Moldovenii preferă automobile noi! Câte mașini s-au vândut anul trecut și ce gusturi au avut

În pofida crizei financiare generate de război, vânzările de maşini noi au crescut cu aproape 15 procente anul trecut faţă de 2021. Au fost comercializate 7425 de automobile, cu aproape o mie mai multe, scrie publika.md.

Cele mai multe sunt Dacia – 1072. În top urmează Toyota, care a vândut 1067 de maşini, dar şi Skoda, model care a fost cumpărat în număr de 953 de unităţi. În topul vânzărilor se mai regăsesc maşinile Kia şi Suzuki.

Totodată, la capitolul vehiculelor de clasa premium, anul trecut, în ţara noastră au fost vândute 249 de BMW-uri, 231 de Mercedesuri, 84 de Porsche-uri şi 46 de automobile de model Lexus.

Din totalul maşinilor noi cumpărate, 6009 au fost produse în 2022 şi 1416 – cu anul de fabricaţie 2021. Dealerii auto susţin că la criteriile de alegere a unei maşini noi clienţii pun accent pe consumul mic de combustibil.

„Clienţii solicită automobile hybrid datorită fiabilităţii şi costurilor de întreţinere şi a consumului de combustibil. În mare parte preferă SUV-uri subcompacte, compacte şi fiecare producător a încercat să introducă în aceste segmente automobile mai mici respectiv asta şi a dus la mai multe vânzări de automobile noi, oferta a fost mai mare şi interesantă. Cu 10 -20 la sută partea de hybrid creşte în fiecare an”, afirmă Sergiu Stoiciu, reprezentant dealer auto.

„Maşina nouă e maşină nouă, cum spuneau pe timpurile sovietice şi Zaparojetul nou e mai bun decât o maşină veche, siguranţă şi economie”.

„Nu am ales hybrid că nu am bani. Am ales o maşină simplă numai ca să fiu sigură că unde mă pornesc ajung”.

Experţii auto cred că vânzările de maşini noi în 2022 au crescut din mai multe motive, cu toate că preţurile s-au majorat.

„Este problema cu semiconductoarele şi cumva oamenii înţeleg că nu la toţi ar ajunge acum o maşină nouă, în al doilea rând anul trecut s-au lansat mai multe modele noi, interesante clienţilor locali, asta a fost un imbold şi poate că lumea îşi doreşte să aibă o maşină bună acum în aceste timpuri incerte”, spune Constantin Mihalache, expert auto.

De cealaltă parte, criza semiconductorilor a dus la creşterea preţurilor şi pentru automobilele de mâna a doua.

„Cei care le vând au înţeles că nu sunt maşini noi şi le-au crescut preţurile ăstora rulate, acum preţul lor e atât de mare, că lumea oricum se duce la astea noi”.

În acest an vânzările de maşini noi vor continua să crească, susţin experţii auto. Criza semiconductorilor se va rezolva spre mijlocul anului şi vor putea fi produse mai multe automobile. În plus, importatorii de maşini noi din ţară îşi propun să vândă mai mult decât 2022 şi vin cu oferte variate.

În total, potrivit ASP, la 1 ianuarie erau înregistrate aproape 1,2 milioane de unităţi de transport, cu 45 098 mai multe decât în urmă cu 1 an.

Accident devastator. Șapte polițiști la spital și 5 autospeciale făcute praf după ce au încercat să oprească un BMW, în UK

Un accident rutier grav a avut loc, miercuri, pe o autostradă din Marea Britanie. Șapte ofițeri de poliție au fost transportați la spital după o urmărire în trafic, scrie protv.ro

Polițiștii încercau să oprească un BMW M Sport în zona Whickham din Gateshead, în jurul orei 2 dimineața, miercuri, după ce au observat că șoferul conducea haotic. Mașina a accelerat și a fost ulterior observată în zona Swalwell. Ofițerii au fost trimiși în zona respectivă și s-au apropiat de autoturism, scrie The Independent

Coliziunea a avut loc pe banda de nord a A1, aproape de Denton, Newcastle.BMW-ul și cinci vehicule de poliție au fost implicate în accident. Șapte ofițeri au fost transportați la spital, iar patru dintre ei au fost externați. Doi polițiști rămân sub observație, iar unul primește tratament pentru o leziune la picior.

Imaginile de la fața locului arată vehiculele de poliție grav avariate, o mașină răsturnată și resturi împrăștiate pe banda autostrăzii.

Șoferul BMW-ului și pasagera sa, ambii în vârstă de aproximativ 20 de ani, nu au fost răniți în urma accidentului. Cei doi au fost arestați.

