Oleg Spînu, un tânăr de 15 ani din Republica Moldova, a lăsat jurații de la ”Românii au talent” cu gura căscată. Băiatul este originar din satul Corlăteni, raionul Râșcani.
Vineri seara, în prima semifinală live ”Românii au talent 2023”, Oleg Spînu a avut o interpretare de excepție, cu o piesă pe care i-a dedicat-o mamei lui. Juriul a apreciat prestația lui Oleg, aplaudându-l în picioare, scrie protv.ro.
„Cea mai frumoasă surpriză mi-ai făcut-o! Nu ai zice că ești cântăreț de muzică populară… Pornesc un turneu de muzică populară și vreau să fiu unul dintre invitații mei, să urci pe scenă cu mine”, a spus interpreta Andra.
Un alt jurat a spus că moldoveanul are toate șansele să câștige acest sezon.
„Oleg, ești foarte bun. Cred că poți să câștigi sezonul ăsta. Foarte bine! Emoție, voce, prezență…. ai eclipsat șase femei”, a spus Dragoș Bucur.
Oleg Spînu, în cele din urmă, a ajuns în Marea Finală a competiției ”Românii au Talent”. Tânărul este originar din Republica Moldova și este este singurul artist din familie. Cântă la vioara, chitară, fluier, saxofon, dar și cu vocea.
Este cunoscut în Chișinău și în toată Moldova, chiar și în România și este adesea chemat la petreceri private ca invitat special. Nu a mai participat la Românii au talent și a venit să arate lumii că este un om bun și un “doctor al sufletului”, prin muzica sa.
Organizația locală PAS din Tohatin a fost desființată, potrivit unui mesaj publicat de grupul „ACUM pentru Tohatin”. Într-un anunț adresat cetățenilor, consilierii locali afirmă că decizia a fost luată de conducerea teritorială și centrală a partidului, fără consultări prealabile și fără informare oficială, scrie noi.md.
„Organizația PAS Tohatin a fost desființată în mod netransparent, fără consultări, fără posibilitatea de a participa la ședință și fără proces-verbal – deși am fost solicitați, post factum”, au declarat aceștia.
Consilierii spun că s-au implicat activ în viața locală și au reprezentat comunitatea în Consiliul Local timp de două mandate. Totuși, în ultimii ani, au observat o îndepărtare de la nivelul conducerii partidului, lipsa sprijinului concret și ignorarea problemelor semnalate de comunitate.
O tensiune majoră a apărut recent în legătură cu un proiect privind construcția unui „depozit agroindustrial” în zona rezidențială Tohatin, respins de majoritatea consilierilor. Potrivit acestora, după acest moment, au fost supuși presiunilor din partea unor funcționari de rang înalt.
În plus, aceștia acuză că un membru PAS ar încerca să formeze o nouă organizație politică locală sub același nume – PAS Tohatin – fără consultarea locuitorilor. În acest context, cei patru consilieri locali anunță că nu vor mai activa în Consiliul Local în calitate de membri PAS. Totuși, fracțiunea „ACUM pentru Tohatin” va continua să activeze în consiliu, asumîndu-și un rol de opoziție, „cu transparență, corectitudine și demnitate”.
Bătaie în curtea unei biserici din Cernăuți: Enoriaşii, agresaţi de mai mulți tineri înarmați
În noaptea de marți spre miercuri, satul Stăneștii de Sus din regiunea Cernăuți a fost scena unui incident violent, în urma unei tentative de preluare forțată a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei „Sfântul Nicolae”. Potrivit Bucpress.eu, în jurul orei 23:00, aproximativ 20 de tineri înarmați cu bâte și bare metalice au atacat enoriașii adunați în curtea lăcașului de cult, inclusiv femei, provocând mai multe victime, scrie ziua.md.
Martorii afirmă că agresorii ar fi fost mobilizați de preotul Roman Grișciuc, afiliat Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, cu scopul de a prelua controlul asupra bisericii. În ciuda violenței, sute de credincioși s-au mobilizat rapid și au opus rezistență, reușind să respingă atacul.
