Moldova se pregăteşte să treacă la paşapoartele din policarbonat, care vor fi cu 200 de lei mai ieftine.
Potrivit agenţiei Infotag, directorul Agenţiei Servicii Publice (ASP), Mircea Eşanu, a spus acest lucru la postul Jurnal TV.
Potrivit lui, paşapoartele din policarbonat vor avea un cip încorporat, ca şi în România vecină.
„Acest model de realizare a paşapoartelor străine este folosit în 70% dintre ţările care sunt membre ale Uniunii Europene. Riscul de a-l falsifica este aproape zero”, a spus Mircea Eşanu.
În prezent, ASP plăteşte o taxă de redevenţă (dreptul de utilizare Soft) unei firme puţin cunoscute pentru producerea paşapoartelor, care este de 13,6 euro pentru fiecare paşaport.
Directorul ASP a mai spus că prețul real al producerii unui paşaport este de aproximativ 6 euro. Însă la această sumă se mai adaugă încă 13,6 euro, care se achită companiei străine. De exemplu, din 2017, Moldova a plătit în total aproape 800 de milioane de lei (45 de milioane de dolari) companiilor de licenţiere, practic neştiind beneficiarii finali.Publicitate
ASP consideră că fără permisiunea conducerii politice a republicii ar fi imposibil să se permită aşa ceva în producerea paşapoartelor.
„Cu cât trecem mai repede la o nouă tehnologie pentru producerea paşapoartelor străine (policarbonat), cu atât mai curând vom rupe toate acordurile încheiate cu aceste companii”, a spus Mircea Eşanu.
El a numit costurile României pentru producerea paşapoartelor străine, unde redevenţele nu depăşesc 0,26 cenţi în euro, în timp ce în Moldova această taxă este de 13,6 euro.
Dosarul Infotag: Din 2014, cuantumul taxei plătite sub formă de redevenţă pentru fiecare copie a paşaportului a fost de 13,6 euro.
În 2000, această taxă era de 1,6 euro, iar în 2010 a fost majorată până la 6 euro. Companiile cărora le-au fost achitate redevenţe în tot acest timp au avut jurisdicţia statelor Israel, Lituania şi Bulgaria.