Moldova, fără tehnologia 5G! Motivele pentru care licitația a fost amânată pentru anul viitor

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) nu planifică nici în 2023 să scoată la licitaţie benzile de frecvență 5G, scrie mold-street.com.

Aceasta rezultă din Programul de elaborare a actelor normative ale ANRCETI pentru anul 2023, în care sunt specificate şi concursurile pentru eliberarea licențelor pentru utilizarea frecvențelor, pe care are în plan să le organizeze autoritatea de reglementare.

Planuri schimbate

În acelaşi timp, la finele anului 2021, ANRCETI planifica pentru 2022 organizarea concursului pentru eliberarea licențelor de utilizare a frecvențelor radio din patru benzi de frecvențe, inclusiv și cele pentru comunicații mobile de generația a 5-a (5G).

De notat că Programul de management al spectrului de frecvențe radio pentru anii 2021-2025, aprobat de Guvernul Chicu în 2020, recomanda ca până pe 30 iunie 2022 autoritatea de reglementare să elaboreze și să consulte public aprobarea documentelor de concurs privind eliberarea licențelor pentru dreptul de utilizare a resurselor de spectru radio din benzile de frecvență 700 MHz și 3600 MHz, adică 5G. 

Autoritățile sperau să încaseze circa 100 de milioane de euro, dar deocamdată concursul pentru licențe nu a mai fost anunțat.

Constrângeri şi riscuri

Anul trecut, însă, Cabinetul de miniștri a decis să prelungească, până în al doilea trimestru al 2024, termenul de pregătire a concursului pentru valorificarea frecvențelor necesare implementării rețelelor de comunicații mobile de generația a 5-a (5G). 

Astfel, concursul pentru benzile de frecvență 700 MHz și 3600 MHz care urma să se desfăşoare în septembrie 2022 a fost prelungit cu doi ani, ceea ce în opinia autorităţilor „va oferi o perioadă suficientă pentru depășirea constrângerilor în procesul de valorificare a acestor resurse de spectru pentru benzile de frecvență 5G”.

Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale susţinea că decizia a fost luată în urma analizei situației curente și evoluțiilor în acest domeniu, au fost identificate principalele constrângeri și riscuri care pot împiedica desfășurarea cu succes a concursului pentru benzile de frecvență 5G în septembrie 2022 şi, respectiv, e nevoie de a extinde termenul cu doi ani:

  1. scăderea puterii de cumpărare a populației urmare a crizei economice;
  2. rata mică de penetrare a telefoanelor mobile compatibile 5G (<5-7%);
  3. prețul relativ înalt al telefoanelor mobile compatibile 5G (peste 500 euro, în raport cu circa 200 euro – prețul mediu al terminalelor 4G comercializate pe piața Republicii Moldova);
  4. capacitățile investiționale ale furnizorilor sunt limitate, fiind pe termen scurt direcționate, cu prioritate, spre modernizarea și dezvoltarea rețelelor fixe de bandă largă (FTTx), precum și spre creșterea capacității rețelei 4G existente și a calității serviciilor în orașele mari, unde se atestă o cerere sporită pentru serviciile corespunzătoare, dar și o insuficiență a capacității disponibile;
  5. insuficiența infrastructurii în mediul rural poate menține discrepanțele mari dintre mediul urban și cel rural privind dezvoltarea sectorului de comunicații mobile;
  6. posibile constrângeri în desfășurarea/implementarea rețelelor și tehnologiilor noi, în obținerea drepturilor de utilizare a infrastructurii fizice, obținerea accesului pe proprietăți şi utilizării partajate a infrastructurii asociate rețelelor publice de comunicații electronice, deoarece procesul de transpunere a Directivei 2014/61/UE privind măsurile de reducere a costului instalării rețelelor de comunicații electronice de mare viteză nu a fost finalizat;
  7. limitele existente de reglementare a expunerii la câmpuri electromagnetice pot fi prea restrictive pentru implementarea rețelelor moderne celulare dense, cadrul normativ pentru revizuirea acestora fiind încă în proces de elaborare;
  8. riscuri aferente implementării unor tehnologii de generație nouă, inclusiv percepțiile privind riscurile de securitate, protecția datelor, protecția împotriva radiațiilor electromagnetice etc.

„Totalitatea acestor factori de risc la moment constituie principala cauză pentru o cerere scăzută din partea furnizorilor de comunicații electronice mobile pentru resursele de spectru 5G și poate rezulta în final într-o posibilă nesolicitare și nevalorificare a acestor resurse”, se arată într-o notă a MIDR.

