Moldova a adoptat o declarație prin care își asumă pași concreți pentru integrarea Garanției Europene pentru Copii în politicile naționale

Aproape 200 de participanți – factori de decizie cheie, organizații internaționale, experți în drepturile copilului și tineri s-au reunit la Chișinău pentru Conferința dedicată Garanției Europene pentru Copii, organizată de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației și Cercetării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Conferința a avut ca scop dezvoltarea unor strategii pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor și a excluziunii sociale, prin alinierea politicilor naționale la inițiativa Garanției Europene pentru Copii.

„Evenimentul de astăzi reprezintă un important angajament politic din partea Guvernului, din partea Ministerelor de a face mai mult în direcția asigurării drepturilor primare pentru fiecare copil din Republica Moldova și de a depune un efort mai mare pentru a reduce sărăcia în rândul copiilor, pentru a crește calitatea educației și a asigura acel mediu de trai benefic pentru toată lumea. Ceea ce oferă Garanția Europeană pentru Copii este un cadru decizional și o posibilitate de aliniere și mobilizare de resurse. Cu ajutorul UNICEF și susținerii Uniunii Europene vom integra un document comun de politici pentru a asigura șanse egale fiecărui copil din Republica Moldova”, a menționat Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării, în deschiderea oficială a evenimentului.

„În cadrul Garanției Uniunii Europene pentru Copii, avem un scop clar: să ne asigurăm că fiecare copil, indiferent de trecutul sau circumstanțele sale, are acces la oportunitățile și sprijinul necesar pentru a prospera într-o societate justă și echitabilă. Garanția pentru Copii a Uniunii Europene nu este doar o politică, ci un angajament față de bunăstarea celor mai tineri și vulnerabili cetățeni. Această inițiativă urmărește să rupă ciclul sărăciei și al inegalității, garantând accesul copiilor la servicii esențiale, precum educație, sănătate, nutriție și locuințe echitabile. Moldova a făcut un pas crucial prin punerea bazelor propriului său cadru național de garantare a drepturilor copiilor, aliniindu-se valorilor fundamentale europene. Uniunea Europeană este mândră să fie alături de Republica Moldova pe această cale”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Angajamentul Moldovei de a implementa Garanția Europeană pentru Copii este un pas major către asigurarea faptului că toți copiii, în special cei mai vulnerabili, au acces la serviciile de care au nevoie pentru a prospera. Concentrarea pe educație incluzivă, sănătate și protecție socială poate contribui la ruperea ciclului sărăciei și excluziunii. UNICEF este pregătit să sprijine Moldova în transformarea acestor angajamente în acțiuni concrete, asigurându-se că fiecare copil are oportunitatea de a crește sănătos, educat și în siguranță”, a adăugat Octavian Bivol, Directorul Regional Adjunct pentru UNICEF ECARO.

Mai mulți taximetriști au fost amendați pentru nerespectarea legislației fiscale în domeniul transportului

Serviciul Fiscal de Stat a stabilit, de la începutul anului 2024 până în prezent, 68 de cazuri de nerespectare a prevederilor legislației în vigoare de către contribuabilii din domeniul transportului rutier în regim de taxi, ca rezultat al acțiunilor desfășurate împreună cu echipele mobile de control în trafic ale Agenției Naționale de Transport Auto, în adiacentul Aeroportului Internațional Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma acțiunilor întreprinse față de operatori de transport în regim de taxi, cele mai frecvente încălcări stabilite sunt:

  • neeliberarea bonului de casă sau eliberarea bonului de casă de o valoare ce nu corespunde sumei achitate real la decontarea mijloacelor bănești în numerar;
  • practicarea activității de transport ilicit de persoane în regim de taxi.

Astfel, au fost aplicate amenzi fiscale în sumă de circa 45,0 mii lei. Suplimentar, au fost întocmite 17 procese verbale contravenționale, fiind aplicate amenzi în sumă totală de 18 mii lei.

De asemenea, au fost constatate 10 cazuri de activitate ilicită în domeniul transportului de persoane în regim de taxi, fiind întocmite procese verbale și aplicate amenzi în sumă totală de 23 mii lei .

Reamintim că, Serviciul Fiscal de Stat desfășoară continuu măsuri de promovare a utilizării echipamentelor de casă și control în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar și eliberarea bonului de casă în domeniul transportului rutier în regim de taxi, cât și de combatere a fenomenului de transport ilicit de persoane în regim de taxi, prin efectuarea controalelor fiscale prin metoda verificării operative.

Serviciul Fiscal de Stat manifestă toată deschiderea pentru a oferi asistența necesară tuturor contribuabililor pentru conformarea voluntară la respectarea legislației fiscale în vigoare și reamintește despre obligația eliberării bonurilor fiscale la decontările în numerar, înregistrării activității de întreprinzător, declararea și achitarea obligațiilor fiscale față de buget în termen și în volum deplin.

