Moldova a deschis oficial ambasadă în India, la New Delhi

În cadrul vizitei de lucru în Republica India, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe Mihai Popșoi a participat la ceremonia de inaugurare oficială a Ambasadei Republicii Moldova la New Delhi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La eveniment a fost prezent și ministrul afacerilor externe al Republicii India, Subrahmanyam Jaishankar. Cu această ocazie, a fost dezvelită placa oficială a ambasadei, care marchează un nou capitol în relațiile dintre Republica Moldova și Republica India.

În discursul său, ministrul Mihai Popșoi a declarat: „Sunt onorat să fiu prezent la ceremonia de inaugurare oficială a Ambasadei Republicii Moldova la New Delhi. Acest eveniment marchează un moment important în consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările noastre și deschide noi oportunități pentru cooperare și dialog strategic”.

La rândul său, ministrul de externe indian, Subrahmanyam Jaishankar, a menționat: „Acest moment reflectă angajamentul comun pe care l-am consolidat de la stabilirea relațiilor diplomatice în 1992. Ceea ce definește această colaborare este sprijinul reciproc pe plan internațional, în cadrul instituțiilor multilaterale, și, nu în ultimul rând, relațiile bilaterale fundamentate pe încredere și armonie”.

Ambasadoarea Republicii Moldova în India, Ana Taban, a subliniat, în intervenția sa, principalele realizări ale cooperării dintre cele două țări și a subliniat că rolul diplomației este de a obține rezultate concrete în beneficiul cetățenilor.

Ceremonia oficială de inaugurare a reunit oficiali indieni, diplomați din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Indiei, șefi ai misiunilor diplomatice și oameni de afaceri.

Doi bătrâni au murit de la o soba supraîncălzită

Supraîncălzirea sobei a dus la decesul a două persoane în etate, în urma intoxicării acestora cu monoxid de carbon. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost raportate două victime din cauza încălcării regulilor antiincendiare la exploatarea sobelor din locuință, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primul caz a fost înregistrat în după amiaza zilei de 16 decembrie într-o casă de locuit din satul Budăi, raionul Taraclia. Aici, o femeie în vârstă de 73 de ani, care trăia singură, a fost găsită de populație, intoxicată cu produsele de ardere. Potrivit informațiilor, incendiu s-a autostins până la apelarea serviciilor specializate. În urma cercetărilor efectuate la fața locului, specialiștii au constatat că focul a izbucnit din cauza supraîncălzirii sobei din locuință. Alte circumstanțe urmează a fi stabilite.

Un alt deces cauzat de încălcarea regulilor antiincendiare la exploatarea sobei de încălzit a fost raportat tot în ziua de 16 decembrie într-o locuință din satul Țarigrad, raionul Drochia. Aici, un bărbat singuratic, în vârstă de 75 de ani a fost găsit parțial carbonizat în propria locuință. Conform informațiilor, în urma suprasolicitării sobei a izbucnit un incendiu, care s-a autostins până la apelarea echipelor de pompieri. Toate circumstanțele urmează fi stabilite de organele de resort.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat oamenii că încălcarea regulilor antiincendiare poate avea consecințe fatale pentru viață și sănătate.

IGSU îndeamnă cetățenii să fie extrem de vigilenți atunci când optează pentru folosirea sobelor și a altor aparate de încălzit, în special în perioada rece a anului.

De asemenea, îndemnul specialiștilor este de a oferi ajutor în încălzirea locuințelor, persoanelor singuratice, în etate sau celor cu probleme de sănătate, care sunt mai vulnerabile în fața riscurilor. Este extrem de important, să fim mai toleranți cu personale neajutorate, în vederea acordării unei asistențe în aprinderea și monotonizarea focului în sobă.

Totodată, cetățenii sunt rugați să nu suprasolicite sobele de încălzit, iar pentru aprinderea și menținerea focului să folosească doar materiale pentru care este predestinată soba. Mai mult, este foarte importat ca încăperile să fie periodic aerisite, iar canalele de evacuare a fumului să nu fie obturate.

Potrivit datelor statistice ale IGSU de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1581 de incendii, în urma cărora 98 de persoane, inclusiv 3 minori și-au pierdut viața.

Situație alarmantă: După vacanța de iarnă mulți profesori ar putea să nu revină la muncă

Reprezentanții sindicatelor continuă negocierile cu reprezentanții Guvernului, însă nu toate solicitările cadrelor didactice sunt luate în considerare. Deși în Parlament a fost înregistrat un amendament la proiectul bugetului de stat pentru 2025, prin care cadrele didactice din învățământul preuniversitar vor beneficia de o majorare a sporului pentru gradele didactice și manageriale, acesta exclude cadrele științifice din învățământul superior, scrie moldova1.md.

Potrivit reprezentanților sindicatelor de ramură, acest fapt nu este echitabil. În același timp, profesorii cer o majorare de cel puțin 15 la sută a salariilor, față de doar 9%, cât a fost aprobat în bugetul pentru anul viitor. În aceste condiții, mulți dascăli iau în calcul posibilitatea de a-și abandona locurile de muncă după Anul Nou.

