Anual, pe data de 09.09, la ora 09:09 marcăm Ziua Internațională de Conștientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF) cu scopul de a spori gradul de conștientizare cu privire la pericolele consumului de alcool în timpul sarcinii și impactul devastator pe care îl poate avea asupra fătului în curs de dezvoltare. Această zi servește ca o reamintire a importanței sprijinirii persoanelor și familiilor afectate de STAF, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Genericul evenimentului din acest an “9 luni fără alcool” subliniază importanța evitării consumului de alcool pe parcursul a celor 9 luni de sarcină. Nu există un nivel sigur de consum de alcool în timpul sarcinii, așa că evitarea totală este cea mai sigură metodă de a proteja viitorul copil.
Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale reprezintă un ansamblu de afecțiuni și probleme de sănătate care pot apărea la copii ale căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii. Aceste tulburări sunt rezultatul expunerii fetale la alcool și pot avea efecte grave și permanente asupra dezvoltării cognitive, comportamentale și fizice a copilului.
Pentru prima dată, pericolele STAF au fost declarate public la 9 septembrie 1999, alături de dovezile științifice care demonstrează că consumul de alcool în timpul sarcinii este asociat cu un risc substanțial pentru făt. La nivel global, afecţiunile din spectrul alcoolismului fetal afectează 1% din populaţie. Până la 70% din gravidele care consumă alcool obișnuiesc să bea mai mult de 1-2 doze de alcool pe săptămână, chiar și pe perioada primului trimestru de sarcină, iar între 3 și 5% din acestea consumă mai mult de 4 doze de alcool la o singură ocazie.
Nu se cunoaște o cantitate sigură a consumului de alcool în timpul sarcinii. Alcoolul, fiind un teratogen, traversează bariera placentară, astfel poate provoca avort spontan, nașterea unui făt mort, dar și o serie de dizabilități fizice, comportamentale și intelectuale, cunoscute drept spectrul de tulburări alcoolice fetale, care include:
- Sindromul alcoolului fetal (SAF);
- Sindromul de alcool fetal parțial (pSAF);
- Defecte congenitale legate de alcool (DCLA);
- Tulburarea neurodezvoltării legată de alcool (TNLA);
- Tulburarea neurocomportamentală asociată cu expunerea prenatală la alcool (TN-EPA).
La nivel global, aproximativ 10% dintre femei consumă alcool în timpul sarcinii, iar 1 din 67 de femei au născut un copil cu sindromul alcoolismului fetal (SAF).
Aproape 16% din femeile din Europa au consumat alcool în timpul sarcinii, cu variații mari între țări, care este de 1,6 ori mai mare decât media globală.
Republica Moldova, conform ultimului raport global privind alcoolul și sănătatea, 2019, se menține printre țările cu cel mai înalt consum mediu de alcool pur per persoană adultă (cu vârsta de 15 +ani) – de 12,9 litri (bărbați 20,6 litri; femei 5,9 litri), în comparație cu consumul mediu de 9,8 litri de alcool pur per persoană adultă din regiune europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Potrivit ultimului studiu al prevalenței factorilor de risc ai bolilor netransmisibile (STEPS, 2021), 63,2% de adulți de 18 – 69 ani au consumat alcool în ultimele 30 de zile înaintea studiului (73,1% bărbați și 53,2 femei), inclusiv 13,8% dintre ei (24,3% bărbați și 3,1% femei) au consumat alcool în exces (6 și mai multe băuturi la o ocazie), cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.
Prevenirea STAF este de o importanță crucială pentru a evita consecințele grave ale expunerii fetale la alcool. Tulburările Alcoolice Fetale sunt 100% prevenibile, iar cea mai bună metodă este evitarea completă a consumului de alcool în timpul sarcinii și în perioada de pre concepere.
Astfel, este important să reținem:
- Nu există o cantitate de alcool care poate fi consumată fără riscuri în timpul sarcinii;
- În timpul sarcinii nu există nici un tip de alcool fără riscuri asociate;
- Nu există un interval de timp în sarcină când consumul de alcool este lipsit de riscuri.