MIDR susţine că pentru a decide amânarea licitaţiei a luat în considerare și opinia consolidată a Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC, a Asociației Investitorilor Străini și a furnizorilor de comunicații electronice mobile – Moldcell, Orange Moldova și Moldtelecom.

Licitaţia 5G în România, un eşec?

Menţionăm că, în toamna anului trecut, România a scos la licitaţie licenţele 5G, încasând doar 432,6 milioane de euro, după ce operatorii au achiziţionat doar 76% din spectru.

Francezii de la Orange au făcut cel mai mare pariu, alocând 265 de milioane de euro pentru licitaţie. „Dar chiar şi Orange a cheltuit puţin pentru a opera în una dintre ţările mai mari din Europa Centrală şi de Est”, notează publicaţia americană The Light Reading.

Orange este urmat la mare distanţă de Vodafone (123 de milioane de euro) şi RCS&RDS (46 de milioane de euro). Potrivit The Light Reading, licitaţia a fost un eşec.

„Dacă Italia a reuşit să atragă 6,5 miliarde de euro din licitaţia 5G, România în schimb nu a reuşit nici măcar să atragă toţi jucătorii de pe piaţă la licitaţie, iar un sfert din spectrul radio a rămas nevândut”, se arată în analiza publicaţiei. 

„Unul dintre factori este decizia Deutsche Telekom / OTE de a nu participa la licitaţie „chiar dacă are 4 milioane de clienţi”. Decizia de a nu participa echivalează cu o recunoaştere a DT/OTE că „nu vede un viitor în România”, scrie The Light Reading, citată de zf.ro.

„Ofertanţii câştigători Orange, RCS&RDS şi Vodafone trebuie să fie nespus de bucuroşi că au plătit atât de puţin pentru licenţele lor de telefonie mobilă într-o regiune a lumii care nu e cunoscută pentru generozitatea guvernelor faţă de companiile de telecomunicaţii”, constată publicaţia americană.

Unul din motivele eşecului este faptul că Guvernul României şi al ANCOM de a organiza mai devreme licitaţia 5G. „România a organizat competiţia la ani de zile după ce acest lucru s-a întâmplat pe alte pieţe, într-un context dominat de inflaţie, spectrul unei noi recesiuni şi o explozie a preţurilor la energie”.

În 2012, statul român a obţinut 682,1 milioane de euro de la aşa-numita „licitaţie 4G“, banii venind atunci de la Orange (227 de milioane de euro), Vodafone (229 de milioane de euro), Cosmote – actualul Telekom Mobile (180 de milioane de euro), RCS&RDS (40 de milioane de euro) şi 2K Telecom (7 milioane de euro).

Zodii care au noroc în dragoste în această iarnă

Venus ne poate oferi multe surprize în sezonul rece, dar mai ales spre final de iarnă, când tranzitează semnul de Foc al Berbecului. Iată ce zodii au noroc în dragoste în această iarnă și care dintre cele vor avea cele mai multe momente romantice datorită lui Venus, scrie libertatea.ro.

Multe zodii vor avea de câștigat în lunile de iarnă, datorită tranzitului lui Venus prin semnul de Aer al Vărsătorului și apoi prin semnul de Foc al Berbecului. Dar numai câteva zodii vor fi cu adevărat norocoase în dragoste în această iarnă.

Zodia Vărsător – favorizată de astrul iubirii.

Luna decembrie 2024 este o lună cu totul specială pentru nativii Vărsători, care vor beneficia de influența puternică și norocoasă a lui Venus. Așa cum mulți pasionați de astrologie știu deja, Venus este planeta care aduce în calea noastră iubirea, care ne protejează căsnicia, relația de cuplu, legăturile afective cu cei mai dragi oameni. Tot Venus guvernează sănătatea, dar aduce și noroc din punct de vedere al câștigurilor spontane, venite din alte surse decât salariul sau afacerile obișnuite.

