Autoritățile urmează să implementeze un sistem de depozitare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu, care vor fi reciclate, iar cetățenii vor returna aceste deșeuri, contracost. Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, a afirmat la emisiunea „Spațiul public” de la Radio Moldova că datorită acestui sistem peste 90 la sută din ambalaje vor fi reciclate. Potrivit expertei Iuliana Cantaragiu, acest sistem va avea un impact pozitiv atât asupra economiei, cât și asupra mediului, scrie moldova1.md.

Returnarea ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu în schimbul banilor este considerată o inițiativă bună de către cetățeni. Totuși, sunt și persoane mai sceptice în privința funcționării acestui sistem.Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, susține că cetățenii vor primi cel puțin 2 lei pentru returnarea unui ambalaj, indiferent de costul produsului. De asemenea, el s-a arătat convins că, în urma implementării sistemului de depozitare a deșeurilor din plastic, sticlă sau aluminiu, peste 90 la sută din ambalaje vor fi reciclate, ceea ce va contribui esențial la asigurarea unui mediu mai curat. Reprezentantul Ministerului Mediului a precizat că vor implicați patru mari jucători și anume producătorii care plasează, comercianții, consumatorii și companiile de reciclare.
În același timp, fosta ministră a Mediului, experta în mediu, Iuliana Cantaragiu, spune că este absolut necesar ca aceste recipiente să fie repuse în circuitul economic și acest sistem de depozitare este cea mai potrivită soluție. De asemenea, experta a afirmat că modalitatea respectivă prin care ambalajele sunt rambursate pentru a fi reciclate în schimbul unei plăți este utilizată de mult timp în țări precum Lituania sau Finlanda.
Potrivit Ministerului Mediului, sistemul va fi obligatoriu pe întreg teritoriul țării, aplicabil atât producătorilor locali, cât și celor care importă aceste produse. Prin această măsură, autoritățile își propun să reducă cantitățile de deșeuri și să promoveze un comportament mai responsabil față de mediu.