În timpul confruntării, interiorul bisericii a fost vandalizat: altarul, proscomidiarul și alte obiecte de cult au fost deteriorate. Imaginile video surprind scene dramatice, cu țipete și o femeie rănită, cu urme de sânge vizibile.
După ce au fost alungați, atacatorii s-au retras, însă Poliția Națională, prezentă la fața locului, nu a intervenit pentru a restabili ordinea sau a reține suspecții, potrivit sursei citate.
Deputatul Radei Supreme a Ucrainei, Artiom Dmitruk, a declarat că enoriașii au rămas să păzească biserica, reușind să o apere de „mercenarii înarmați”.
Caz de braconaj în sudul țării cu peste 100 kg de pește
În acest weekend, polițiștii de frontieră, în urma desfășurării operațiunii „TRITON-2025” au contracarat trei cazuri de braconaj piscicol, cu implicarea a patru persoane. În cadrul măsurilor desfășurate în zona de frontieră, suspecții au fost surprinși pescuind ilegal, în plină perioadă de prohibiție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
În seara de 4 aprilie, în timpul unei misiuni de patrulare a frontierei de stat, polițiștii de frontieră au surprins o ambarcațiune suspectă în fâșia de protecție a râului Prut. Barca, cu două persoane la bord, la solicitarea polițiștilor de frontieră, a fost adusă la mal. Verificările au scos la iveală că cei doi bărbați, cetățeni moldoveni din satul Vadul lui Isac, raionul Cahul, în vârstă de 37 și 38 de ani, nu își puteau justifica prezența în zonă. Asupra lor a fost găsită o plasă monofilament de 50 de metri – un indiciu clar al potențialelor activități ilegale de pescuit, mai ales în perioada de prohibiție, când resursele acvatice sunt protejate.
În dimineața zilei de 5 aprilie, polițiștii de frontieră au surprins doi bărbați, de 44 și 45 de ani, pescuind ilegal în râul Prut. După ce le-au monitorizat activitatea, polițiștii de frontieră au intervenit, descoperind că aceștia folosiseră o plasă monofilament de aproximativ 50 de metri cu ajutorul căreia au capturat circa 100 kg de pește din specia fitofag. În urma cercetărilor, s-a constatat că bărbații sunt locuitori ai satului Vadul lui Isac, raionul Cahul și că anterior au fost sancționați pentru acțiuni similare. Deși cunoșteau atât restricțiile din perioada de prohibiție, cât și sancțiunile prevăzute de lege, acest lucru nu i-a oprit să recurgă din nou la săvârșirea unei alte ilegalități.
În noaptea de 7 aprilie, în timpul patrulării pe râul Prut, polițiștii de frontieră au depistat în albia acestuia, cinci plase monofilament, fiecare cu o lungime de aproximativ 500 de metri. Deși autorii faptei nu au fost depistați la fața locului, cercetările continuă pentru identificarea acestora.
Toți cei implicați au fost amendați cu câte 12 unități convenționale pentru încălcarea regimului zonei de frontieră, conform art.332, alin. 1 din Codul Contravențional al Republicii Moldova. Peștele și plasele de pescuit au fost transmise Inspecției pentru Protecția Mediului Cahul, în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor legale necesare.
Reamintim cetățenilor că, în perioada 1 aprilie și până pe 14 iunie 2025, în Republica Moldova este instituită perioada de prohibiție, și este strict interzis:
• pescuitul în obiectivele acvatice piscicole naturale;
• aflarea în apropierea acestor ape cu unelte de pescuit;
• folosirea mijloacelor de transport acvatic de către persoane fizice.
Poliția de Frontieră îndeamnă cetățenii să se informeze despre regimul zonei de frontieră și restricțiile aplicabile în perioada de prohibiție, consultând pagina oficială www.border.gov.md.
Împreună putem proteja resursele naturale ale țării și asigura un viitor sustenabil pentru comunitățile noastre!