Moldova va avea roaming cu 90% mai ieftin cu Ucraina și alte 4 țări

Prețurile pentru serviciile de roaming în țările Parteneriatului Estic se preconizează să scadă cu aproape 90% până în 2026, în baza unui Acord Regional de Roaming (RRA) care în prezent este în proces de finalizare cu sprijinul EU4Digital.

RRA acoperă capacitatea clienților operatorilor de telefonie mobilă din țările parteneriatului (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) de a utiliza serviciile mobile în timp ce vizitează oricare dintre cele șase țări, transmite Moldpres.

În februarie 2019, în cadrul celei de-a Treia Reuniuni Ministeriale a Parteneriatului Estic privind Economia Digitală, cele șase țări partenere din est și-au reafirmat angajamentul de a semna un Acord Regional de Roaming. 

În urma acestei aprobări finale, echipa Programului EU4Digital responsabilă pentru Normele în domeniul Telecomunicațiilor a lucrat la o inițiativă regională care vizează armonizarea cadrelor internaționale de reglementare pentru serviciile de roaming mobil în țările partenere din est.

„Un Raport privind roamingul realizat de Programul EU4Digital arată că RRA ar aduce un beneficiu pozitiv societății din țările partenere din est. Se preconizează ca prețurile serviciilor de roaming pentru clienți în cele șase țări partenere din est să fie reduse treptat pe parcursul unei perioade de tranziție de cinci ani, permițând ajustările necesare pe piață”, indică eufordigital.eu.

La sfârșitul acestei perioade, în 2026, se preconizează ca prețurile cu amănuntul pentru serviciile de roaming din țările Parteneriatului Estic să fie reduse cu 87% pentru consumatori. 

Impactul general pozitiv este estimat la 4,6 milioane de euro, cifră care reprezintă diferența dintre surplusul consumatorilor și pierderile de venituri pentru operatorii de telefonie mobilă.

Trei antrenori s-au ales cu titlul onorific de Antrenor Emerit al R. Moldova

Antrenorilor Anatolie Milevski, Oleg Crețul și Serghei Ivanov li s-a conferit titlului onorific de „Antrenor Emerit al Republicii Moldova”, anunță Ministerul Educației și Cercetării.

Aceștia au primit legitimații corespunzătoare titlului din partea ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun. Distincțiile au fost acordate pentru contribuția semnificativă la pregătirea sportivilor care au obținut rezultate remarcabile în cadrul campionatelor europene și mondiale, Jocurilor Olimpice și Paralimpice, dar și pentru activitate îndelungată și promovarea a sportului pe plan național.

Dan Perciun a felicitat antrenorii pentru rezultatele remarcabile obținute la diverse competiții sportive naționale și internaționale, menționând că aceste distincții nu reprezintă altceva decât recunoașterea efortului și dedicației acestora.

„Vă mulțumesc pentru munca pe care o faceți pentru formare sportivilor de performanță, dar și pentru că promovați sportul în rândul copiilor și tinerilor. Vă asigur că ministerul va continua să depună toate eforturile necesare pentru a susține domeniul sportului”, a spus ministrul Dan Perciun.

Municipalitatea va monitoriza, timp de o lună, proocesul de alimentație în grădinițe

Monitorizarea procesului de alimentaţie în instituţiile de învățământ primar și secundar, ciclul I și II din municipiul Chișinău.

Primăria Chişinău informează că în perioada 25 ianuarie 2024 – 25 februarie 2024, o comisie de evaluare constituită din conducerea și personalul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Primăriei Municipiului Chișinău, inspectori ANSA, contabili și șefi ai secțiilor alimentație, s-au deplasat cu vizite de monitorizare în instituțiile de învățământ primar și secundar ciclul I și II din municipiul Chișinău.

Scopul acestor acțiuni a fost de a efectua o evaluare detaliată a procesului de alimentație din aceste instituții, asigurându-se că standardele și reglementările stabilite, sunt respectate.

Printre normele care trebuiau respectate sunt: organizarea și desfășurarea procesului de alimentație gratuită a elevilor, corectitudinea perfectării documentației tehnice normative a blocului alimentar, calitatea produselor alimentare, corectitudinea recepționării și păstrării în depozite, respectarea condițiilor sanitaro-igienice etc.

Acțiunile de monitorizare urmăresc garantarea unui proces de alimentație adecvat din punct de vedere nutritiv și desfășurarea acestuia în condiții sigure.

Alertă de proporții în România! Pensionarii sunt păcăliți să dea zeci de mii de lei printr-o nouă schemă

Este alertă de proporții în România! Zeci de pensionari sunt păcăliți să dea bani printr-o nouă metodă inventată de un escroc din județul Timiş. Acesta mergea în casele bătrânilor vulnerabili, inventa diferite povești emoționante și le promitea acestora fie că îi ajută la cumpărături, fie ca merge să le plătească facturile și dispărea cu banii, scrie realitatea.net.

”La data de 26 februarie a.c., poliţiştii Secţiei 4 Timişoara, sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, au reţinut un bărbat bănuit de comiterea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată. Din cercetări, a reieşit că, în perioada februarie 2023 – noiembrie 2023, un bărbat de 38 de ani, prin inducere în eroare, ar fi pretins şi încasat diverse sume de bani de la mai multe persoane fizice, folosindu-se de nume şi calităţi mincinoase, în schimbul prestării anumitor servicii pe care ulterior nu le mai îndeplinea”, a transmis IPJ Timiş.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul aborda pe stradă bătrâni cărora le promitea că le face diferite comisioane, precum plata facturilor, cumpărături, obţinerea de bilete şi altele, însă când primea de la aceştia bani, dispărea.

În țară a demarat vaccinarea cu al doilea ser AstraZeneca
Articolul anterior
Oficial: În Moldova se constată o scădere cu 82,5% a incidenței Covid-19 în rândul personalului medical
Articolul următor