Astăzi, a început Festivalul Cerbul de Aur 2018, eveniment care se va desfășura în Piața Sfatului din Brașov, în perioada 29 august-2 septembrie. Prima seară a Festivalului Cerbul de Aur i-a adus în scenă pe cei doi prezentatori ai spectacolului care au deschis ediţia aniversară a festivalului Cerbul de Aur 2018.
Pentru Republica Moldova este o mare onoare, întrucât pentru prima dată în istoria concursului, dar și în istoria celor două ,,țări-surori”, o basarabeancă este prezentatoarea acestui concurs muzical prestigios.
Ilinca Avram, prezentatoarea matinalului de la TVR Moldova, şi interpretul din România, Aurelian Temişan au pășit semeți în scenă – ea blondă, el brunet, ea moldoveancă din Basarabia, el oltean de la Craiova, ea firavă şi delicată, el înalt şi puternic.
Ilinca a schimbat, până în acest moment, două ținute elegante și spectaculoase, care i-au pus în evidență silueta zveltă, talia subțire și umerii delicați: prima ținută – o rochie în nuanță bordo cu umerii goi, iar cea de-a doua – o rochie elegantă neagră, cu un decolteu generos.
Moldoveanca s-a descurcat de minune pe scena faimosului festival. Vă invităm să urmăriți, mai jos, câteva secvențe video din cadrul serii!
Două mașini de lux, furate din Belgia și Italia, confiscate în vama Albița
Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albița au descoperit la controlul de frontieră şi reținut pentru continuarea cercetărilor două autoturisme care figurau în bazele de date ca fiind furate din Belgia, respectiv din Italia, scrie safenews.md.
În data de 22 ianuarie a.c., în jurul orei 12.15, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, pentru a ieși din ţară, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 52 de ani, care transporta, cu ajutorul unei platforme, un autoturism an fabricație 2018.
„Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului transportat, colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Belgia, în urmă cu o zi. Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că a fost împuternicit de către un cetățean din Republica Moldova, proprietarul autoturismului, să-l transporte din Belgia în Republica Moldova și că nu are cunoștință despre faptul că autoturismul este furat sau implicat în vreun litigiu”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră a României.
În același punct de trecere a frontierei, câteva ore mai târziu, s-a prezentat pentru a tranzita frontiera, un alt bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 38 de ani, care conducea un autoturism fabricat în 2017.
Și de această dată colegii noștri au avut suspiciuni privind situația juridică a mijlocului de transport și au efectuat un control amănunțit, constatând astfel că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Italia.
„Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că a achiziționat autoturismul în luna decembrie a anului trecut, pe numele soției, de la o persoană fizică, cetățean al Republicii Moldova, pe care a cunoscut-o prin intermediul unui site de vânzări auto din Republica Moldova. Acesta a mai declarat că nu are cunoștință despre faptul că autoturismul este furat sau implicat în vreun litigiu”, se arată în același comunicat.
În ambele cauze, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de furt, iar autoturismele au fost reținute în vederea continuării cercetărilor.
Un nou incendiu de vegetație a izbucnit la nord de Los Angeles: Peste 30.000 de oameni au fost evacuați
Un nou incendiu de vegetaţie izbucnit miercuri la nord de Los Angeles a cuprins rapid o suprafaţă de peste 38 de kilometri pătraţi, fiind alimentat de vânturi puternice şi de vegetaţia uscată, şi le-a forţat pe autorităţile locale să emită ordine de evacuare pentru mai mult de 31.000 de persoane, potrivit Reuters. Incendiul Hughes, care arde la circa 80 de kilometri nord de Los Angeles, i-a pus din nou la încercare pe pompierii din regiune, care au reuşit să limiteze în mare parte cele două incendii majore din zona metropolitană, scrie digi24.ro.
Miercuri, în doar câteva ore, noul focar s-a amplificat şi a ajuns la două treimi din mărimea focarului Eaton, unul dintre cele două incendii-monstru care au provocat ravagii în zona Los Angeles.
Autorităţile americane i-au avertizat pe locuitorii din zona Castaic Lake din comitatul Los Angeles că se confruntă „cu un pericol iminent care le ameninţă viaţa”, în timp ce mare parte din sudul Californiei este vizat de un cod roşu pentru risc extrem de incendiu din cauza vânturilor puternice şi uscate. Circa 31.000 de persoane erau vizate de ordine obligatorii de evacuare şi alte 23.000 erau vizate de avertizări privind evacuarea, a declarat şeriful comitatului Los Angeles, Robert Luna, cu prilejul unei conferinţe de presă. Reprezentanţii Angeles National Forest au anunţat că acest parc cu o suprafaţă de 2.800 de kilometri pătraţi, pe care îl administrează în munţii San Gabriel, a fost închis complet pentru vizitatori. Ca urmare a codului de nivel roşu, circa 1.100 de pompieri au fost mobilizaţi pe teritoriul Californiei de Sud în aşteptarea unor incendii care s-ar putea răspândi rapid, a precizat Departamentul pentru pădure şi protecţie împotriva incendiilor din California (Cal Fire). Peste 4.000 de pompieri se luptau cu focarul Hughes, a declarat şeful pompierilor din comitatul Los Angeles, Anthony Marrone. În California de Sud nu s-au mai înregistrat cantităţi semnificative de ploaie de nouă luni, situaţie care a contribuit la crearea unor condiţii periculoase, însă meteorologii au prognozat precipitaţii de sâmbătă până luni, ceea ce le-ar oferi pompierilor un respiro atât de necesar. Elicopterele au extras apă dintr-un lac pentru a o împrăştia deasupra incendiilor, iar aeroplane răspândeau material ignifug peste dealuri, potrivit unei înregistrări prezentate de postul de televiziune KTLA.
