Moldova își racordează și modernizează serviciile poștale la cerințele Uniunii Poștale Universale

Parlamentul de la Chișinău a aprobat astăzi, 10 noiembrie mai multe proiecte de legi ce țin de îmbunătățirea actelor de funcționare a Uniunii Poștale Universale (UPU).

La ședința plenară de astăzi au fost votate, proiectele de lege, care prevăd aderarea la protocoale adiționale la Regulamentul General al Uniunii Poștale Universale, la Constituția Uniunii Poștale Universale, precum și aderarea la Aranjamentul privind serviciile poștale de plată și la Convenția Poștală Universală și Protocolul ei final. Actele au fost întocmite la cel de-al 27-lea Congres al UPU de la Abidjan, Côte d’Ivoire, la 26 august 2021 și au scopul de a îmbunătăți serviciile poștale prestate în țările membre ale UPU.

Aderarea la aranjamentul privind serviciile poștale de plată și protocolul lui final prevede că fiecare țară membră va depune eforturi pentru ca serviciile poștale de plată să fie oferite sau acceptate prin intermediul mijloacelor electronice.

Convenția Poștală Universală și Protocolul ei final stipulează posibilitatea introducerii de către operatorii desemnați a taxelor autodeclarate per colet și per kg, bazate pe tariful intern și posibilitatea țărilor membre de a extinde sau de a modifica lista articolelor pe care le interzice sau le admite condiționat, ca import sau în tranzit.

De asemenea, prin aderarea la cel de-al treilea protocol Adițional la Regulamentul General al Uniunii Poștale Universale, țara noastră va benefica de suport acordat operatorilor poștali pentru a crește calitatea serviciilor și pentru a implementa metode de afaceri eficiente din punct de vedere al costurilor, precum și procese de achiziție responsabile.

Aderarea Republicii Moldova la cel de-al 11-lea protocol Adițional la Constituția Uniunii Poștale Universale prevede simplificarea intrării în vigoare a Actelor Uniunii, modificarea procedurii de admitere în UPU și a procedurii de prezentare a propunerilor.

Toate proiectele de lege au fost votate în prima și a doua lectură.

Precizăm că, Republica Moldova este membru al Uniunii Poștale Universale din anul 1992, iar în 1997, țara noastră a aderat la Constituția UPU și la celelalte acte ale UPU.

În prezent, 192 de țări fac parte din Uniunea Poștală Universală.

sursa: www.realitatea.md

Prânzuri gratuite la școală pentru toți elevii din gimnaziile din țară Republicii Moldova

Din 1 septembrie 2025, elevii din gimnaziile Republicii Moldova ar urma să beneficieze de prânzuri gratuite. Despre aceasta a anunțat premierul Dorin Recean, în timp ce prezenta bugetul de stat pentru anul 2025, scrie diez.md.

Pentru asigurarea alimentației gratuite a elevilor claselor a V-IX-a ar urma să fie cheltuiți peste 205 milioane de lei.

Astăzi, de alimentație gratuită beneficiază doar elevii claselor primare. De asemenea, instituțiile care identifică resurse financiare alternative, pot hrăni și elevii din clasele gimnaziale sau liceale. Prânzul unui elev din clasele primare valorează 16,5 lei.

Potrivit datelor statistice, în anul de studii 2023/2024, în gimnaziile din Republica Moldova învățau 115 705 elevi.

După ce a fost aprobat de miniștri, bugetul urmează să fie votat și în Parlament.

Caz șocant la Anenii Noi: un copil a fost abuzat sexual de alți doi minori într-un parc din localitate. Victima a ajuns la spital

Un copil dintr-o localitate a raionului Anenii Noi a fost abuzat sexual de alți doi minori, sesizează localnicii, care spun că s-a întâmplat  acum câteva zile, în parcul public din sat, iar băiatul abuzat a fost internat la spital, scrie ipn.md.

Poliția confirmă că a fost înregistrată o sesizare, dar nu oferă detalii.„Pe 29 noiembrie curent, la ora 14.00, poliția din Anenii Noi a fost sesizată despre un caz cu implicarea a trei minori. În prezent sunt efectuate acțiuni de urmărire penală, fiind inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a declarat pentru IPN ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Anenii Noi, Mariana Didenco. Potrivit sursei, cazul este foarte sensibil, motiv pentru care nu pot fi oferite mai multe detalii.  Și reprezentanții Procuraturii Generale au evitat să ofere detalii. „În scopul protejării interesului superior al copilului, în temeiul Legii privind protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației, nu vă putem oferi detalii pe caz”, a menționat pentru IPN Violina Moraru, responsabilă pentru comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanții mass-media.

Alexander Dughin ”creierul lui Putin”,: „Republica Moldova va face parte din România, dar România va face parte din Rusia”

”Moldova va face parte curând din România, dar România va face parte din Rusia”, afirmă o postare publicată luni seara pe un cont X atribuit ideologului Alexander Dughin, considerat “creierul lui Putin”, scrie g4media.ro.

  • ”Unde pot fugi woke și elita de democrați pot fugi din SUA? Canada? Trudeau a fost recent la Mar-o-Lago. Israel? Acolo există un război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo unde au fugit liberalii ruși. Sau Moldova? Asta va fi parte a României în curând. Dar România va fi parte din Rusia”.

Ministerul român de Externe a reacționat, prin purtătorul de cuvânt Radu Mihail Filip, tot pe X:

  • „Atât de previzibil! Pentru că ieri românii au sărbătorit cu mândrie Ziua Unirii, să ne reamintim că Rusia nu a recunoscut Unirea. A făcut-o doar cu rea-credință, sub efectul combinat al voinței suverane a României și al presiunii puterii occidentale. Același lucru va face ca Rusia să eșueze din nou”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAE pe X.

Alexander Dugin se află pe lista persoanelor interzise în UE, este promotor al ”Uniunii Europene”, din care să facă parte toate statele din URSS, și promotor al unor idei cvasi-naziste despre identitatea rusă.

Alexander Dughin l-a lăudat pe Călin Georgescu, candidatul pro-rus cu discurs legionar din turul doi al alegerilor prezidențiale, imediat după anunțul victoriei din primul tur prezidențial, spunând că este un ”patriot” și un ”român autentic”.

O analiză publicată de Financial Times în luna august arată că Alexander Dughin, naționalistul rus a devenit un purtător internațional de cuvânt al extremei drepte, a ajuns să aibă o influența globală. Dughin și sponsorul său, bancherul rus Konstantin Malofeev, și-au cultivat relații cu partide de la dreapta radicală cum ar fi Partidul Libertății din Austria, Liga din Italia și Adunarea Națională din Franța – menținându-și aceste legături prin intermediul unor conferințe, prelegeri și întruniri organizate în Rusia și Europa de Vest, potrivit FT.

În cartea sa din 1997, „Fundații ale Geopoliticii”, care constituie lectură obligatorie la academia militară a Rusiei, Dughin argumenta că „Ucraina, ca stat, nu are nici un înțeles geopolitic”.

În august, fiica lui, Daria Dughina, o jurnalistă ultra-naționalistă, a fost asasinată în apropierea Moscovei cu o mașină-capcană. Foarte mulți presupun că Dughin însuși era de fapt ținta, pentru că, conform informațiilor de la acea vreme, el era cel care trebuia sa se urce în mașina respectivă.

Iranul anunță că a produs racheta balistică hipersonică
Articolul anterior
FOTO! Cumetrie mare în showbiz! Mihaela Tabură și-a încreștinat fiul și a dat o petrecere de zile mari, cu invitați pe măsură
Articolul următor