Moldova Fashion Days: Vezi cine sunt designerii autohtoni care își vor prezenta colecțiile în prima zi a evenimentului (partea I)

Moldova Fashion Days face prezența celor mai dedicați și implicați designeri locali, care nu încetează să se întreacă în bun gust, creativitate, diversitate de stiluri și tendințe. Haideți să-i cunoaștem pe designerii primei zile, așa cum ei înșiși se prezintă!

separator

Așadar, pe 23 septembrie 2017, în prima zi a evenimentului, vor evolua:

”Vivi Art Boutique”: se specializează în articole vestimentare, în special rochițe pentru micile prințese. Pun dragoste în fiecare articol creat și transmit romantismul printr-un stil retro clasic. Pentru noua colecție au utilizat stofe premium, printuri originale și furnitură italiană.

”Zorile”: confecționează pantofi pentru copii energici, care oferă piciorușelor comoditate, căldură, și aerisire. În culori clasice, dar cu accente îndrăznețe și jucăușe, acești pantofi sunt exact ceea de ce au nevoie copiii pentru o zbenguială ca la carte!

”Valentina Budu”: creează pentru cei care adoră combinațiile eclectice dintre stilurile clasic și minimalist. Hainele Valentinei Budu redefinesc îmbrăcămintea de zi cu zi a femeii, accentuându-i silueta și forma corpului.

”Nadejda Troianovscaia”: pregătește o colecție tip ”capsulă”, care permite combinarea articolelor vestimentare între ele, astfel încât să poți reinventa o ținută de mai multe ori. Detaliile sunt cele care te fac remarcată!

”Yulia Efros”: tinde spre perfecțiunea formelor și contururilor, iar hainele pe care le creează o reprezintă. Fiecare articol este confecționat cu grijă și pasiune, în cantități limitate, pentru a asigura posesoarelor o prezență unică și fermecătoare.

”Tricon & My Revival”: inspirație de femeile moderne, de afaceri, care sunt mai tot timpul prinse în sălile de ședință, ”Tricon & My Revival” optează pentru stilul smart casual în culori tari și printuri florale.

”Amarena Secret”: ne asigură că știu care e gustul perfecțiunii! Este rochia  cu următoarele caracteristici: silueta A, lungime midi, mânecă de tip cămașă, din stofă de atlas auriu, cu o centură din șifon la nivelul taliei, pentru a echilibra imaginea vizuala a ținutei!

”Irina Calancea”: înseamnă pasiune, dedicare și perseverență transpuse în produse de marochinărie: încălțăminte și haine din piele. Fiți atenți la micile detalii de design, cum ar fi tăieturile, pliurile din piele, formele de inimă, care fac deliciul noii colecții.

”Move”: propun articole vestimentare romantice sau sporty chic din mătase naturală, pictate manual, în culori de maro, auriu, muștar, verde, roz sau gri. Anume variația de culori, stratificarea și jocul de lumină sunt cele care dau tonul colecției.

”Annete”: vine cu o inovație pentru țara noastră – țesăturile buclate, în nuanțe de gri, roz, alb, bej ș.a. Stilul noii colecții amintește de Channel grație abordării clasice și elegante!

”Alina Bradu”: aduce pe podium boho chic-ul cu ale sale ținute relaxate, stil dezorganizat, care nu ține cont de reguli cromatice. Detaliile precum broderia și pânza transparentă fac diferența!

”Mallena”: doresc să inspire femeile abordând stilul retro-romantic. Noua colecție pune accent pe culori pastelate, carouri, țesături naturale, așa cum sunt bumbacul sau lâna.

”Julie Anne”: este unicul brand local de pălării! Ne propun accesorii vestimentare lucrate după tehnicile celebrilor artizani din Anglia și Australia.  Pentru că o ținută sofisticată trebuie pusă în valoare cu o pălărie pe măsură!

”Berrezzo”:  ”Save the Queen”! așa se numește noua colecția a celor de la ”Berrezzo”, iar stilul abordat corespunde în totalitate numelui.  Unde avem regine, avem și broderii lucrate manual, combinații de texturi și stiluri.

Notăm absența mai multor designeri care vor recupera și vor impresiona pe 24 septembrie la Moldova Fashion Days!

Un preot din Anenii Noi a fost oprit de la oficierea slujbelor, după acuzații de abuz în familie

Preotul Ghenadie Valuță, cleric la biserica „Sf. Dimitrie” din orașul Anenii Noi, a fost oprit de la săvârșirea slujbelor religioase, începând cu 25 noiembrie. Suspendarea a fost anunțată printr-un decret al comisiei disciplinare a Mitropoliei, pe motiv că preotul a fost găsit vinovat de comportament neadecvat și agresiuni fizice asupra membrilor familiei sale, transmite IPN.

