Moldovenii ar putea să nu mai accepte colete primite din Germania sau alte țări, prin intermediul șoferilor de microbuze. Care ar fi motivul?

Sâmbătă, pe data de 17 august, o persoană din Germania i-ar fi expediat unei femei din Moldova un colet. Pentru livrare, șoferii ar fi cerut 20 de euro, bani care au fost achitați. Ajuns coletul în Moldova, femeia a fost telefonată și preîntâmpinată că nu va primi bunurile până când nu va achita alți 2.024 de lei, bani plătiți de șoferi pentru devamare.

separator
Victima a primit pe Viber și chitanța eliberată de la biroul vamal Cahul.

„În colet erau 3 cutii cu cafea, haine și încălțăminte atât noi cât și purtate. Pentru toate hainele noi erau bonuri de plată. Tot ce era în colet costa 129 euro, fapt ce era justificat prin facturi. Și culmea în colet era un sacou pentru băiat unde era indicată mărimea 164, dar șoferul zice că este prețul și a devamat sacoul care avea chitanță că costă 12.99 euro cu 164 euro”, afirmă victima, potrivit știri.md.

Totodată, femeia a ținut să menționeze că până la 300 de euro, bunurile pentru consum personal nu se devamează, însă suține ea că „ele au fost devamate prin metoda de evaluare a mărfurilor în vamă. Adică atunci când nu poți justifica prețul, vameșul decide prețul conform unui nomenclator”.

„Aroganța, needucația și incultura acestor doi indivizi chiar m-au frapat, nu numai că nu au fost de acord dar au vorbit puțin spus urât. Unde mai pui că astăzi după ce le-am dat totuși 100 euro pe colet mi-au dat toate hainele care erau noi despachetate, șifonate și tăvălite, o bluză lipsește și o cutie de cafea. Bluza cu ironie a zis că o s-o poarte el, dar cafeaua a stricat-o întâmplător vameșul”, a adăugat femeia.

Victima este total dezamăgită și susține că va depune o plângere la poliție pe seama acestui caz. Contactat de Știri.md, reprezentanții Serviciului Vamal au menționat faptul că limita neimpozabilă de 300 de Euro este valabilă fie pentru bunurile transmise prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, fie pentru bagajele însoțite.

„În cazul descris, coletul cu mărfuri are calitatea unui bagaj neînsoțit și se declară, cu impozitarea de la zero. Respectiv, funcționarii vamali au acționat în conformitate cu prevederile legale”, este reacția instituției.

Hoții au dat lovitua de sărbători. Furturi de mii de euro în Capitală în prima zi a noului an

Cel puțin două locuințe au fost sparte, dar și un atelier al colegiului UTM, în prima zi din anul 2025 în municipiul Chișinău, scrie pulsmedia.md.

Primul caz a fost înregistrat ieri, 1 ianuarie, în jurul orei 12:40, pe strada bulevardul Burebista din sectorul Botanica al capitalei. Proprietarul unui apartament a alertat poliția despre faptul că din locuință i-a fost furată o sumă de bani în mărime de 5000 de euro, dar și alte bunuri, de persoane necunoscute carea au dat buzna în casă în lipsa acestuia.

Al doilea caz a fost înregistrat câteva ore mai târziu, în jurul orei 17:00, după ce un locatar de pe strada Ghioceilor, din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău, a depistat că din casă i-au fost furați bani în sumă de 13 000 de euro.

Aici este de menționat, că tot ieri, s-a stabilit că persoane necunoscute au forțat ușa unui atelier al colegiului UTM, pe parcursul nopții dintre ani, de unde au furat mai multe utilaje.

Toate cele trei cazuri sunt documentate de către poliția capitalei pentru stabilirea circumstanțelor, dar și a identității făptașilor.

Polițiștii au identificat șoferul care a expus riscului numeroase persoane din trafic pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt din Capitală, pe 30 decembrie 2024

Polițiștii de patrulare au identificat persoana care a încălcat prevederile Regulamentului circulației rutiere pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, la 30 decembrie 2024, expunând riscului șoferii din trafic, dar și persoanele din adiacentul carosabilului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Mașina era condusă de o femeie de 29 de ani cu domiciliul în raionul Orhei, după identificare aceasta primind amendă și puncte puncte de penalizare.

Mulțumim cetățenilor care nu sunt indiferenți la încălcările rutiere observate în trafic.

Preţul gazelor în Europa a atins un nivel record al ultimelor 14 luni, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc

Prețul angro al gazelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, după oprirea livrărilor rusești prin conductele ucrainene. Țițeiul, de asemenea, se scumpește, pornind de la așteptările de creștere a economiei Chinei, scrie Europa Liberă.

Prețurile de referință ale gazelor naturale au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023.

Gazul rusesc care era livrat tranzitând Ucraina nu mai este pompat către Europa. Este alt element care duce la scumpirea gazelor în Europa.

De asemenea, stocurile de gaze din Europa scad în cel mai rapid ritm din 2021, pe măsură ce conflictul dintre Rusia și Ucraina escaladează. E un alt element care pune presiune pe prețul gazelor.

Cel mai afectate de scumpiri și temeri legate de scumpiri sunt piețele europene. De exemplu, prețul gazului pentru livrarea în februarie în Olanda a crescut cu peste 4% joi, apoi a ajuns la o majorare de 1,9%, transmite Bloomberg.

Scumpirea gazelor vine după Rusia a oprit exporturile de conducte de gaz prin Ucraina în ziua de Anul Nou, după ce Kievul nu a mai prelungit acordul de tranzit care a expirat pe 31 decembrie 2024.

Uniunea Europeană a găsit deja mai multe surse de aprovizionare alternativă. Ungaria va continua să primească gaze rusești prin conducta TurkStream sub Marea Neagră.

De asemenea, preţul țițeiului pe piețele globale a crescut cu aproximativ 2% joi, pe fondul optimismului legat de economia Chinei şi cererea de combustibil.

Preşedintele Xi Jinping a promis politici proactive pentru promovarea creşterii economice, transmite Reuters.

În SUA, prețul țițeiului nu a crescut semnificativ datorită stocurile crescute de combustibil.

Prețurile petrolului vor fi probabil limitate la 70 de dolari pe baril în 2025, arată un sondaj realizat de Reuters cu experți de pe piață. Ar urma să fie al treilea an consecutiv de ieftinire a țițeiului după ce, în 2024, țițeiul s-a ieftinit cu 3%.

Primul copil cu autism, care a publicat trei cărţi, are 11 ani și locuiește în Botoșani
Articolul anterior
Ecaterina Lica: “Uneori nu sunt de ajuns doar tratamentele faciale și cremele scumpe, dacă nu ajutăm tenul din interior!”
Articolul următor