Moldexpo te invită la cea mai tare sărbătoare a modei!

Lecţii de stil, frumuseţe şi originalitate – sunt doar câteva din surprizele de care au parte iubitoarele de modă la cea mai tare sărbătoare de fashion din acest an, “Moldova Fashion Expo”, la cea de-a XII-a ediţie. 

separator

La expoziţia MOLDOVA FASHION EXPO din acest an, participă peste 80 de expozanţi, producători şi distribuitori din Moldova, Franţa, România, Rusia şi Turcia.

Aceștia vor prezenta stofe, vestimentaţie, tricotaje, lenjerie de corp, blănuri şi cuşme, articole de uz casnic, încălţăminte, accesorii şi materii prime, furnituri, aţe, fire toarse, utilaje şi dotări tehnologice, bijuterii și genți.

Prezentările noilor colecţii industriale ale producătorilor moldoveni, concursul tinerilor designeri vestimentari, prezentarea colecţiilor fashion al designerilor de renume, lecţii de stil de la Lilu, prezentarea stilului clasic şi non-conformist– este programul, “Zilele Modei ArtPodium”, la Moldova Fashion Expo 2012.

De asemenea în premieră pe 16 noiembrie, se va desfășura, Fashion Party – sărbătoarea stilului original, arogant și non-conformist, în cadrul căruia tinerii designeri vor prezenta viziunea proprie a conceptului de îmbrăcăminte şi de stil. Iar vedeta serii va fi invitatul special al evenimentului Andrei Bartenev din Moscova- artist, designer, autor de performance-uri şi instalaţii- care îşi va prezenta lucrările pentru prima dată în Moldova.

Compania “Universul Mașinilor de Cusut”, își propune să organizeze ateliere, unde se vor desfăşura prezentări şi întâlniri cu creatorii de modă. În plus, pe 18 noiembrie compania va prezenta o expoziţie cu cele mai originale maşini de cusut în stil retro.

Întreaga expoziție se va desfășura în perioada 15-18 noiembrie, între orele 10.00-18.00.

Text: Iulia Arnaut

Guvernul a aprobat Regulamentul și Planul de acțiuni anticriză în sectorul energiei electrice 

Guvernul consolidează capacitatea de răspuns a autorităților la riscurile din sectorul electroenergetic, prin dezvoltarea unui cadru juridic clar pentru prevenirea și gestionarea crizelor. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de acțiuni aferent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Planul de acțiuni cuprinde 31 de scenarii de criză și măsuri pentru a preveni sau a atenua impactul unor posibile situații excepționale în sectorul electroenergetic. Documentul detaliază măsuri de anticipare și de intervenție pentru fiecare scenariu, în funcție de factorul declanșator, cum ar fi: lipsa de combustibil, eșecul pieței energiei electrice, atac rău intenționat, vreme extremă și altele. 

În unul dintre posibilele scenarii, care prevede deficiențe generale de aprovizionare cu combustibili, producătorii vor asigura creșterea la maximum a capacității de producere disponibile și mobilizarea întregii capacități de generare. De asemenea, operatorul sistemului de transport va solicita ajutor de la operatorii din țările vecine, conform acordurilor bilaterale. Totodată, este prevăzută protejarea consumatorilor prioritari, precum instituții medicale, grădinițe și școli, astfel încât serviciile sociale de importanță majoră să nu fie sistate.   

Un alt scenariu descrie suprasolicitarea rețelelor electrice din cauza utilizării dispozitivelor electrice pentru încălzire. În acest caz, autoritățile vor aplica măsuri de redistribuire a sarcinilor în rețea, consolidare a rețelelor de joasă tensiune și vor implementa programe de gestionare a cererii. 

În cazul afectării infrastructurii de transport a energiei electrice, se vor implementa măsuri de restaurare rapidă a liniilor de transport și redistribuire a fluxurilor energetice în cadrul rețelelor interconectate, inclusiv prin utilizarea capacităților disponibile prin rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică ENTSO-E.

