Moldova își reduce dependența de gazul rusesc. Volumul consumat în lunile de iarnă

Volumul consumului de gaze naturale în luna februarie curent a constituit 93,9 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 31,4% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022. Totodată, potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, fața de luna ianuarie 2023 acest indicator a scăzut cu 2,2 milioane de metri cubi sau cu circa 2,3 %. Totodată, în luna ianuarie 2023, în Republica Moldova s-au consumat cu cca 50% mai puține gaze naturale ca în ianuarie 2022.

Gazele naturale sunt amestecate cu aer? Precizările Moldovagaz - Stiri.md

Consumatorii casnici, pînă la data de 28 februarie 2023, au achitat 92,7% din sumele facturate, ceea ce este cu 0,5% mai mult  în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 93,5%, ceea ce este cu 3,6% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 50,2%, ceea ce este cu 49,5 puncte procentuale mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În conformitate cu Legea nr. 241/2022 privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice consumatorilor casnici în număr de 577 880 conturi personale le-a fost calculată compensația pentru consumul gazelor naturale în februarie 2023 în mărime de 552,3 milioane lei. La fel, consumatorilor casnici din asociațiile de locatari în număr total de 13 224 locuri de consum, volumul compensațiilor calculate a constituit 9,1 milioane lei, în funcție de categoria vulnerabilității energetice atribuite.

Totodată, în conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 59 din 31 ianuarie 2023 consumatorilor non-casnici în număr de 7640 locuri de consum, le-a fost calculată compensația pentru consumul gazelor naturale în februarie 2023 în mărime de 25,1 milioane lei.

În perioada de referință de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate, conform legislației în vigoare, 374 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 7 milioane lei. Totodată, față de 97 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.

Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul de achitare a consumului de gaze naturale la data de 28 februarie 2023 se ridică la 82,3% pentru volumul furnizat în anul curent, cea ce constituie 2,254 miliarde lei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Mark Zuckerbeg a devenit tată a treia oară

Mark Zuckerbeg, cofondatorul Facebook, a devenit tată din nou. Soția lui, Priscilla, a născut o fetiță, care a primit numele Aurelia.

Fericire în familia lui Mark Zuckerberg: A devenit tată de fetiță

„Bine ai venit pe lume, Aurelia Chan Zuckerbeg. Ești o mică binecuvântare”, a scris acesta pe Facebook.

Mark Zuckerberg este un antreprenor, dezvoltator de software și filantrop american care este cel mai bine cunoscut ca co-fondator și CEO al Facebook, cea mai mare platformă de socializare din lume.

Născut pe 14 mai 1984, la New York, Zuckerberg a dezvoltat de la o vârstă fragedă un interes pentru calculatoare și programare.

A urmat cursurile Universității Harvard, unde a lansat prima versiune a Facebook în 2004 ca site de rețea socială pentru studenții de la Harvard.

Ce spune taxatoarea din troleibuzul care a lovit mortal o copilă în Capitală

Taxatoarea din troleibuzul care a lovit mortal o copilă susține că fata nu a trecut regulamentar strada.

Totodată, ea susține că troleibuzul s-a oprit la trecerea de pietoni, iar după ce toate persoanele au traversat strada, troleibuzul a început să-și ia viteză, moment în care fetița a alergat înaintea mijlocului de transport pentru a traversa, însă nu a reușit și a ajuns sub roți.

Poliția are o altă versiune. Oamenii legii spun că fata traversa strada regulamentar, transmite protv.md, conform www.stiri.md.

Amintim că acest caz a avut loc în sectorul Ciocana al Capitalei. Copila lovită mortal avea 12 ani. Mai jos, video:

Mai multe maternități din țară, dotate cu echipamente moderne oferite cu sprijinul financiar al Guvernului SUA
Articolul anterior
Zemfira răspunde Rusiei cu o nouă piesă anti-război
Articolul următor