Astăzi, 28 aprilie, se împlinesc opt ani de la abolirea regimului de vize pentru călătoriile de scurtă durată ale cetățenilor Republicii Moldova, deținători de pașapoarte biometrice, în spațiul Schengen.
În această perioadă, milioane de cetățeni au traversat liber spațiul comunitar, transmite tvrmoldova.md.
Republica Moldova a fost prima țară din componența asociației de state numite Parteneriatul Estic căreia i s-a acceptat în 2014 regimul liberalizat de vize după îndeplinirea unei liste de condiții cerute de UE, formulate mai curând de o manieră tehnică.
Condițiile au vizat diverse măsuri de precauție – de la combaterea crimei organizate și a corupției, promovarea reformelor democratice și până la adoptarea legislației anti-discriminare.
Obținerea regimului liberalizat de vize a fost o mare oportunitate pentru Republica Moldova, care trebuie să continue reformele pentru a aprofunda relațiile cu Uniunea Europeană, susțin experții.
Ei mai afirmă că obținerea regimului liberalizat de vize a reprezentat o realizare importantă pentru Chișinău, dar, în ultimii ani, relațiile cu Uniunea Europeană nu au evoluat în sensul dorit, ceea ce nu a permis extinderea acestui regim, de exemplu, spre obținerea dreptului la muncă de către cetățenii Republicii Moldova.
Republica Moldova a început negocierile cu Uniunea Europeană privind suspendarea vizelor încă în 2008 și a avut nevoie de șase ani ca să-și atingă scopul.
De la 28 aprilie 2014, cetățenii Republicii Moldova care dețin un pașaport biometric pot călători pentru o perioadă de 90 de zile în Spațiul Schengen, dar nu mai mult de 180 de zile pe an.