La începutul lunii iunie, în curtea blocului 3 a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, situat pe strada 31 August 1989, nr. 137, a fost inaugurat Centrul Industriilor Creative Artcor – un spațiu destinat reuniunilor tuturor oamenilor talentați din țara noastră, de la animație, artă, design până la producție video, publicitate și chiar realitate virtuală.
Circa 13 milioane de lei au fost investiți pentru renovarea centrului de excelență destinat tuturor creatorilor de conținut.Artcor este un centru creativ care unește oameni ale căror idei și acțiuni schimbă lumea din jurul lor. Sarcina centrului este, pe de o parte, schimbarea peisajului cultural al Moldovei, și, pe de altă parte, pentru a arăta lumii că țara noastră are un potențial creativ și un produs care poate deveni un sector profitabil al economiei.Pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați există două corpusuri Artcor, partea renovată a clădirii istorice și noua clădire, construită în curtea AMTAP. Autorul proiectului este arhitectul Maxim Kalujac. Clădirea are un acoperiș care va deveni în cele din urmă un spațiu public verde. La primul etaj al clădirii noi există o sală mare pentru evenimente, de 100-120 de persoane. În sală, pot fi organizate expoziții, prezentări, seminarii, spectacole.Clădirea istorică găzduiește o sală complet echipată pentru evenimente de până la 40-50 de persoane, o mică sală de ședințe și 5 birouri pentru start-up-uri creative. Există, de asemenea, o zonă educațională, cu calculatoare pentru clase de masterat și tablete grafice pentru studenții care lucrează cu imagini.
În corpul nou, la parter, există de asemenea o sală pentru evenimente pentru desfășurarea concertelor de cameră, două săli de repetiție pentru tineri și un studio de înregistrare. Multe obiecte din interiorul și de pe teritoriul edificiului au fost create de artiști locali, sculptori și designeri: Mihai Stămăti, Vasile Setar, Anna Kostov, Vasilutsa Vasilaka, Nadejda Izosimova și alții.
Artcor este deschis pentru mediul extern și este întotdeauna gata să coopereze: tot ceea ce se întâmplă aici devine proprietate publică. Această deschidere transformă centrul creativ într-un spațiu public, un loc pentru formarea comunităților în care au loc prelegeri publice, conferințe și proiecții de film. Artcor va aduna lumea bună din industria creativă și va da o nouă dimesniune acestui sector. Proiectul a fost elaborat cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau, UK in Moldova – British Embassy Chisinau, Academia de Muzica Teatru si Arte Plastice (AMTAP) și COR Creative Industries Association in Moldova.
sursa foto: Igor Rotaru/locals.md