Moldova marchează Săptămâna Verde Europeană 2020

Începând de astăzi, 19 octombrie, și până pe 23 octombrie Republica Moldova marchează Săptămâna Verde Europeană 2020.

Tematica anului curent fiind natura, biodiversitatea și Pactul Verde European, având scopul de a evidenția contribuția biodiversității la dezvoltarea economiei, sănătatea societății, precum și stimularea redresării durabile.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), în cadrul Săptămânii Verzi a UE va fi examinat modul în care o serie de politici ale Uniunii Europene, inclusiv, Pactul Verde European, poate ajuta la protejarea, restabilirea și gestionarea durabilă a naturii în Republica Moldova, lăsându-i spațiu de recuperare și prosperare.

„Tematica de bază este o ocazie de a regândi relația omului cu natura, a sublinia activitățile umane nesustenabile ce determină pierderea biodiversității și provoacă criza ecologică, care sunt implicațiile pentru economia și societatea noastră și cum ar putea fi modificat acest lucru”, informează MADRM.

Totodată, Săptămâna Verde Europeană 2020 din acest an va acționa, de asemenea, ca o etapă importantă de pregătirii a Conferinței părților (COP 15) la Convenția privind diversitatea biologică, planificată pentru 2021, unde liderii mondiali vor adopta un nou plan de acțiune pe 10 ani pentru biodiversitate – un nou acord global pentru oameni și natură.

Pe lângă conferințele la nivel înalt de la Lisabona și Bruxelles, programul va include, de asemenea, o serie de evenimente și acțiuni ale partenerilor care au loc în întreaga Europa, iar părțile interesate și publicul larg sunt încurajați să se implice „practic” prin participarea la o serie de activități online și de socializare.

În acest context, MADRM anunță că în Republica Moldova în perioada 19-23 octombrie este planificată o campanie națională de comunicare și informare pentru conservarea biodiversității și a mediului înconjurător cu privire la Săptămâna Verde Europeană și Pactul Verde European pentru Moldova.

Deschiderea oficială a Săptămânii Verzi Europene 2020 la avea loc la Lisabona – Capitala Verde Europeană 2020.

Olga Buzova a fost cerută în căsătorie

Pe rețelele sociale a apărut un videoclip în care artista din Rusia Olga Buzova, în vârstă de 36 de ani, este cerută în căsătorie.

Un tănăr a urcat pe scenă în timpul concertului Buzovei de la Soci, i-a dăruit un buchet de trandafiri roșii, apoi s-a pus în genunchi și i-a cerut se căsătorească cu el.

Vedeta nu a răspuns propunerii, ci l-a luat pe potențialul mire în culise.

În comentariile de sub videoclip, fanii au pus la îndoială sinceritatea tânărului necunoscut: „Acesta este Dava 2.0”, „Băiatul și-a luat minutul de faimă”, „Decret!”, „Pare foarte nesincer”.

Mai târziu, jurnaliştii şi fanii cântăreţei au aflat că potenţialul ei logodnic era un producător din Soci. Judecând după rețelele de socializare, el are o iubită de multă vreme. Până acum, Buzova nu a comentat informația.

Anterior, artista a avut orelație cu rapperul David Manukyan, dar cuplul s-a despărțit în 2021. Iar din 2012 până în 2016, Buzova a fost căsătorită cu fotbalistul Dmitri Tarasov.

Kremlinul anunță că va urmări răspunsul Chișinăului la afirmațiile unei țări NATO de a livra armament Republicii Moldova

Moscova are mai multe semne de întrebare legate de intenția NATO de a trimite armament Republicii Moldova, a declarat, luni, 23 mai, adjunctul ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenco, scrie telegraph.md.

”Suntem nedumeriți nu atât de declarațiile Marii Britanii, dar de posibila reacție a Chișinăului. Noi vom urmări. În Constituția Republicii Moldova este clar stipulat statutul de neutralitate al țării, iar livrarea de armament, mai ales din partea unei țării membre NATO, desigur, trezește semne de întrebare”, a spus Rudenco.

Șefa diplomației britanice, Liz Truss, a declarat că NATO analizează posibilitatea trimiterii în Republica Moldova a armamentului modern, ”pentru a o proteja de invazia rusă”.

”Mi-aș dori ca Moldova să fie dotată în conformitate cu standardele NATO. În prezent purtăm asemenea discuții cu partenerii din alianță”, a declarat Truss.

Într-o declarație remisă presei, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu declarația ministrului de Externe al Marii Britanii și cere președintelui țării, Guvernului, MAEIE, majorității parlamentare să ofere de urgență explicații publice pe acest subiect.

Amintim, guvernarea PAS deja a anunțat că va dubla în acest an bugetul dedicat apărării. Despre aceasta a declarat deputatul PAS, Mihail Druță. Parlamentarul a evitat să spună din ce surse urmează să fie majorat din nou bugetul militar al țării, dar a remarcat că aceasta se face pentru că avem un război ”în coasta noastră”. La ultima rectificare a bugetului care a fost făcută recent de guvernare, bugetul pentru apărarea națională a fost suplimentat cu aproape 128 de milioane de lei. Acesta a ajuns acum la peste 1,16 miliarde de lei.

Un tânăr originar din Ceadîr-Lunga a murit în războiul din Ucraina

Un tânăr, originar din orașul Ceadîr-Lunga, a decedat în timpul ostilităților din Ucraina. Acest lucru a fost raportat la Universitatea Agrară de Stat din Breansk, Rusia, scrie cotidianul.md, care citează Gagauz Info.

Potrivit Gagauz Info, Petr Kozhokar avea 24 de ani și era originar din orașul Ceadîr-Lunga. A absolvit facultatea în 2018, după care a făcut serviciul militar pe bază de contract.

„În timpul unei operațiuni militare speciale pe teritoriul Ucrainei, el a dat dovadă de curaj și eroism, a fost un războinic puternic”, se arată într-un comunicat al Universității Agrare de Stat din Breansk, Rusia.

Enoriași care poartă masca de protecție, dați afara de la slujbă într-o localitate din Moldova
Articolul anterior
Peste 700 de moldoveni amendați pentru nerespectarea carantinei
Articolul următor