„Desigur că înțelegem și situația economică, financiară, dar avem și anumite realizări, adică anumite compromisuri deja găsite. Dacă aceste majorări, prin grade didactice, prin clasa de salarizare, vor considera colegii că sunt bune și mai avem și alte perioade pentru negocieri și sunt și alte remanieri bugetare pentru anul 2025, poate vom revizui supărarea noastră. Dar sunt mulți colegi dispuși ca după Anul Nou s-ar putea să avem și neîntoarcerea în sălile de clasă”, a declarat în cadrul emisiunii „În Context”, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos.

„Ne dorim, cu certitudine, o schimbare, o schimbare spre bine. Nu uităm să ne facem și meseria. Căci, în paralel, noi nu mai suntem sindicaliști și luptăm pentru drepturile noastre, dar suntem văzuți și ca mentori, ca educatori și trebuie să fie corect la catedră. Asta nicidecum nu trebuie să afecteze procesul de învățământ. Dar, pe de altă parte, starea de spirit e cam, știți, periculoasă, să spun așa. Majorările de facturi care ne așteaptă, criza în segmentul energetic. Toate astea pun mari întrebări și profesorul se duce la școală cu gânduri care nu i-ar face față. În loc să se concentreze pe proces, el trebuie să se gândească oare cum o să-și achite facturile, sau la întreținerea familiei”, a menționat profesorul de biologie, Anton Dorofeev.

Reprezentanții sindicatelor insistă asupra majorării valorii de referință, dar și a sporurilor pentru titlul științific de doctor habilitat până la 4000 de lei și cel de doctor până la 2800 de lei. Solicitarea vine în condițiile în care, în anul 2025, cel mai mare salariu în învățământul universitar, cel al unui profesor universitar cu vechime completă, va fi de doar 15 275 lei, cu aproximativ 800 de lei mai puțin decât salariul mediu pe economie.

„Vrem să avem rezultate prin valoare de referință, prin aceste majorări prin grade didactice, prin alte metode care sunt discutate acum. Inclusiv, astăzi au fost foarte nemulțumiți colegii de învățământul superior, care au rămas în afara calculelor, la un moment dat, și ar trebui să atragem atenție și în domeniul cercetării, la fel, și multe, multe alte aspecte. Din păcate, s-au acumulat multe probleme și desigur că astăzi este foarte greu toate să le documentezi, să le pui la masă de discuții”, a spus Ghenadie Donos.

Menționăm că, în cadrul ședinței de astăzi la Ministerul Educației și Cercetării, cele mai aprinse dezbateri au vizat valoarea de referință din proiectul Bugetului. Părțile nu au găsit consens, iar parametrii bugetari rămân la sumele indicate în proiectul pentru prima lectură – 2200 și, respectiv, 2500 de lei. Ministrul Educației Dan Perciun a informat sindicaliștii că majorări salariale vor avea loc, indirect, prin sporirea alocațiilor pentru gradele didactice și manageriale. În acest scop, vor fi alocate suplimentar aproximativ 200 de milioane lei.

Sindicatele de ramură insistă pe valoarea de referință de 2600 de lei.

Titluri de onoare mai multor angajați din domeniile educație, ordine publică, mediu, cultură și sport din partea Maiei Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit titluri de onoare mai multor persoane în semn de profundă apreciere a meritelor deosebite față de statul Republica Moldova și a înaltei măiestrii profesionale. Printre cei decorați de Președintă se numără mai mulți comisari și angajați ai Inspectoratului de Carabinieri, ai întreprinderilor silvice, Serviciului Fiscal, Curții de Conturi, oameni de artă, antreprenori și profesori, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Președinta și-a exprimat recunoștința față de persoanele care, prin devotament și profesionalism, contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova.

„Apreciem munca dumneavoastră de zi cu zi. Nu obosiți să o faceți excelent, pentru că în primul rând aici avem excelență de la care trebuie să învățăm și pe care trebuie să o răspândim. Doar cu oameni ca dumneavoastră vom reuși să unim societatea, doar cu oameni ca dumneavoastră vom reuși să avem grijă de comunitățile noastre și de țara noastră”, a subliniat șefa statului.

Președinta Maia Sandu a mai adăugat că anul 2024 a fost un an cu realizări remarcabile, dar și cu lecții valoroase. „Cu toții ne dorim să trăim într-o țară liberă, democratică, într-o țară unde oamenii au oportunități să câștige, să rămână acasă, să poarte de grijă celor dragi, într-o țară în care ne simțim în siguranță și într-o țară care are grijă de natură, de pământ, de calitatea apei, de calitatea aerului. Inclusiv lupta împotriva corupției este un domeniu pe care astăzi îl vom premia. Cu toții reprezentați ce are mai bun țara noastră, vă mulțumesc pentru aceasta, să nu obosiți, să nu renunțați și să-i ajutați și pe cei din jurul dumneavoastră să învețe cum să facă lucrurile frumos, așa cum le faceți dumneavoastră”, a punctat șefa statului. 

Doi bătrâni au murit de la o soba supraîncălzită
Articolul anterior