Moment emoționant în Piața Marii Adunări Naționale! Peste 2500 de oameni din toată țara au participat la Marea Dictare Națională

Ministerul Educației și Cercetării a găzduit astăzi un eveniment grandios în Piața Marii Adunări Naționale, ediția a II-a a Marii Dictări Naționale, la care au participat peste 1700 de persoane, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Evenimentul, desfășurat de Ziua Limbii Române, a fost marcat de participarea entuziastă a publicului din toată țara, atât în Chișinău, cât și în 15 raioane ale țării, numărul total al participanților depășind cifra record de 2500.

La deschiderea evenimentului, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a mulțumit celor aflați în piață pentru interesul de care dau dovadă față de limba română. „Limba nu este doar un instrument de înțelegere reciprocă, modul în care ne exprimăm arată cât de vastă este mintea și lumea noastră”, a spus Maia Sandu, exprimând și recunoștința față de cei 12 mii de oameni care studiază în prezent limba română prin programul național de studiere al limbii române.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat la rândul său că felul în care ne vorbim limba rămâne a fi un însemn al demnității noastre naționale. Acesta a adăugat faptul că generații au luptat pentru limba română și este de datoria noastră să păstrăm vie amintirea acelor sacrificii, mai ales că pentru limba română au luptat multe personalități marcante, printre care și Spiridon Vangheli, prozator și poet, tatăl lui Guguță. Acesta a fost și autorul dictării alese în acest an.

Ministerul Educației și Cercetării aduce mulțumiri atât sponsorilor evenimentului, cât și partenerilor.

Evenimentul Marea Dictare Națională, ediția II, a fost organizat de Ministerul Educației și Cercetării, sub egida Președinției Republicii Moldova.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

Veste bună! Se majorează indemnizația unică la nașterea copilului

Indemnizația unică la nașterea copilului ar urma să crească, începând cu anul 2025. Autoritățile propun majorarea cuantumului indemnizației până la 21 350 lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 1350 lei comparativ cu anul 2024, scrie deschide.md.

Conform datelor prezentate, mijloacele financiare necesare pentru implementarea proiectului au fost planificate în proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul 2025.

De menționat că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în ultimii 3 ani numărul nașterilor a constituit:

  • anul 2021 – 29,2 mii copii;
  • anul 2022 – 27 mii copii;
  • anul 2023 – 24 mii copii.

Potrivit estimărilor, în anul 2025 de indemnizația unică la nașterea copilului vor beneficia circa 26 000 copii și vor fi necesare resurse financiare suplimentare în cuantum de circa 35 mln lei.

La mulți ani, Limba Română! Moldovenii marchează sărbătoarea națională ”Limba Noastră cea Română”
Articolul anterior
Număr record de doritori să învețe limba română la cursurile gratuite oferite de autorități! De unde vin cele mai multe cereri
Articolul următor