Doar împreună putem să construim o societate prosperă și onestă!

Peste 100.000 de persoane au fugit din Liban în Siria, după bombardamentele israeliene

Circa 100.000 de persoane au fugit în Siria în urma atacurilor aeriene israeliene asupra Libanului, a anunţat luni agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR), o cifră care s-a dublat în două zile, relatează AFP citată de digi24.ro.

„Numărul persoanelor care trec din Liban în Siria, fugind de atacurile aeriene israeliene – cetăţeni libanezi şi sirieni – a ajuns la 100.000. Exodul continuă”, a scris Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, pe reţeaua socială X.

„UNHCR este prezent la patru puncte de trecere” pentru a-i ajuta pe aceşti oameni, „alături de autorităţile locale şi Semiluna Roşie Siriană”, a mai spus el. Agenţia ONU pentru refugiaţi a declarat sâmbătă că peste 50.000 de persoane au fugit în Siria. Cu o zi înainte, un oficial al UNHCR în regiune afirmase că proporţia era de 80% sirieni care se întorc în ţara lor şi 20% libanezi care fug din ţară din calea bombardamentelor. Din 23 septembrie, armata israeliană şi-a intensificat bombardamentele în Liban pentru a permite, potrivit acesteia, întoarcerea în nordul Israelului a locuitorilor săi strămutaţi în urma schimburilor de focuri cu gruparea libaneză Hezbollah. Aceste lovituri aeriene au dus la deplasări semnificative ale populaţiei, atât în interiorul Libanului, cât şi către Siria. Săptămâna trecută, bombardamentele israeliene au provocat moartea a peste 700 de persoane în Liban, majoritatea civili, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii. Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU a anunţat duminică o operaţiune de urgenţă pentru a oferi ajutor alimentar pentru un milion de persoane afectate de conflictul din Liban. „Pe măsură ce criza se adânceşte, ne pregătim să ajutăm până la un milion de persoane cu ajutor financiar şi alimentar”, a declarat Matthew Hollingworth, directorul PAM pentru Liban, cerând comunităţii internaţionale să contribuie cu până la 105 milioane de dolari pentru a permite organizaţiei să finanţeze aceste operaţiuni până la sfârşitul anului.

15 apartamente, salvate de incendiul izbucnit la mansarda unui bloc din Capitală. IGSU vine cu precizări

Cincisprezece apartamente au fost salvate de pompieri în urma misiunii complexe de lichidare a incendiului într-un bloc de locuit din sectorul Buiucani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma intervenției complexe realizate în seara zilei de 29 septembrie într-un bloc de locuit din capitală, angajații IGSU au salvat 15 apartamente, care riscau să fie supuse arderii. Totodată, datorită intervenției operative a salvatorilor, 36 de persoane au fost evacuate din zona de risc, fiind preîntâmpinată o tragedie, astfel nimeni nu a avut de suferit.

În urma lichidării incendiului către ora 21:29, la fața locului și-a demarat activitatea Laboratorului Experimental Antiincendiar al IGSU, care conform competenței a înaintat cauza cea mai probabilă a izbucnirii incendiului. Potrivit specialiștilor, arderea ar fi izbucnit în urma încălcării regulilor de apărare împotriva incendiilor la executarea lucrărilor cu focul în procesul de hidroizolare.

În urma rezultatelor investigațiilor s-a constatat că pe acoperișul blocului s-au efectuat lucrări de hidroizolare a mansardei cu utilizarea arzătorului conectat la o butelie de gaz de tip propan-butan.

Din cauza incendiului au fost distruse elementele constructive ale acoperișului mansardei din 6 apartamente cu suprafața totală de circa 150 m2.

În acest context, IGSU îndeamnă cetățenii să respecte cu strictețe normele antiincendiare și să nu recurgă la serviciile persoanelor și companiilor neautorizate, care prestează servicii de hidroizolare și construcție. Lipsa responsabilității în vederea respectării regulilor de siguranță, dar și lipsa autorizației în prestarea acestor servicii, poate duce la izbucnirea incendiilor de proporții și la producerea altor situații de urgență.

Amintim că, incendiul a izbucnit în seara zilei de 29 septembrie pe acoperișului unei mansarde a blocului de locuit cu 6 nivele. Pentru lichidarea flăcărilor au fost antrenate forțe și mijloace conform nivelului sporit de intervenție, în componență a 8 echipe de pompieri și salvatori cu un număr de 50 de angajați IGSU.

Mai mulți taximetriști au fost amendați pentru nerespectarea legislației fiscale în domeniul transportului
Articolul anterior