Moldova va continua să finanţeze cu milioane de lei structurile CSI, sub formă de cotizaţii de membru

Un proiect de hotărâre de Guvern, prevede achitarea din bugetul de stat pentru anul 2023, a circa nouă milioane de lei, sub formă de cotizaţii de membru a Republicii Moldova în diverse structuri ale Comunității Statelor Independente, scrie Mold-street.com.

Aceasta chiar dacă recent, autoritățile moldovenești și-au anunțat intenția de a retrage Republica Moldova dintr-o parte de acorduri semnate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI).

Cea mai mare sumă plătită de Moldova unei structuri internaţionale

Astfel din bugetul de stat ar urma să fie achitată cotizaţia de 290.355 dolari, sau circa 5,81 milioane lei, pentru statutul de membru la Adunarea Interparlamentară CSI. 

Este cea mai mare sumă plătită de Republica Moldova pentru statutul de mebru în cadrul organizațiilor internaționale.

Amintim că pe 2 februarie 2023, deputaţii PAS, adică majoritatea parlamentară au votat rechemarea reprezentantul Parlamentului Republicii Moldova în Secretariatul Consiliului Adunării Interparlamentare a statelor membre ale CSI, Ion Lipciu, care se află acolo din 2004.

Totodată proiectul promovat de Ministerul Finanţelor prevede alocarea a 1,55 milioane lei pentru Comitetul Executiv CSI, alte 359.860 lei pentru Centrul Antiteroristic al CSI (aceasta în condiţiile în care Rusia practică terorismul în Ucraina), iar pentru Consiliul şefilor de state, şefilor de guverne, miniştrilor afacerilor externe, Consiliul Economic al CSI, la care în ultimii ani Modova practic nu a mai participat – 252.738 lei.

Cât ne costă statutul de membru în diverse organizaţii internaţionale

Menţionăm că în total pentru anul 2023 în scopul onorării angajamentelor financiare identificate prin cota de membru a Republicii Moldova în cadrul a 67 de organizații internaționale şi regionale sunt prevăzute 66,55 milioane lei, în creştere cu 6,6% sau circa 4,1 milioane lei față de cele aprobate pentru anul 2022.

Acestea sunt divizate în trei categorii: 5 organizații parlamentare, 55 organizații internaționale și 7 organizații din cadrul CSI.

„Factorii de bază sunt: creșterea bugetelor organizațiilor internaționale în legătură cu nivelul inflației, sancțiunile internaționale aplicate Federației Ruse ca rezultat al agresiunii militare declanșate în Ucraina (exemplu: Consiliul Europei și Comisia Dunării) și fluctuația cursului de schimb valutar. Alocațiile sunt repartizate în cadrul prezentului proiect conform propunerilor autorităților/instituțiilor publice”, explică Ministerul Finanțelor.

Totodată instituţia precizează că pentru achitarea cotizațiilor de membru față de organizațiile internaționale vor merge 61,03 milioane lei (circa 91,7%) și a datoriilor anilor precedenți (Organizația Internațională a Muncii și bugetul unic al CSI) – în sumă de 5,52 milioane lei – 8,3%).

Prețuri mai mari la lemnele de foc în acest an: „Moldsilva” anunță vânzarea a 240 de mii de metri steri

Agenția de Stat „Moldsilva” planifică să pună în vânzare aproximativ 240 de mii de metri steri de masă lemnoasă. În acest an prețurile la lemnele de foc s-au majorat cu 10 la sută comparativ cu anul trecut, iar oamenii susțin că acestea sunt prea mari.

Unii cetățeni spun că au început să facă focul de la începutul săptămânii, cei din sate afirmă că pun pe sobe tot ce au prin gospodărie, tizic, ciocleji sau lemne. Unii însă cred că lemnele sunt prea scumpe și mai așteaptă până prin noiembrie – decembrie.

Prețul pentru un metru ster de lemne în acest an variază de la 750 de lei până la 1250 de lei, a declarat reprezentantul Agenției de Stat „Moldsilva”, Valeriu Cibotaru. Potrivit lui, persoanele care doresc să cumpere lemne de foc trebuie să se adreseze la cel mai apropiat ocol silvic, care va comercializa masa lemnoasă necesară și va elibera o factură fiscală.

Agenția de Stat „Moldsilva” a scos în vânzare 139 de mii de metri steri, iar alți 100 de mii vor fi tăiați până la sfârșitul lunii decembrie.

Înainte de a începe sezonul rece, pompierii le recomandă cetățenilor să își doteze locuințele cu detectoare de fum, să înlăture fisurile de pe sobe, să nu folosească benzină sau gaz lampant atunci când aprind focul. Din cauza utilizării sobelor defectate, de la începutul anului 2024 până în prezent au fost înregistrate 1242 de incendii, în urma cărora 18 persoane au decedat.

Atenție, călători! Flux sporit la vama Sculeni pe sensul de ieșire din Republica Moldova

La vama Sculeni se atestă flux sporit de mașini și călători pe sensul de ieșire din țară, intrarea în România. Potrivit Poliției de Frontieră, este aglomerat traseul dintre cele două puncte de trecere de la vama moldo-română.

În acest context, Poliția de Frontieră recomandă călătorilor să diversifice alegerea punctelor de trecere a frontierei cu România, cum ar fi: PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta.

Totodată, sursa citată anunță că se lucrează la capacitate maximă, pentru a fluidiza traficul.

Astăzi este ziua tăcerii, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional de duminică

Astăzi este ziua tăcerii în Republica Moldova, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional de duminică, 20 octombrie curent. Potrivit Codului electoral, azi și mâine agitația electorală este strict interzisă, informează MOLDPRES.

Comisia Electorală Centrală atenționează că în aceste două zile nu se permite desfășurarea și reflectarea activităților sau materialelor cu tentă electorală.

Președintele CEC, Angelica Caraman, a specificat că agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei.

„Administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. Interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet. În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri și participanților la referendum la emisiuni televizate sau radiofonice”, a spus Angelica Caraman.

De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în și din contul cu mențiunea „Fond electoral”.

Potrivit Codului contravențional, continuarea agitației electorale în zilele menționate de către mass-media, competitori electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă de la 2 000 la 3 000 de lei, aplicată persoanei fizice, și cu amendă de la 5 000 la 7 500 de lei, aplicată persoanei juridice.

Sportivii moldoveni au cucerit 11 medalii la Europenele de karate shotokan printre seniori
Articolul anterior
Un nou lot de motorină pentru fermierii moldoveni din partea României
Articolul următor