În Moldova a fost inaugurat Centrul Artcor, locul unde își vor da întâlnire toți oamenii talentați din țara noastră

La începutul lunii iunie, în curtea blocului 3 a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, situat pe strada 31 August 1989, nr. 137, a fost inaugurat Centrul Industriilor Creative Artcor – un spațiu destinat reuniunilor tuturor oamenilor talentați din țara noastră, de la animație, artă, design până la producție video, publicitate și chiar realitate virtuală.

separator
Circa 13 milioane de lei au fost investiți pentru renovarea centrului de excelență destinat tuturor creatorilor de conținut.

Artcor este un centru creativ care unește oameni ale căror idei și acțiuni schimbă lumea din jurul lor. Sarcina centrului este, pe de o parte, schimbarea peisajului cultural al Moldovei, și, pe de altă parte, pentru a arăta lumii că țara noastră are un potențial creativ și un produs care poate deveni un sector profitabil al economiei.Pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați există două corpusuri Artcor, partea renovată a clădirii istorice și noua clădire, construită în curtea AMTAP. Autorul proiectului este arhitectul Maxim Kalujac. Clădirea are un acoperiș care va deveni în cele din urmă un spațiu public verde. La primul etaj al clădirii noi există o sală mare pentru evenimente, de 100-120 de persoane. În sală, pot fi organizate expoziții, prezentări, seminarii, spectacole.Clădirea istorică găzduiește o sală complet echipată pentru evenimente de până la 40-50 de persoane, o mică sală de ședințe și 5 birouri pentru start-up-uri creative. Există, de asemenea, o zonă educațională, cu calculatoare pentru clase de masterat și tablete grafice pentru studenții care lucrează cu imagini.

În corpul nou, la parter, există de asemenea o sală pentru evenimente pentru desfășurarea concertelor de cameră, două săli de repetiție pentru tineri și un studio de înregistrare. Multe obiecte din interiorul și de pe teritoriul edificiului au fost create de artiști locali, sculptori și designeri: Mihai Stămăti, Vasile Setar, Anna Kostov, Vasilutsa Vasilaka, Nadejda Izosimova și alții.

Artcor este deschis pentru mediul extern și este întotdeauna gata să coopereze: tot ceea ce se întâmplă aici devine proprietate publică. Această deschidere transformă centrul creativ într-un spațiu public, un loc pentru formarea comunităților în care au loc prelegeri publice, conferințe și proiecții de film.     Artcor va aduna lumea bună din industria creativă și va da o nouă dimesniune acestui sector. Proiectul a fost elaborat cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau, UK in Moldova – British Embassy Chisinau, Academia de Muzica Teatru si Arte Plastice (AMTAP) și COR Creative Industries Association in Moldova.

sursa foto: Igor Rotaru/locals.md

40% din veniturile moldovenilor, risipite pe alimente neconsumate

Republica Moldova se confruntă cu o problemă gravă legată de risipa alimentară, care generează pierderi economice semnificative și amplifică inegalitățile sociale. Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, mii de tone de produse alimentare sunt aruncate anual, în timp ce peste un milion de moldoveni trăiesc sub pragul sărăciei absolute, scrie bani.md.

„În prezent, observăm o tendință ușoară de reducere a risipei alimentare, dar problema rămâne majoră. Alimentele aruncate ar putea hrăni persoanele aflate în dificultate”, a declarat Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, pe 20 decembrie.

În 2024, fiecare moldovean risipeste, în medie, 71 kg de alimente anual, iar pentru 2025 se estimează un nivel de 70 kg/persoană. În total, în acest an, circa 180.000 de tone de alimente – echivalentul a 3.000 de vagoane marfare – vor ajunge la gunoi.

Deși există inițiative precum Banca de Alimente, care recuperează o mică parte din alimentele aruncate (aproximativ 0,15% sau 260 de tone anual), acestea rămân insuficiente pentru a combate problema în mod eficient.

Între 2020 și 2024, prețurile alimentelor au crescut cu 76,5%, cea mai mare creștere din ultimele două decenii. Cu toate acestea, moldovenii continuă să arunce o cantitate semnificativă de alimente.

Statisticile arată că 39,7% din veniturile gospodăriilor moldovenești sunt alocate alimentelor, al doilea cel mai ridicat procent din Europa, după Ucraina (42%).

Categoriile cu venituri mai reduse din mediul rural cheltuie până la 56,1% din veniturile lor pe alimente, comparativ cu 53,1% în mediul urban. Această pondere arată gradul de sărăcie avansat al țării și necesitatea unor măsuri urgente pentru reducerea risipei și sprijinirea celor vulnerabili.

La nivel global, țările dezvoltate înregistrează nivele ridicate ale risipei alimentare: în America de Nord, risipa per capita este de 280-300 kg anual, în timp ce în Republica Moldova este de 71 kg.

„Creșterea bunăstării nu ar trebui să însemne o creștere a risipei alimentare”, a concluzionat Ioniță, subliniind necesitatea unor politici mai eficiente și a unei conștientizări sporite pentru reducerea pierderilor alimentare.

Valoarea estimată a produselor alimentare risipite va atinge 22,3 miliarde de lei în 2025, dintre care 7,6 miliarde vor reprezenta alimente cumpărate și aruncate de populație.

R. Moldova va putea exporta preparate din carne de pasăre în UE

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) aduce la cunoștința agenților economici, producători de produse din carne de pasăre, despre modificările efectuate în legislația Uniunii Europene, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Astfel,  Republica Moldova a fost autorizată să exporte în Uniunea Europeană,  începând cu data de 01 ianuarie 2025, produse din carne de pasăre “care nu trebuie să fie supuse unui tratament specific de atenuare a riscurilor în conformitate cu anexa XXVI la Regulamentul delegat (UE) 2020/692 (spre exemplu  preparate din carne de pasăre)”.

ANSA îndeamnă mediul privat să depună, la sediile autorității, cererea pentru exportul categoriei date de produse din carne de pasăre.

Menționăm că, la producerea preparatelor din carne de pasăre se va permite utilizarea cărnii materie-primă de pasăre, provenită de la abatoare care sunt listate cu drept de export în Uniunea Europeană.

Amintim că, primele exporturi de carne de pasăre, din Republica Moldova în statele-membre ale Uniunii Europene, au fost lansate începând cu luna noiembrie 2024.

Din cauza crizei energetice, în stânga Nistrului se vor închide unele policlinici și spitale

Unele spitale și policlinici din Transnistria își vor suspenda activitatea, în cazul întreruperii livrărilor de gaze naturale. Despre asta anunță canalele TV locale. Acestea precizează că pacienții din instituțiile medicale care vor fi închise vor fi redirecționați spre cele care își vor continua activitatea. Lista lor va fi stabilită de așa-zisul minister al sănătății de la Tiraspol.

De asemenea, presa din regiune anunță că, de luni, în Transnistria vor fi suspendate examenele medicale programate. Decizia are la bază necesitatea eliberării paturilor pentru situații de urgență, în cazul în care va fi nevoie de acordarea asistenței în condiții de staționar.

Pe lângă apelurile obișnuite, ambulanțele vor transporta pacienții și la spitalele în care va exista încălzire centralizată, a declarat șefa așa-zisului minister al sănătății de la Tiraspol, Cristina Albul.

O interpretă de la noi a vizitat Catedrala Notre-Dame. Imagini de la fața locului
Articolul anterior
Artistul Mihai Constantinescu a fost operat de urgență
Articolul următor