primii curioși care au redescoperit obiectivul turistic au fost oaspeții celei de-a noua ediții a Festivalului Covoarelor organizată la Gaidar.

Asemenea mori mai sunt patru în toată Republica Moldova. Unicitatea morii de vânt din Gaidar constă în faptul că o singură persoană poate gestiona toate procesele din interior.

Reconstrucția a făcut parte dintr-un program comprehensiv de restaurare și conservare a zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului.

10 exportatori de fructe obțin granturi de 10.000 de dolari pentru dezvoltare

Specialiștii de marketing din cadrul a 10 companii din sectorul horticol din Moldova au finalizat cu succes a doua ediție a programului de mentorat la export, destinat exclusiv exportatorilor de fructe, scrie agrobiznes.md.

Evenimentul de încheiere a programului a fost marcat de prezentarea planurilor de marketing, promovare și export, elaborate cu suportul unor experți internaționali din Olanda.

Programul, desfășurat pe parcursul a 8 luni, a inclus sesiuni intensive de instruire tematică, precum și asistență personalizată, organizate de Asociația Moldova Fruct cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF).

Scopul principal al acestui program a fost pregătirea exportatorilor pentru a accesa piețe internaționale și pentru a deveni competitivi pe piețele europene.

Un sprijin important pentru dezvoltarea exportatorilor

Avalanșă de nemulțumiri din cauza facturilor! Autoritățile spun, însă, că cetățenii achită mai puțin pentru energie decât anul trecut

Avalanșa de reacții de pe rețelele de socializare arată clar că nemulțumirile legate de compensațiile pentru energie din această iarnă au depășit simpla matematică a tarifelor. Mulți cetățeni, mai ales cei cu venituri mici sau cu persoane vulnerabile în familie, consideră că sprijinul financiar este insuficient. Cu toate acestea, autoritățile spun că lucrurile trebuie privite altfel: „Am spus de mai multe ori că cetățenii care beneficiază de compensații nu vor achita mai mult în acest an comparativ cu anul trecut. Asta și realizăm în prezent,” a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, scrie moldova1.md.

Conform autorităților, tariful pentru gaze naturale a scăzut considerabil, de la 18,07 lei/m³ în noiembrie 2023 la 13,12 lei/m³ în noiembrie 2024. Asta înseamnă că o factură fără compensații este acum de 1.968 lei pentru un consum de 150 m³, comparativ cu 2.710 lei anul trecut. Chiar dacă suma compensată a scăzut de la 856 lei la 300 lei, factura finală este mai mică în 2024: 1.668 lei, cu 186 de lei mai puțin decât în 2023.

Un exemplu concret arată că o gospodărie care se încălzește utilizând energie termică nu va plăti mai mult în acest sezon rece, comparativ cu anul precedent, chiar dacă valoarea compensațiilor acordate a scăzut. Tariful din luna noiembrie 2024, de 1.824 lei/Gcal, este considerabil mai mic decât cel din 2023, care era de 3.267 lei/Gcal.

Astfel, pentru un consum mediu de 0,86 Gcal, factura fără compensații s-ar ridica la 1.568 lei în acest an, comparativ cu 2.835 lei în 2023. După aplicarea compensațiilor, factura finală scade la 1.188 lei în 2024, ceea ce înseamnă cu 90 lei mai puțin decât în sezonul anterior.

Guvernul mai asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent.

„Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Patru minori din Chișinău au comis trei furturi

Patru minori cu vârstele cuprinse între 13 și 15 ani din capitală, sunt cercetați penal fiind suspectați de comiterea a trei furturi din locuințe în sectorul Botanica al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Suspecții acționau ziua, după ce se asigurau că proprietarii au plecat de acasă și, prin forțarea geamurilor, pătrundeau în locuințe de unde sustrăgeau bani. Suma prejudiciului cauzat părților vătămate a fost estimată la aproximativ 39.000 de lei. În urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală întreprinse de polițiștii de la Botanica, suspecții au fost identificați și reținuți, iar asupra lor a fost depistată o parte din banii sustrași. Minorii sunt cercetați penal pentru furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  amendă de până la 67 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Artistul de operă Mihail Munteanu a împlinit astăzi 79 de ani
Articolul anterior
Baba Vanga, profeții pentru 2022. A prezis seceta severă din Marea Britanie
Articolul următor