.

Ungaria îl avertizează pe Vladimir Putin că ar putea să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei

Ungaria ar putea să se alăture sancțiunilor decise de Occident împotriva Rusiei dacă liderul de la Kremlin Vladimir Putin nu va da curs unei încheieri pașnice a războiului din Ucraina, a declarat ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, potrivit ziarului britanic The Thelegraph.

Într-o intervenție la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI), un centru de reflecție cu sediul la Londra, șeful diplomației ungare a dat de înțeles că premierul Viktor Orban își va ghida poziția față de războiul ruso-ucrainean în funcție de deciziile președintelui american Donald Trump.

Potrivit lui Szijjarto, Guvernul Orban ar putea decide să se alăture sancțiunilor împotriva regimului de la Moscova dacă liderul republican de la Casa Albă va decide în cele din urmă să-și pună în aplicare amenințarea de a lovi întregul sector petrolier rusesc.

Donald Trump a amenințat că va impune sancțiuni împotriva întregului sector petrolier rusesc dacă Vladimir Putin va obstrucționa negocierile de pace.

„Decizia noastră din viitor va fi determinată de circumstanțele din viitor”, a spus Peter Szijjarto.

Întrebat dacă Ungaria ar sprijini sancțiunile aplicate de UE împotriva Rusiei ca parte a unei strategii de negociere a lui Trump, Szijjarto a răspuns că speră la pace între Rusia și Ucraina și la dispariția necesității de a înăspri sancțiunile. „Dacă acest scenariu pozitiv nu se materializează, atunci va trebui să discutăm”, a declarat el, în condițiile în care în trecut a calificat sancțiunile UE ca fiind „ridicole”.Citeşte întreaga ştire: Ungaria îl avertizează pe Vladimir Putin că ar putea să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei

Emmanuel Macron spune că Franța ar putea recunoaște statul palestinian în iunie, la o conferință a ONU

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că la o conferință ONU din iunie, găzduită de Franța și Arabia Saudită, mai multe țări ar putea finaliza o mișcare comună către recunoașterea unui stat palestinian, potrivit Le Figaro.

Franța intenționează să recunoască un stat palestinian în câteva luni și ar putea face această mișcare la o o conferință ONU la New York, în iunie, privind soluționarea conflictului dintre Israel și palestinieni, a declarat președintele Macron miercuri, 9 aprilie, scrie digi24.ro

„Trebuie să ne îndreptăm către recunoaștere și o vom face în lunile următoare”, a afirmat Macron, care a vizitat în această săptămână Egiptul, pentru televiziunea France 5.

„Scopul nostru este să prezidem această conferință cu Arabia Saudită în iunie, unde am putea finaliza această mișcare de recunoaștere reciprocă (a unui stat palestinian) de către mai multe părți”, a adăugat el.

Ce țări recunosc Palestina

În februarie 2024, şeful statului francez declara că „recunoaşterea unui stat palestinian nu este tabu pentru Franţa” şi aprecia că „datorăm acest lucru palestinienilor, ale căror aspiraţii au bătut prea mult timp pasul pe loc”, potrivit News.ro.

„Datorăm acest lucru israelienilor, care au trăit cel mai mare masacru antisemit din secolul nostru. O datorăm unei regiuni care aspiră să scape de promotorii haosului şi celor care seamănă revanşa”, declara atunci preşedintrle francez.

În total, 143 dintre cele 193 de ţări membre ale ONU recunosc Palestina.

În mai 2024, Spania, Irlanda şi Norvegia au oficializat acest demers, crescând la zece numărul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) care recunosc Palestina.

Mai înainte, Bulgaria, Ciprul, Malta, Polonia, România, Suedia şi Ungaria au recunoscut Palestina.

Și alte ţări europene au recunoscut statul palestinian, majoritatea din Europa de Est – ca Ucraina şi Balarusul – sau din Balcani – ca Albania, Serbia şi Muntenegrul.

Ministrul francez de Externe de la acea vreme Stéphane Séjourné declara atunci că nu se îndeplineau condiţiile ca o recunoaştere a Palestinei „să aibă un impact real” asupra procesului unei soluţii cu doauă state, cu Israelul.

Imagini rupte din rai! Cât de spectaculoasă este vila scoasă la vânzare de Jennifer Lopez și suma fabuloasă cerută pe această bijuterie fabuloasă. FOTO
Articolul anterior
Un cuplu din Capitală a decis să facă un gest frumos la botezul copilului lor! În loc de cumetrie, au făcut o masă de milostenie pentru săraci
Articolul următor
Close menu