Mitropolia îi cere lui Valuță să se pocăiască și să se împace cu familia. Între timp, nu are dreptul să poarte cruce de preot, să oficieze slujbe religioase și să ofere binecuvântare.

„Ca urmare a ședinței comune cu clerul Protopopiatului bisericilor din raionul Anenii Noi și Comisia Disciplinară a Mitropoliei, care constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică asupra membrilor familiei, comportament manipulator, demagogie și atitudine neadecvată unui slujitor bisericesc, vă informăm că sunteți oprit de la săvârșirea celor sfinte, fără dreptul de a oferi binecuvântare și de a purta cruce preoțească, până la împăcarea cu toți membrii familiei și aducerea unei pocăințe depline, în scris, în fața ierarhului, începând cu data de 25 noiembrie”, se arată în mesajul emis de Mitropolie și adresat lui Ghenadie Valuță.

În replică, Ghenadie Valuță a declarat că a cerut anterior să fie mutat în altă localitate, dar s-a ales cu sistarea activității sale religioase. În plus, preotul consideră că deține și poate prezenta dovezi privind nevinovăția sa.

„Eu am înaintat anterior și chiar acum proaspăt niște cereri pentru a primi carte de eliberare spre a pleca în altă parte, dar în loc de eliberare am primit oprire, cu nădejde că așa se spunea că eliberarea este analizată, nu este respinsă. Eu nu pot să judec Mitropolitul, nu avem drept să îi judecăm, dar am avut suficiente argumente de lux, ca să demonstrez nevinovăția apărută din senin și orchestrată, nu au fost luate în seamă, cât am spus și probe de la poliție, și din judecată, și diferite dovezi privind nevinovăția”, a declarat Ghenadie Valuță.Ghenadie Valuță a fost înlocuit de protoiereul Eugen Margarint la biserica din Anenii Noi.

16 cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 16 de persoane străine, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 37 543 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 18 799 traversări persoane. 

Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 22 789, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 14 754.

Cea mai „activă” frontieră a fost cu România – 16 654 traversări, la granița moldo – ucraineană fiind semnalate 12 027 treceri și alte 8 862 traversări – frontiera aeriană. 

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 8 862 traversări persoane;
PTF Leușeni – 5 982 traversări persoane;
PTF Sculeni – 4 483 traversări persoane;
PTF Otaci – 3 505 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 2 984 traversări persoane.

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 10 893 treceri, dintre care 5 550 pe sensul de intrare în R. Moldova. Totodată, numărul de 1 287 au constituit trecerile minorilor ucraineni.

O mie de familii din Republica Moldova au beneficiat de programul „Prima Casă Plus”

1000 de familii au locuințe noi, prin Programul Guvernului „Prima Casă Plus”. Beneficiarii programului au, în medie, 35 de ani, iar locuințele procurate au avut prețuri cuprinse între 400 de mii și 2,5 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În doar trei luni de la lansare, valoarea totală a creditelor accesate prin intermediul programului a ajuns la 1,2 miliarde de lei, în timp ce statul, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a garantat împrumuturi în valoare de 720 de milioane de lei.

Programul a atras mai mult mediul urban, unde 90% dintre beneficiari și-au ales locuințe. 10% au optat pentru zone rurale, sprijinind astfel dezvoltarea acestora. De asemenea, 90% din locuințe sunt apartamente, iar 10% case.

„Locuința proprie oferă un sentiment de siguranță și apartenență, iar ratele accesibile permit familiilor să direcționeze resursele economisite către educație, sănătate sau alte nevoi esențiale, contribuind la o calitate mai bună a vieții. De asemenea, prin garanțiile de stat oferite de Guvernul Republicii Moldova, procesul de finanțare a devenit mai accesibil, iar cetățenii noștri pot construi un viitor stabil Acasă,” a declarat Vadim Codreanu, directorul ODA.

Lansat oficial în luna august 2024, „Prima Casă Plus” face parte dintr-o inițiativă guvernamentală extinsă care vizează facilitarea accesului la finanțare pentru locuințe. Programul reprezintă o piatră de temelie pentru dezvoltarea pieței imobiliare sustenabile și pentru consolidarea unei societăți bazate pe stabilitate și progres.

Pentru mai multe detalii despre „Prima Casă Plus” și condițiile de aplicare, vă rugăm să accesați pagina oficială: https://www.oda.md/ro/acces-la-finantare/prima-casa-plus

Video. Doi minori au fost reținuți în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera
Articolul anterior
Cetățenii moldoveni vor putea pleca în Turcia doar cu buletinul
Articolul următor