Moldovenii preferă tot mai mult automobile electrice și de tip hibrid

Ponderea transportului energetic eficient în Republica Moldova înregistrează un trend de creștere, în ultimii 7 ani. Conform datelor procesate de către Centrul Național pentru Energie Durabilă în baza informațiilor oferite de către Agenția Servicii Publice, în perioada 2018 – iulie 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 41 mii de autoturisme electrice și de tip hibrid, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Deși ponderea vehiculelor electrice și de tip hibrid din numărul total de autoturisme înregistrate în Republica Moldova este destul de mică, aproximativ 4 %, există un trend pozitiv de percepere la nivel național privind importanța reducerii consumului de energie în transport, fapt demonstrat prin înregistrarea unui număr tot mai mare de mijloace de transport electric și de tip hibrid atât de către persoanele fizice, cât și de persoanele juridice, cu excepția transportului electric public.

După tipul de tehnologie utilizată, 3829 de automobile înmatriculate în ultimii 7 ani sunt electrice și 37 744 sunt de tip hibrid. Din totalul de 3 829 de automobile electrice, 2 849 de automobile electrice sunt deținute de persoane fizice, iar 980 de către persoane juridice, numărul fiind de 3 ori mai mare în cazul persoanelor fizice. Ce ține de automobile de tip hibrid, 33 415 de automobile de tip hibrid sunt deținute de persoane fizice, iar 4 329 de către persoane juridice, de circa 8 ori mai multe în cazul persoanelor fizice, tehnologia hibrid fiind tot mai populară.

Unul dintre obiectivele CNED este încurajarea participanților la trafic să opteze pentru mijloace de transport „verde”, care au o emisie scăzută de CO2, cum sunt mijloacele de transport electric sau cele de tip hibrid, și sunt eficiente energetic, având un consum de combustibil redus.

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.

A crescut numărul copiilor refugiați din Ucraina înscriși în instituțiile de învățământ din Capitală

Primăria municipiului Chișinău informează că, în prezent, 1.398 de copii refugiați din Ucraina sunt înscriși în 48 de instituții de învățământ din capitală, ceea ce reprezintă o creștere cu 9 elevi față de săptămâna precedentă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a declarat că, în 62 de instituții preșcolare din municipiul Chișinău, sunt încadrați 399 de copii ucraineni cu vârste între 2 și 7 ani, cu 25 de copii mai mulți față de săptămâna trecută,

Conform datelor actuale, distribuția acestora pe clase este următoarea:

  • Clasa 1-4: 638 elevi;
  • Clasa 5-9: 687 elevi;
  • Clasa 10-12: 73 elevi.

În ceea ce privește distribuția pe grupe de vârstă, datele arată următoarele:

  • 2 ani: 17 copii;
  • 3 ani: 87 copii;
  • 4 ani: 97 copii;
  • 5 ani: 115 copii;
  • 6 ani: 82 copii;
  • 7 ani: 1 copil.

Reiterăm că, Primăria municipiului Chișinău continuă să ofere sprijin și resurse pentru integrarea copiilor refugiați în comunitatea educațională, asigurându-le accesul la educație și activități adaptate vârstei lor.

Anunț important despre o diversiune! Poliția vine cu precizări în urma mesajelor primite recent de la cetățeni din țară și din diasporă

Anunț important! În legătură cu mesajele primite recent de cetățeni, din țară și din diasporă, de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), vă atenționează că aceste mesaje sunt false, informează unica.md.

”Vă îndemnăm să nu accesați linkurile și să nu efectuați nicio plată în urma acestor notificări.

La moment, analizăm posibilitatea unei diversiuni și am inițiat o investigație internă pentru a clarifica situația.”

Ursula von der Leyen condamnă atacul Iranului împotriva Israelului şi cere protejarea civililor în Orientul Mijlociu

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat miercuri în „termenii cei mai fermi” atacul cu rachete balistice al Iranului împotriva Israelului, avertizând împotriva unei noi escaladări a situaţiei în Orientul Mijlociu, relatează stirileprotv.ro.

„Astfel de acţiuni ameninţă stabilitatea regională şi escaladează tensiunile într-o situaţie deja extem de volatilă”, a declarat Ursula von der Leyen, cerând tuturor părţilor să protejeze viaţa civililor nevinovaţi.

Şefa executivului european a reiterat în acest context apelul Uniunii Europene la o „încetare a focului la frontiera cu Libanul şi în Fâşia Gaza şi la eliberarea tuturor ostaticilor care sunt deţinuţi de aproape un an” de către gruparea islamistă palestiniană Hamas.

A crescut numărul copiilor refugiați din Ucraina înscriși în instituțiile de învățământ din Capitală
Articolul anterior