Demisia lui Andrei Spînu din Guvernul Recean, dar și din PAS a fost o decizie corectă, consideră cea mai mare parte dintre moldoveni. Potrivit unui sondaj realizat de IMAS, doar 14% dintre respondenți cred că fostul ministru a fost victima unei campanii de denigrare. Totodată, cea mai mare parte dintre cetățeni este sigură că Spînu nu s-a retras în totalitate și va continua să manevreze lucrurile în politica moldovenească, unimedia.info.
Astfel, 54% dintre moldoveni susțin plecarea lui Andrei Spînu din Guvern, dar și din PAS. 24% nu au avut un răspuns la subiect, iar 14% cred că Spînu a fost victima unei campanii de denigrare.
Totodată, cea mai mare parte dintre respondenți (42%) crede că plecarea lui Adrei Spînu s-a decis doar pentru a arăta că Maia Sandu face schimbări, iar acesta va continua să se implice în politică, direct sau indirect, cred 60% dintre respondenți.
Fostul bodyguard al lui Ilan Șor trimis în judecată pentru finanțarea ilegală a Partidului „Șansa”
Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a fostului bodyguard al lui Ilan Șor, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de finanțare ilegală a unui partid politic (prevăzută la art. 1813 din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Cauza penală a fost disjunsă în 2024, de către Procuratura Anticorupție, din cauza penală de bază pornită în anul 2023.
Conform informațiilor obținute în urma investigațiilor, învinuitul, în perioada februarie – martie 2024, a acționat cu intenția de a contribui la finanțarea ilegală a partidului politic „Șansa”. Acesta a avut mai multe întâlniri cu un alt bărbat în municipiul Chișinău, în cadrul cărora au fost transmise sume de bani, fără respectarea reglementărilor legale privind finanțarea partidelor politice.
Învinuitul a fost reținut în momentul în care a primit suma de 613 500 lei de la celălalt bărbat. Acești bani urmau să fie transportați într-un apartament din Chișinău, unde, în timpul perchezițiilor, au fost descoperite aproximativ 4,6 milioane de lei. Sumele de bani erau pregătite pentru a fi ambalate în plicuri cu inscripția „Din tot sufletul! Cu deosebit respect, Ilan Șor” și urmau să fie distribuite persoanelor care prestau servicii în interesul partidului „Șansa”, fără a fi declarate sau înregistrate conform reglementărilor legale.
În total, suma implicată în această activitate ilegală este de aproximativ 5,2 milioane de lei. Acești bani au fost recunoscuți în calitate de corp delict și transmiși către Serviciul Fiscal de Stat pentru păstrare până la soluționarea cauzei.
Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la amendă în mărime de la 42 500 la 67 500 de lei sau închisoare de la 3 la 6 ani.
Crimă la Fălești: Un bărbat a fost ucis în bătaie de un individ care a venit la el în ospeție
Un bărbat a murit, după ce a fost ucis în bătaie de către un consătean. Crima a avut loc la data de 1 ianuarie, în jurul orei 20:00, în localitatea Pînzăreni, din raionul Fălești, scrie pulsmedia.md.
Victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 58 de ani, care a consumat alcool cu un consătean în vârstă de 37 de ani, care a avenit la el în ospeție.
Înre cei doi s-ar fi iscat un conflict spontan, care a culminat cu o tragedie. Oaspetele a început cu bestialitate să lovească cazda, cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului, dar mai multe fiind aplicate în regiunea cutii toracice, până când acesta și-a dat duhul.
Individul bătăuș a fost încătușat de către oamenii legii și escortat la IP Fălești pentru a fi audiat, ulterior a fost reținut pentru 72 de ore și a fost plasat în Izolatorul de Detenție Provizorie din Bălți.
Aici este de menționat că pe parcursul anului 2024, pe teritoriul R.Moldova au fost comise 123 de omoruri, toate fiind descoperite și stabiliți făptașii, dintre care 13 sunt în fază de urmărire penală.
Celula de criză de la Guvern: Moldova este asigurată cu energie electrică în totalitate
Consumul de energie electrică al Republicii Moldova pentru ziua de 2 ianuarie a fost acoperit în deplină măsură. Pentru ziua de astăzi, 3 ianuarie, de asemenea, este asigurat volumul necesar de curent pentru malul drept, chiar dacă se estimează o creștere cu 10% a consumului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Pentru 2 ianuarie, întreg volumul necesar de energie electrică a fost acoperit din surse interne și importul din România, după ce, începând cu 1 ianuarie, Republica Moldova nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan. O creștere de peste 6 ori este înregistrată în cazul producției de energie din surse regenerabile.
În particular, sursele de energie utilizate pe 2 ianuarie au fost următoarele:
Import al energiei electrice (RO) – 48,22%
SA „Termoelectrica” – 30,88%
Energie regenerabilă –15,31%
SA „CET-Nord”– 4,43%
Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,16%
Pentru astăzi se preconizează o creștere a consumului de energie electrică cu 10%, iar SA „Energocom” a rezervat deja capacitatea comercială suficientă la hotarul cu România, pentru a acoperi necesarul de consum pentru 3 ianuarie.
În același timp, cetățenii sunt îndemnați să consume eficient și rațional energia, în special, în orele de vârf 09:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a asigura în continuare stabilitatea sistemului energetic.
Atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice, pe parcursul zilei de 2 ianuarie 2025 nu au fost înregistrate avarii sau incidente.
Pe malului stâng, MGRES/Centrala de la Cuciurgan a trecut la funcționarea pe cărbune și acoperă consumul de energie electrică necesar regiunii. Stocurile disponibile de cărbune ajung pentru o perioadă de 30 – 50 zile. Poliția, serviciile medicale și serviciile de urgență sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune.