De la primele ore ale dimineții, oamenii au ieșit la vot, în speranța unor schimbări semnificative în toate domeniile de activitate. Cetățenii spun că dreptul la vot le oferă posibilitatea să decidă direcția de dezvoltare a comunității. Cei mai matinali îi îndeamnă pe ceilalți să dea dovadă de activism civic pentru a promova o cultură democratică mai puternică, în care cetățenii sunt implicați și responsabili, scrie moldova1.md.
Prezența la vot în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a depășit 10% la ora 10.00, numărul votanților apropiindu-se de 289 de mii. Cetățenii sunt mai activi decât în primul tur de scrutin. Or pe 20 octombrie, rata de participare de 10% a fost atinsă aproape de ora 11.00. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la această oră, procesul se desfășoară fără incidente majore, transmite IPN.
„Cea mai activă prezență este înregistrată în circumscripția electorală Rezina, unde potrivit datelor, rata de participare este de peste 12%. În municipiul Chișinău au votat circa 10% dintre alegători”, a declarat președinta CEC, Angelica Caraman, în cadrul unui briefing.
În cele 30 de secții de votare, deschise pentru votanții din regiunea transnistreană, au votat peste 5 000 de alegători. Peste hotare au votat deja mai bine de 30 000 de alegători, comparativ cu 18 000, până la ora 10.00, în primul tur.
„Votul din străinătate se desfășoară în condiții normale, iar la ora 09.00, ora Moldovei, și-au început activitatea 32 de secții de votare din câteva state europene – Irlanda, Marea Britanie și Portugalia. Urmează să se deschidă și cele 21 de secții de votare din SUA și Canada”, a precizat șefa CEC.
Șefa CEC a mai spus că incidente majore nu s-au înregistrat, cu excepția unor cazuri de transportare organizată a alegătorilor, care sunt documentate de oamenii legii. Totodată, Inspectoratul General al Poliției a raportat incidente de încălcare a procesului electoral – fotografierea buletinului, agitație electorală, afișaj electoral neautorizat, încălcarea dreptului la vot etc.
Oamenii au votat pentru libertare și pace în țară. Aceștia își doresc salarii și pensii mai mari, dar și locuri de muncă pentru a convinge tinerii specialiști să rămână să muncească acasă.
În total, pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, au fost deschise 2 219 secții de votare, dintre care 1 988 deschise pe teritoriul Republicii Moldova. La fel, au fost deschise inclusiv 30 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, iar altele 231 organizate în 37 de țări, inclusiv cu 3 secții de votare pentru cei care și-au exercitat votul prin corespondență.