Moldovenii vor primi bani la returnarea ambalajului din plastic. Autoritățile vor implementa un sistem de reciclare aplicat în multe țări europene

Autoritățile urmează să implementeze un sistem de depozitare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu, care vor fi reciclate, iar cetățenii vor returna aceste deșeuri, contracost. Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, a afirmat la emisiunea „Spațiul public” de la Radio Moldova că datorită acestui sistem peste 90 la sută din ambalaje vor fi reciclate. Potrivit expertei Iuliana Cantaragiu, acest sistem va avea un impact pozitiv atât asupra economiei, cât și asupra mediului, scrie moldova1.md.

Returnarea ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu în schimbul banilor este considerată o inițiativă bună de către cetățeni. Totuși, sunt și persoane mai sceptice în privința funcționării acestui sistem.Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, susține că cetățenii vor primi cel puțin 2 lei pentru returnarea unui ambalaj, indiferent de costul produsului. De asemenea, el s-a arătat convins că, în urma implementării sistemului de depozitare a deșeurilor din plastic, sticlă sau aluminiu, peste 90 la sută din ambalaje vor fi reciclate, ceea ce va contribui esențial la asigurarea unui mediu mai curat. Reprezentantul Ministerului Mediului a precizat că vor implicați patru mari jucători și anume producătorii care plasează, comercianții, consumatorii și companiile de reciclare.

În același timp, fosta ministră a Mediului, experta în mediu, Iuliana Cantaragiu, spune că este absolut necesar ca aceste recipiente să fie repuse în circuitul economic și acest sistem de depozitare este cea mai potrivită soluție. De asemenea, experta a afirmat că modalitatea respectivă prin care ambalajele sunt rambursate pentru a fi reciclate în schimbul unei plăți este utilizată de mult timp în țări precum Lituania sau Finlanda.

Potrivit Ministerului Mediului, sistemul va fi obligatoriu pe întreg teritoriul țării, aplicabil atât producătorilor locali, cât și celor care importă aceste produse. Prin această măsură, autoritățile își propun să reducă cantitățile de deșeuri și să promoveze un comportament mai responsabil față de mediu.

Bijuterii de lux, aduse pe cale de contrabandă, confiscate la vama Leușeni

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce au supus controlului de specialitate un autocar de model „Scania Irizar” ce se deplasa din România.

În cadrul controlului vamal al mijlocului de transport, printre bagajele transportate, au fost depistate bijuterii de lux presupuse a fi de brand, nedeclarate autorității vamale.

Bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar șoferul, un conațional în vârstă de 44 de ani riscă să fie sancționat contravențional.

Rafturile magazinelor din Moldova, pline cu produse rusești: Indignarea unei jurnaliste

Jurnalista Irina Tabaranu se arată indignată de abundența produselor din Federația Rusă, expuse în prim plan pe rafturile magazinelor din Republica Moldova. „După ce Rusia ne-a impus un nou embargo, rușinea s-a transformat în furie”, a menționat aceasta într-o publicație.

„Deja de trei ani simt o rușine apăsătoare când văd pe rafturile magazinelor produsele rusești expuse în prim plan. În mod special, rețeaua Local abundă în produse din Rusia și Belarus”, susține Irina Tabaranu, transmite Știri.md

Mai nou, aceasta spune că este importată în Moldova și o versiune alternativă de Coca-Cola, creată pentru a înlocui lipsa celei originale, care nu mai ajunge în Federația Rusă din cauza sancțiunilor. 

„Desigur, este mai ieftină și cu mai multe E-uri… (…) Mare „cinste” să avem Choco Pie de la compania care se prezintă ca Официальный поставщик московского Кремля / Furnizor oficial al Kremlinului din Moscova. Mai corect ar fi… Кровавого Кремля.

Pe de altă parte, mă așteptam ca, după această – deja a opta – restricție în relația cu „statul prieten” Rusia (conform acordului de prietenie în vigoare din 2001), să văd o reorientare a noastră, ca societate, spre produsele autohtone, cu îndemnuri pe social media de a cumpăra local – Made in Moldova. Nimic.

Între timp, nouă copii și zece adulți au fost uciși într-un atac cu rachete, vineri, în Ucraina”, mai scrie Irina Tabaranu. 

De menționat că, în ultimii douăzeci de ani, Rusia a impus cel puțin șapte interdicții asupra produselor moldovenești:

  • 2006: embargo pe vinurile moldovenești; 2013: embargo pe produse vinicole, invocând neîndeplinirea cerințelor de siguranță;
  • 2014: interdicție privind furnizarea de conserve de fructe și legume, motivată de nerespectarea legislației ruse;
  • 2014: embargo pe importul de fructe (mere, pere, gutui, caise, cireșe, piersici, nectarine, prune) din Republica Moldova, din cauza unor presupuse încălcări în furnizare și controale;
  • 2014: suspendarea nemotivată importurilor de carne din Republica Moldova, în urma unei inspecții; 2022: suspendarea temporară a importului de fructe și legume din aproape toate raioanele Republicii Moldova;
  • 2023: embargo complet asupra importului de fructe și legume din țara noastră.

5 ani de închisoare pentru un tânăr care a agresat un polițist

Procuratura Cimișlia anunță că un bărbat de 25 de ani a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a agresat un polițist în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Fapta a avut loc în luna februarie 2023, într-un magazin din Cimișlia. Fiind în stare de ebrietate, tânărul a provocat un scandal, iar comportamentul său violent a impus intervenția poliției.

Dus la sediul Inspectoratului de Poliție Cimișlia pentru identificare, tânărul a devenit agresiv în timpul documentării procesuale. A încercat să părăsească biroul și a aplicat o lovitură cu piciorul polițistului care îl audia, provocându-i acestuia vătămări corporale medii și deteriorându-i uniforma.

Judecătoria Cimișlia l-a recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute la art.349 alin.(2) lit.a) din Codul penal – aplicarea violenței periculoase pentru sănătate faţă de persoana cu funcție de răspundere în scopul sistării activității de serviciu a acesteia în interesul celui care aplică violența.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, inculpatul a fost obligat să achite polițistului 80 000 de lei prejudiciu moral. De asemenea, inculpatul va compensa prejudiciul material părții vătămate și cheltuielile judiciare legate de expertize.

Ministrul Energiei, despre reducerea tarifelor la curent: Nu sunt premise
Articolul anterior
Primăvara Începe cu Stil: neapărat trebuie să ai aceste articolele vestimentare în casă!
Articolul următor
Close menu