Acum 19 ani, Maria Caprian a renunțat la munca de profesoară și de directoare de școală în localitatea sa natală, Jora de Mijloc din raionul Orhei, și a emigrat, peste hotare.
Inițial a fost menajeră la o familie de francezi, iar între timp a studiat și a acumulat cunoștințe, care au ajutat ulterior să fie la cârma unei firme testare a dronelor, relatează „Radio Chișinău”.
„Lucram la școală, predam limba franceză, eram directoare de școală, dar în ultimul timp voiam să mă regăsesc pe mine și să le aduc ceva nou copiilor mei. Mă gândeam ce aș putea să le ofer eu în viitor, cum aș putea să schimb lucrurile? Nu prea vedeam viitor nici pentru ei, nici pentru mine. Dorința de a face o schimbare, de a-mi crește aripi m-au făcut să plec. Am lucrat mai întâi într-o famile cu doi copiii, nu-mi era rușine. Eu știam că acest serviciu este doar pentru o perioadă de tranziție, ca să mă pregătesc de o altă profesie. Căutam ieșiri, uși, ferestre, ca să-mi găsesc ceva care să-mi plac și am ajuns într-o societate de drone. Aici mi-au crescut aripile și am lucrat cu toată firea mea. Seara învățam foarte mult”, povestește Maria Caprian.
Moldoveanca se consideră o norocoasă pentru că nu s-a ciocnit de stereotipuri despre străini, iar cunoașterea limbii franceze a ajutat-o să se integreze repede în societatea franceză.
„Oamenii mă respectau. Chiar în prima familei la care lucram, la început doamna mă întreba dacă știu unele cuvinte, iar eu îi răspundeam cu alte cuvinte mai complicate, mai literare în franceză și îi spuneam care sunt sinonimele acestor cuvinte. Peste o lună, ea și soțul ei au făcut o cină în cinstea mea, m-au întrebat care sunt bucatele lor preferate. Domnul a deschis osticlă de vin alb, și a zis: „Maria, noi ridicăm paharul axcesta de vin în cinstea ta, pentru că ai venit de la capătul lumii și vorbești franceza mai bine ca mulți francezi!”. Ei se mândreau cu mine și când venea cineva, spuneau mereu: „Maria noastră vorbește o limba literară, vorbește limba din Larousse”.
Maria Caprian susține că prin muncă a devenit directoarea unei companii care construiește drone într-un oraș francez.
„În prezent dirijez o companie de drone. Am creat această societate din 2016, dar cu o experiență din 2003, dintr-o altă companie unde am început ca secretar, apoi am făcut juridică, administrație. Apoi mi s-a propus să dirijez o filială a acestei companii. Societatea-mamă lucrează cu drone inedite, unice în lume, destinate centralelor nucleare, scopul meu a fost să mă consacr serviicilor pe care le pot face dronele. Adică noi testăm diferite fuincții ale dronelor. În 2017 am inventat câteva piese pentru a trata omizile, pescărușii, care aduc foarte multe daune. Am și inventat o dronă nouă destinată inspecțiilor în tuneluri, pasaje subterane, șeminee”, susține femeia de afaceri.
Citiți continuarea articolului AICI.