Flăcările s-au extins până în apropiere de malurile lacului. Interstate 5, principala autostradă din vestul Statelor Unite, a fost închisă temporar în zonele trecătorii montane cunoscute sub numele de Grapevine, din cauza vizibilităţii scăzute provocate de fum, a anunţat Poliţia rutieră din California. Pompierii au reuşit să stingă suficient din incendiu astfel încât autostrada să fie redeschisă, a precizat Anthony Marrone. În timp ce noul incendiu se propagă, cele două focare mortale care devastează Los Angeles începând din 7 ianuarie au fost aduse sub control într-o proporţie mai mare, a precizat Cal Fire. Focarul Eaton, care a pârjolit 57 de kilometri pătraţi la est de Los Angeles, era controlat în procent de 91%, în timp ce focarul Palisades, mai amplu, care a mistuit 95 de kilometri pătraţi în vestul oraşului Los Angeles, era controlat în procent de 68%. Începând din 7 ianuarie, ziua în care au izbucnit, cele două incendii au ars o suprafaţă echivalentă cu cea a oraşului Washington, D.C, au ucis 28 de persoane şi au distrus sau au avariat aproape 16.000 de clădiri, potrivit Cal Fire. Serviciul privat de prognoze meteo AccuWeather a estimat pagubele la peste 250 de miliarde de dolari.
Bombă ecologică lângă Trușeni din cauza unei gropi de gunoi neautorizate
Deşeurile fumegă iar aerul este irespirabil. Primarul comunei sustine că terenul aparţine municipiului Chişinău. Deşi au fost sesizate autoritățile de nenumărate ori, ilegalităţile continuă. Direcţia General Locativ Comunală Chisinau neagă acuzaţiile şi dă asigurări că gropa de gunoi a fost închisă,scrie tvrmoldova.
imagine simbol
NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MODLOVA: Groapa de gunoi se află pe un deal de la marginea comunei Trușeni, la doar câteva sute de metri de casele oamenilor. Fumul dens, care provine de la deseurile care au fost arse, nu doar ca se poate vedea, dar se si simte foarte puternic. Din câte am observat, gunoiul nu este sortat, iar vântul a împrăștiat deșeurile din plastic pe o suprafață mare.
Localnicii incearcă zilnic să oprească maşinile care vor să descarce gunoi. Fumul gros și mirosul de la deseurile arse invadează casele și pune sănătatea oamenilor în pericol.
TATIANA PELIN localnic 614_9273 00:33 Gunoiştea aceasta este deja de mai bine de doi ani, dar în ultimul timp ea a luat foc şi miroul toxic şi devastator ne deranjează pe toţi. 00:46
IRINA STERPU localnic: Zilnic, până a sesiza toţi locuitorii din preajmă puteau să fie şi 200 de maşini pe zi. Din tot ce am văzut şi mi s-a zis, de când am început să oprim aici maşinile de o săptămână jumătate, am văzut saltele, plastic, căldări, coroane, materiale de construcţii, deşeuri de la spitale. Este un mix de lucruri pe care nici nu ţi le poţi să ţi le imaginezi.
DUMITRU CHIRIAC localnic: Acesta este cel mai grav incendiu pentru că el este toxic. Cât timp nouă ne trebuie în ţara aceasta mică, ca să luăm niştre probe la apă dacă vii aici la faţa locului şi te înăduşi. Care probe nouă ne mai trebuie.
VITALIE GÎRLA localnic: Am sesiza Poliţia, Inectoratul pentru Protecţia Mediului, am solicitat prezenţa lor aici şi împreună cu ei am început să monitorizăm cine şi ce intră aici.
Terenul unde este depozitat gunoiul este o fostă carieră. Conform legii acolo urma să fie adus pământ pentu a fi acoperită groapa.
VIORICA BEREGOI primar al comunei Truşeni: Din păcate Primăria Chişinău a decis că această groapă de gunoi care s-a format la hotar cu hotarul juridic al Primăriei Truşeni, să fie dat în gestiune Direcţiei Locativ Comunale. Să ne spuneţi vă rog dacă şi întreprinderile muncipale duc gunoiul? Da şi întreprinderile municipale duc acolo, dar cel mai grav este că duc agenţii economici privaţi care merg la Primăria Chişinău, i-au tichetul, după care merg acolo şi descarcă acest gunoi de diferite tipuri.
LILIAN MUNTEANU şef Direcţia Protecţia Mediului Chişinău, IPM: Inspectoratul pentru Protecţia Mediului a solicitat aportul Inspectoratului de Poliţie în vederea stopării deşeurilor în locaţia respectivă. Cazul dat este luat la un control special pentru soluţionare. Astepectele sesizate au fost denunţate şi către Procuratura municipiului Chişinău.
Conducerea Direcţiei Genarală Locativ-comunală și Amenajare a municipiului Chişinău sustine că groapa de gunoi este închisă.
COMUNICATUL DGLCA: ” Vă informăm că acea gunoiștea a fost închisă și nici o întreprindere municipală nu transportă deșeuri în acea locație. Acolo acum se duce doar argilă și sol pentru conservare. Rugăm cetățenii și în special antreprenorii să dea dovadă de responsabilitate și să transporte deșeurile la gunoiștile autorizate.”
Primarul din Truşeni spune că fumul provocat de deşeurile care mocnesc nu poate fi oprit, deoarece tonele de plastic care fumegă se află în straturi şi vor arde încă mult timp. Pentru a rezolva problema, tot gunoiul trebuie escavat, sortat, iar groapa acoperită cu pământ.