Zodia Gemeni – șanse noi pentru relații stabile

Una dintre primele zodii care au noroc în dragoste datorită tranzitului lui Venus prin Vărsător este zodia Gemeni, un semn de Aer influențat în mod benefic de planeta iubirii. La fel ca în cazul Vărsătorilor, Gemenii vor avea cele mai multe șanse la dragoste în luna decembrie 2024, iar conjunctura astrală îi va ajuta să se concentreze mai mult pe consolidarea relațiilor importante din viața lor. O mare surprinză pe care o poate aduce Venus Gemenilor este reîntâlnirea cu persoane dragi din trecut, căreia le-au păstrat o amintire frumoasă. Iubirea și pasiunea se întorc în viața unora dintre nativii Gemeni, în luna decembrie, cu atât mai mult dacă sunt singuri de multă vreme și dacă își doresc un nou partener. Visele de dragoste pot deveni realitate iarna aceasta și mulți nativi vor reuși să își umple sufletul cu multe amintiri frumoase. Cei vizați sunt în mod deosebit nativii trecuți de 40 de ani. Gemenii care sunt deja căsătoriți vor simți nevoia, sub impulsul lui Venus, să facă lucruri deosebite pentru partenerii lor, să aducă mai multă culoare și fericire în căsnicia lor. O vacanță în doi în preajma Sărbătorilor sau câteva seri romantice, petrecute departe de copii, de socrii sau de prietenii băgăcioși, vor fi de bun augur. Mulți nativi din Gemeni se vor simți mai atașați de partenerii lor de viață sau de persoanele iubite, vor descoperi lucruri noi pe care le pot face împreună și vor face planuri de vacanță minunate. Afecțiunea lor va fi răsplătită din plin.

Zodia Pești – mai multă dragoste și aventură

Romantism, vervă, energie… toate vor veni să facă iarna aceasta o perioadă mult mai fericită pentru nativii zodiei Pești care vor aduna noi amintiri frumoase de dragoste. Cei mai tineri dintre ei se vor îndrăgosti la prima vedere, iar intuiția lor puternică îi va îndruma către cei mai buni parteneri de viață. Unii dintre ei vor stabili deja toate detaliile logodnei și ale nunții, dacă se decid să se căsătorească în anul 2025. Pentru ei, momente intense vor veni în luna decembrie 2024 și în luna ianuarie 2025. Tinerii Pești vor avea o iarnă deosebită, dacă vor găsi cu adevărat dragostea de care au nevoie, dar trebuie să aibă grijă să nu strice momentele frumoase cu atitudinea lor ușor posesivă. Nativii care sunt deja căsătoriți și care se bucură de dragoste și afecțiune vor petrece o adevărată lună de miere în vacanță alături de soții lor în decembrie, în preajma Sărbătorilor. După mulți ani, nativii Pești vor reuși să se desprindă de copii și de treburile casei pentru a petrece Revelionul în doi, fie într-o cabană retrasă de munte, fie într-un sejur exotic.

Zodia Berbec  pasiunea intensă în luna iubirii

Luna februarie 2025 coincide cu tranzitul lui Venus prin semnul de Foc al Berbecului, iar această conjunctură dinamică, influențată și de Luna plină din zodia Leului din data de 12 februarie, va aduce o perioadă plină de dragoste și pasiune pentru zodia Berbec. Luna februarie este numită adesea luna iubirii, fiind perioada în care sărbătorim Dragobetele și pe Sf. Valentin, protectorul îndrăgostiților. Iar februarie 2025 va fi cu adevărat o lună a iubirii pentru nativii din Berbec. Tinerii născuți în semnul Berbecului vor avea șanse mult mai mari să găsească pe cineva apropiat lor. Vor merge la diverse evenimente și petreceri, vor avea o viață socială mult mai activă, vor avea tot felul de întâlniri și se vor concentra pe relații. Iar Venus îi va sprijini să caute o dragoste sinceră, să găsească partenerul potrivit, cu aceleași priorități și planuri ca ei. Berbecii trecuți de anii tinereții se vor bucura și ei de o perioadă norocoasă în februarie 2025, mai ales dacă vor să facă o schimbare în viața de cuplu sau în căsnicie. Va fi o perioadă prielnică pentru noi planuri în doi, mai ales dacă au copii care au părăsit cuibul și se concentrează mai mult acum pe prioritățile lor de cuplu. Berbecii vor avea șansa să câștige mai bine de la începutul anului 2025 și să se concentreze pe dorințele persoanei iubite, iar surprizele pe care le pregătesc vor aduce mai multă pasiune și afecțiune în viața lor.