În plus, Planul subliniază importanța cooperării regionale și a integrării în piața energetică europeană. Măsurile coordonate cu țările vecine vor contribui la prevenirea crizelor și la gestionarea eficientă a acestora. 

Gestionarea situațiilor de criză va fi asigurată de Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, operatorii de transport și de distribuție a energiei electrice, precum și de Comisia pentru Situații Excepționale.

Republica Moldova, deși a înregistrat progrese semnificative în sectorul energetic, precum construcția gazoductului Iași-Chișinău, sincronizarea sistemului electroenergetic cu ENTSO-E și inițierea proiectelor de interconexiune cu România, continuă să fie vulnerabilă din punct de vedere electroenergetic. Capacitatea internă de producție acoperă 23% din necesarul malului drept, iar 70% din consumul de energie electrică depinde de producerea de la Centrala MGRES. De asemenea, capacitatea tehnică de import garantată prin ENTSO-E este, în prezent, limitată la 315 MW – insuficient pentru a satisface cererea totală. În proces de realizare sunt proiecte de interconexiune, precum liniile de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava, care vor îmbunătăți situația, însă nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025.

Un bărbat din Criuleni a murit ars după ce a adormit cu reșoul pornit

Nerespectarea regulilor de exploatare a aparatelor electrice de încălzit a dus la decesul unei persoane, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la utilizarea aparatelor electrice de încălzit a răpit viața unui bărbat. Cazul a fost raportat în după amiaza zilei de 10 decembrie 2024 într-o casă de locuit din satul Izbiște, raionul Criuleni. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 17:30. Potrivit informațiilor, în interiorul locuinței a izbucnit un incendiu, care s-a autostins până la apelarea echipelor specializate. La fața locului, a fost depistat cadavrul parțial carbonizat al proprietarului, un bărbat în vârstă de 60 de ani.

Potrivit cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit că bărbatul decedat ar fi lăsat reșoul electric conectat lângă el, în timp ce dormea. Din cauza supraîncălzirii aparatului electric, hainele victimei au luat foc, provocând incendiul.

Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează repetat cetățenii, că nerespectarea regulilor antiincendiare la utilizarea aparatelor electrice de încălzit, dar și a altor surse, poate duce la cazuri fatale de deces.

Pompierii îndeamnă oamenii să instaleze corect și să verifice periodic funcționalitatea aparatele electrice de încălzit, cum ar fi reșourile electrice, plăpumile și aerotermele. Mai mult, persoanele sunt rugate să evite amplasarea acestora lângă materiale combustibile, cum ar fi mobilier, lenjerie, haine și alte obiecte ușor inflamabile. Totodată, este important ca pe timp de noapte sau la plecare din locuință, aparatele neapărat să fie deconectate.

În caz de situații de risc cetățenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul de urgență 112.

Potrivit IGSU de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1532 de incendii, în urma cărora au decedat 91 de persoane, inclusiv 3 minori.

Agresorii familiali vor fi trecuți într-un registru

În Republica Moldova va fi creat un registru al agresorilor în cazurile de violență împotriva femeilor și violență în familie. Conceptul sistemului informațional a fost aprobat miercuri de Guvern. Acesta va conține informații detaliate despre cazurile de violență – date despre agresori, victime, măsurile de protecție aplicate sau deciziile adoptate în privința agresorilor familiali, transmite IPN.

„Sub forma unui registru, autoritățile vor avea acces rapid la informațiile relevante pentru a crea un mediu mai sigur pentru comunitate”, a declarat ministra afacerilor interne, Daniella Misail-Nichitin.

Registrul va stoca informații despre toate formele de violență: fizică, psihologică, sexuală, economică sau spirituală.

Violența rămâne o realitate dură în Moldova: cel puțin 22 de femei au murit maltratate de la începutul anului. Cifra este comparabilă cu cea din anul trecut, când în aceeași perioadă, 21 de femei au decedat maltratate.

Brandul Cătălin Botezatu face ravagii şi în Chişinău!
Articolul anterior
Gheorghe Urschi- desemnat Artist al Poporului
Articolul următor