Moldova anunţă că este gata să primească şi să îngrijească răniţi din Ucraina

Ministerul Sănătăţii anunţă că, deocamdată, au fost identificate două spitale, care sunt gata să primească pacienţi. De asemenea, autorităţile îndeamnă cetăţenii să doneze sânge, scrie canal2.md.

La şapte zile de la escaladarea conflictului armat din Ucraina, autorităţile din ţara noastră pregătesc un scenariu pentru acordarea asistenţei şi tratamentului necesar persoanelor rănite în ţara vecină. Declaraţia a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Svetlana Nicolaescu.

„Suntem la etapa de pregătire şi pentru acest scenariu. Evident că în mare parte vor fi mobilizate spitalul militar şi serviciul medical din cadrul Ministerului Apărării, dar şi în cadrul sistemului public pregătim capacităţile pentru a oferi asistenţă şi acestor categorii de persoane.”

Moldova este gata să îngrijească soldații răniți din Ucraina, însă pentru asta ar fi nevoie de asistenţă externă, a precizat şeful statului, Maia Sandu.

Între timp, centrele de transfuzie a sângelui activează într-un regim alert, astfel încât Moldova să dispună de suficiente preparate sanguine.

Autorităţile din sănătate anunţă că, până acum, trei persoane rănite în Ucraina au avut nevoie de intervenţia medicilor de la noi din ţară.

Potrivit medicilor de la Institutul de Medicină Urgentă, bărbatul de origine azeră a fost rănit în data de 26 februarie. Acesta ar fi taximetrist şi a fost adus din Kiev.

De asemenea, persoanele care au fugit din calea războiului sunt tratate gratuit în spitalele din ţara noastră.

Pentru a evita o creştere a îmbolnăvirilor de COVID-19 sau alte infecţii, refugiaţii ucraineni testaţi pozitiv vor fi izolaţi.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ultimele 48 de ore, 123 de refugiaţi au solicitat ajutorul medicilor din ţara noastră.

Rusia cere explicații României referitor la pretinse încălcări ale drepturilor rușilor din țară
Articolul anterior
UTIL! Refugiații din Ucraina vor fi cazați în unele școli din Chișinău
Articolul următor