Începând de astăzi, intră în vigoare măsurile de sănătate publică, conform deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 22 septembrie. Potrivit hotărârii, măsurile sunt aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare și pragul de alertă înregistrat în fiecare localitate din țară.
De menționat că pragurile de alertă sunt stabilite odată la șapte zile, în ziua de luni, de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Ulterior, Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică sunt obligate să se întrunească în termen de 48 de ore de la atribuirea pragului de alertă de ANSP și să instituie măsurile de sănătate publică în corespundere cu pragul de alertă stabilit. Măsurile se mențin pentru о perioadă de 14 zile.
La fel, pentru aplicarea corespunzătoare a tuturor prevederilor hotărârii CNESP din 22 septembrie, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu următoarele precizări pentru măsurile dedicate pragului de alertă roșu.
– Administratorii locațiilor în care accesul este permis doar cu certificatul COVID-19 au obligația de a verifica clienții prezentarea documentului respectiv, însoțit de un act de identitate.
– În cazul unor verificări din partea poliției, reprezentanților ANSP și se constată că certificatul COVID-19 este fals sau aparține altei persoane, vor fi aplicate amenzi sau măsuri penale în raport cu persoana care a prezentat documentul respectiv.
– În unitățile de alimentație publică, prezentarea certificatului COVID-19 este obligatorie pentru clienții deserviți la mesele situate în interiorul localului. În schimb, persoanele care sunt deservite în spațiile exterioare sau care preiau produse la pachet, respectiv plasează comenzi, nu au obligația să prezinte acest document. Deplasarea în interiorul unității de alimentație publică a persoanelor care sunt deservite în spațiile exterioare sau care preiau produse la pachet și respectiv plasează comenzi în acest scop, se va face cu respectarea normelor generale de sănătate publică, inclusiv cu menținerea distanței fizice de cel puțin 1 m și purtarea obligatorie a măștii de protecție.
– Prin evenimentele în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri sau alte activități în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert , cluburilor de noapte, se înțeleg evenimente care au loc în spații, respectiv locații improvizate, fără locuri pe scaune.
– Locațiile care dețin ringuri de dans, dar unde se desfășoară și alte activități, precum cele de alimentație publică, pot continua să funcționeze doar în condițiile noii hotărâri a CNESP.
Prin certificat COVID-19 se înțelege oricare din următoarele documente:
– Certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
– Concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19. Actul confirmativ de prezență a anticorpilor este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației.
– Rezultatul unui test diagnostic la COVID-19. E vorba de test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.