Zodia Leu – promisiuni ferme și împliniri Nativii Lei vor avea o iarnă cu adevărat magică, dacă apreciază dragostea pe care o primesc și dacă se dedică mai mult vieții de cuplu. Cea mai bună perioadă din punct de vedere romantic va începe pentru ei în preajma Revelionului, iar realizări mari pentru viața de cuplu se întrevăd în luna februarie 2025. Luna plină din zodia Leu, din data de 12 februarie, poate aduce un punct culminant al relației de dragoste, o împlinire la care visează în doi de multă vreme sau un angajament pentru toată viața. Mai ales pentru tinerii Lei, astrele ar putea aduce un nou angajament, mai stabil şi mai generos, dacă sunt în căutarea unei noi relații de dragoste. Relaţia va fi timidă la început, pentru că nu se stabilește o comunicare directă, dar se va dezvolta și va fi mai puternică pe zi ce trece, pe măsură ce începi să se cunoască mai bine. Nativii aflați în a doua parte a vieții vor fi provocați de Venus, chiar de la începutul anului, să schimbi ceea ce nu mai merge în viața lor. Zilele romantice și călătoriile în doi îi ajută să redescopere relația de cuplu așa cum a fost la început. Iar în luna februarie 2025 vor constata că dragostea le aduce cele mai frumoase momente și realizări la care au visat. Iarna aceasta, mulți nativi din Leu vor descoperi că dragostea poate fi frumoasă, iar încrederea deplină în persoana iubită va fi răsplătită, mai ales în luna februarie 2025, când se împlinește un vis.


Când și unde va fi înmormântată Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc

Interpetul Igor Cuciuc, a anunțat când și unde va fi înmormântată fiica sa, Andreea Cuciuc, dar și unde pot veni cei care vor să-și ia rămas bun de la Andreea, informează unica.md.

”17 Noiembrie, astazi seara ora 17:00 la Cimitirul Central Armenesc va fi adus sufletul neînsuflețit al Andreei la biserică.

Puteți sa va luați ultimul rămas bun de la ea!

Colegii de la Ștefan Neaga, profesorii, prietenii, nanii de botez, colegii mei dragi, muzicanții, artiștii,și admiratorii noștri, rudele. E foarte dureroasă această pierdere pentru familia noastră. Lacrimi si durere, Andreea vino acasă!

18 Noiembrie, luni ora 10:00 Andreea va fi înmormântată la Cimitirul Armenesc din Chișinău!”, a anunțat tatăl Andreei.

S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete: Scria zilnic în el, chiar dacă era obosită

Regina Elisabeta, care a murit la vârsta de 96 de ani pe 8 septembrie 2022, a avut un jurnal secret. Regretata suverană scris ultima dată în jurnal cu doar două zile înainte de moarte, a spus autorul Robert Hardman, în versiunea actualizată a cărții sale, „Charles III: New King. New Court. The Inside Story”, publicată pe 7 noiembrie, scrie evz.ro.

„Edward a venit să mă vadă”, ar fi fost ultimele cuvinte ale reginei, conform lui Hardman. Este vorba despre Sir Edward Young, secretarul privat al Reginei, care o ajuta să organizeze ceremonia de învestire a miniștrilor noului prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss. Numirea lui Truss, pe 6 septembrie, avea să fie ultimul angajament oficial al suveranei.„Se pare că încă scria în jurnal la Balmoral cu două zile înainte de moarte”, a scris Hardman.„Ultima sa însemnare era la fel de factuală și practică, la fel ca întotdeauna”.

Jurnalul Reginei Elisabeta era un registru al evenimentelor care aveau loc în zilele sale aglomerate. Suverana ar fi spus înainte să moară că n-a avut timp să noteze lucruri foarte personale sau conversații, ci doar evenimente importante. „Nu am timp să notez conversații, doar evenimente”, ar fi spus regina, conform unor surse.

Scria zilnic în jurnal, chiar dacă era obosită

Un fost membru al casei regale a declarat în 2019 că regina scria în jurnal cu un stilou cu cerneală neagră și că fiecare jurnal era marcat cu monograma sa regală și numerotat cu cifre romane. Suverana scria în jurnalul său în fiecare seară „indiferent cât de târziu era sau cât de obosită se simțea”, a spus fostul membru al casei regale. „Era o datorie de neocolit, și scria la birou, niciodată în pat”.

Și Regele Charles are un jurnal, dar „nu mai scrie jurnale narative extinse ca înainte”, a spus un curtean de rang înalt pentru Hardman.

A venit iarna în Moldova! Frigul a pus stăpânire pe întreaga țară. În Capitală și unele zone se circulă în condiții de iarnă
Articolul anterior
Cum să scapi de sughiț. Trucuri care te pot ajuta
Articolul următor