Modificări importante în calendarul de admitere la universitățile din Republica Moldova

Calendarul de admitere la toate universitățile din Republica Moldova, de stat sau private, a fost modificat. Astfel, calendarul de înscriere a candidaților a fost a fost modificat, în contextul eliberării în perioada 22-31 iulie a diplomelor de Bacalaureat pentru absolvenții de liceu care susțin examenele în sesiunea suplimentară. Astfel, depunerea on-line a dosarelor de concurs va avea loc în perioada 22-31 iulie, scrie evz.ro.

Calendarul admiterii în universități

-22-31 iulie, depunerea on-line a dosarului de concurs pe platforma eadmitere.gov.md;

-2 august, anunțarea rezultatelor intermediare;

-3-6 august, prezentarea documentelor în original;

-9 august, afișarea rezultatelor finale.

Sesiunea suplimentară de admitere, în cazul în care rămân locuri libere

-10-14 august,depunerea on-line a dosarului;

-16 august, anunțarea rezultatelor intermediare;

-16-19 august, prezentarea documentelor în original;

-20 august, afișarea rezultatelor finale:

Admiterea la USMF „Nicolae Testemițanu”

Pentru anul universitar 2024-2-25, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a scos la concurs 1.100 de locuri la studii superioare de licență și integrate. Dintre acestea, 500 sunt cu finanțare bugetară, iar 600 sunt cu taxă. Ca în fiecare an, 25 de locuri bugetare sunt pentru candidații din raioanele de est ale țării.

USMF „Nicolae Testemițanu” a mai anunțat că înscrierea la concurs se poate face concomitent la trei instituții de învățământ superior, a câte maxim trei programe de studii la fiecare. Însă, candidatul va fi înmatriculat doar la un program de studii în cadrul unei singure instituții. Criteriile sunt unice pentru admiterea la locurile cu finanțare bugetară și pe bază de contract cu taxă de studii. Concursul se va desfășura în două etape – intermediar, în baza copiilor, și final, în baza actelor originale.

Important de știut

-85% din numărul total de locuri vor fi oferite deținătorilor diplomei de Bacalaureat,

-15% pentru tinerii cu diplome de studii profesionale de profil

-15% din locurile bugetare sunt destinate pentru nouă categorii separate de candidați: cu statut de copii rămași fără îngrijire părintească, cu grad de dizabilitate sever sau accentuat, din familii cu trei și mai mulți copii cu vârsta de până la 20 de ani.

În afara concursului, în limita Planului de admitere, sunt admiși candidații care au obținut performanțe la olimpiade internaționale sau republicane, cu premii de gradul I-III. Condiția este ca aceștia să opteze pentru specialitatea ce corespunde disciplinei la care au fost premiați. Potrivit USMF „Nicolae Testemițanu”, candidații care au obținut premii la olimpiade sau concursuri naționale la biologie și chimie vor fi admiși la oricare program de studii. De asemenea, cei cu premii la fizică vor fi admiși în afara concursului la programele de studii Optometrie sau Tehnologii în radiologie și imagistică.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Premieră într-o țară europeană! Mergi în vacanță și primești și recompense
Articolul anterior
Trei oameni s-au înecat în acest weekend
Articolul următor