Moldovenii, îndemnați să renunțe la focurile de artificii de Revelion

În contextul sărbătorilor de iarnă, autoritățile îndeamnă populația să renunțe la focurile de artificii. Or, acestea sunt periculoase nu doar pentru oameni, ci și pentru animale, păsări, dar și pentru mediul ambiant în întregime. Astfel, populația este îndemnată să opteze pentru alternative, cum ar fi spectacolele de lumini LED, proiecții laser sau participarea la evenimente culturale și muzicale, transmite IPN.

„Autoritățile fac un apel către toți cetățenii, dar și către agenții economici să renunțe la utilizare focurilor de artificii de Revelion, de sărbători. Această decizie este luată în vederea protejării sănătății publice, a siguranței animalelor de companie, a păsărilor, precum și reducerea poluanților în mediul ambiant”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, într-o conferință de presă.

Potrivit lui, deși focurile de artificii sunt un spectacol vizual atrăgător, acestea prezintă mai multe riscuri semnificative – pentru siguranța oamenilor și a animalelor, pot provoca răni grave. Zgomotul intens duce la stres și anxietate severă la animalele de companie și cele sălbatice. La fel, zgomotul și lumina produselor de artificii pot deranja migrația păsărilor și pot provoca leziuni și chiar decesul lor.

Daniel Vodă a menționat că de lansarea artificiilor este afectată și calitatea mediului. Or, substanțele chimice și particulele eliberate în aer în timpul detonărilor contribuie la poluarea aerului, afectând calitatea acestuia și având impact negativ asupra sănătății respiratorii a populației

„Rugămintea este să ne abținem în această perioadă de la utilizarea masivă a artificiilor. Autoritățile încurajează cetățenii să adopte alternative mai sigure și mai ecologice pentru a celebra sosirea noului an. Printre acestea se numără spectacolele de lumini LED, proiecțiile laser, precum și participarea la evenimente culturale și muzicale. Prin aceste măsuri dorim să asigurăm un mediu sigur și sănătos pentru toți cetățenii și să promovăm un comportament responsabil în cadrul comunității. Împreună putem face ca sărbătorile de iarnă să fie memorabile și sigure”, a mai spus purtătorul de cuvânt al executivului.

În prezent legislația interzice utilizarea articolelor pirotehnice în localități, în timpul nopții, de la ora 22.00 până la ora 07.00, cu excepția cazurilor lansării focurilor de artificii cu ocazia unor evenimente de interes național sau internațional. La fel, este interzisă comercializarea articolelor pirotehnice în piețe, prin rețeaua de comerț ambulant sau în afara unităților comerciale autorizate.

Incendiu de proporții în apropierea lacului Dănceni, unde 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări

Circa 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 mai, scrie deschide.md.

La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.

La scurt timp, incendiul a fost localizat și lichidat. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, astfel că autoritățile suedeze sunt în alertă, cerând și întăriri din țările vecine, relatează Bild citată de libertatea.ro.

Semifinale Eurovision 2024 au loc marți și joi, sâmbătă este programată finala în care vor concerta artiști din 26 de națiuni. Potrivit autorităților locale, orașul Malmö este în „alertă roșie”. De altfel, vineri, un bărbat și o femeie au dat foc unui Coran în Suedia, înaintea începerii concursului Eurovision La concurs participă pentru Israel Eden Golan, 20 de ani. 

Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. A rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Anterior, 1.000 de artiști suedezi și 1.400 de artiști finlandezi au cerut excluderea Edenei Golan din cel mai mare festival de muzică din Europa. Eden Golan, cazată într-o locație secretă, păzită de bodyguarzi Serviciul secret israelian Shin Bet a fost la Malmö cu săptămâni în urmă pentru a verifica toate locațiile. Artista ar trebui să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

Locația ei exactă este secretă, mai mulți bodyguarzi sunt tot timpul cu ea. Există informații furnizate de serviciile secrete că teroriştii islamişti au ameninţat că vor ataca scena finalei.

Cred că participarea noastră la Eurovision Song Contest în acest an este foarte importantă. Și are chiar mai multă semnificație decât oricare alt an.


Un tânăr care venea din Franța a vrut să intre în țară cu un lot uriaș de produse cosmetice de contrabandă

A tăinuit un lot comercial de produse cosmetice, însă a fost depistat în cadrul controlului vamal.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, urmare a controlului unui autoturism ce se deplasa din Franța spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă de 24 de ani.

Urmare a controlului fizic efectuat, a fost depistat un lot de comercial de produse cosmetice, nedeclarate organului vamal.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Universitatea de Sport fuzionează cu USM din cauza problemelor financiare. Ce va fi cu taxele de studii
Articolul anterior
Furie la Kremlin! Povestea petrecerii ”în pielea goală” a vedetelor din Rusia: intervenție a poliției și ”scuze sincere” de la petrecăreți
Articolul următor