Mormântul mareșalului Potemkin a fost profanat de ruși a treia oară în istorie. Inima favoritului Ecaterinei a II-a s-ar afla la Iași

Printre monumentele pe care rușii le-au luat din Herson se numără și o statuie a mareșalului Grigori Potemkin, realizată de celebrului sculptor rus Ivan Martos.

Presa aflată sub controlul ocupanților mai relatează că rușii „au salvat de naziștii ucraineni” și „cenușa lui Potemkin”.

Figura omului de stat rus Grigori Potemkin este ambiguă și este folosită atât de ruși, care îl revendică ca un mare strateg militar, cât și de ucraineni pentru a arăta că el a fost „un cazac de-al nostru”.

Potemkin a fost un amant constant, deși nu singurul, al împărătesei Ecaterina a II-a.

A murit în 1791, la Rădenii Vechi, sat aflat acum în Republica Moldova, în timpul unei călătorii de la Iași spre Nikolaev și a fost înhumat în Catedrala din Herson, Imperiul Rus (azi în Ucraina). De la moartea sa și până la înmormântare a durat o lună și jumătate, pentru că cei din suita sa așteptau decizia Ecaterinei a II-a privind locul unde să-i găsească odihna veșnică.

Inima, creierul și unele dintre organele sale interne, ar fi fost păstrate după îmbălsămare la Mănăstirea Golia din Iași.

Hersonul nu era orașul preferat de Potemkin, dintre toate cele pe care le-a întemeiat pe pământurile capturate la Marea Neagră și Crimeea.

Grigori Potemkin a fost înmormântat la 23 noiembrie 1791 în cripta de sub catedrala din Herson. O placă de marmură a fost plasată la un loc de cinste deasupra criptei, iar lângă ea stătea un monument al defunctului, azi dispărut.

Mormântul lui Potemkin a supraviețuit unui ordin de distrugere emis de țarul Pavel I, urmașul Ecaterinei a II-a, care îl ura profund.

La împlinirea a 45 de ani de la înmormântare, celebrul sculptor rus Ivan Martos a realizat un monument, care a fost instalat în centrul orașului la sfârșitul anului 1836.

În august 1874, comisia Districtului Militar Odesa a efectuat un studiu asupra înmormântării lui Potemkin.

Judecând după raportul acestei comisii, în criptă au fost împrăștiate părți dintr-un sicriu din lemn și plumb, bucăți de material mucegăit dintr-o uniformă, câteva bucăți de păr blond închis și fragmente de panglici din ordinele lui Andrei, Vladimir și Gheorghe. Toate acestea, inclusiv craniul prințului, erau într-o cutie de lemn separată.

După această examinare, mormântul prințului a fost refăcut, s-a instalat o lespede de marmură, care mai era acolo până la venirea rușilor în 2022.

Statuia a fost scosă de pe piedestal în 1927 și mutat în curtea Muzeului de Istorie și Arheologie din Herson.

În 1930, scriitorul sovietic Boris Lavrenov, care a copilărit la Herson, a văzut în catedrală mai multe cutii din sticlă. În prima era un craniu, cu explicația: „Craniul iubitului Ecaterinei a II-a, Potemkin”. În cea de-a doua erau oase ale unui schelet cu mănunchiuri uscate de mușchi lipite în unele părți de el. În cea de-a treia se aflau rămășițele unui caftan de catifea verde, fragmente de pantaloni de satin, ciorapi și pantofi putreziți.

Lavrenov a scris o scrisoare la Moscova și se pare că după aceea rămășițele au fost adunate și îngropate din nou.

În literatura de specialitate, găsim adesea menționarea că tocmai în acest moment rămășițele au fost așezate într-un sicriu nou, care a fost coborât în ​​criptă. Cripta a fost zidită și asigurată cu un sigiliu regal.

În 1984, a fost publicat romanul „Preferatul” al scriitorului sovietic Valentin Pikul, care a trezit din nou interesul pentru Potemkin.

„A fost persecutat chiar și în mormântul său: mâini rele i-au chinuit cenușa, smulgând ordinele și epoleți. Favoritul a fost întors în repetate rânduri în sicriu, ca un vrăjitor blestemat și nici acum nu știm cu adevărat unde se odihnește (deși mormântul oficial lui Potemkin este în Catedrala Herson)”, a scris Pikul.

În 1984, la inițiativa și participarea directă a șefului Biroului de Medicină Legală Herson, Leonid Boguslavskyi, rămășițele lui Potemkin au fost deranjate din nou.

Concluzia că acestea sunt într-adevăr rămășițele mareșalului Potemkin a fost confirmată de examenul medico-legal al Ministerului Sănătății al RSS Ucraina.

În luna octombrie 2022, odată cu fuga soldaților ruși din Herson, aceștia au luat și rămășițele marelui om de stat, a căror soartă este acum necunoscută.

sursa: www.ziare.com

Edward Sanda, dezvăluiri surprinzătoare despre Cleopatra Stratan și căsnicia lor la aproape trei ani

Cleopatra Stratan și Edward Sanda formează un cuplu din februarie 2020. Au fost inițial foarte buni prieteni și s-au întâlnit cu mai multe ocazii la studioul unde înregistrau piese, iar ulterior relația lor a evoluat.

Edward Sanda și Cleopatra Stratan s-au căsătorit religios în cadrul unei ceremonii restrânse care a avut loc pe 22 august 2021, în Chișinău, la câteva zile după ce au făcut cununia civilă, mai exact pe 14 august 2021.

Edward Sanda și Cleopatra Stratan sunt căsătoriți de aproape 3 ani. Într-un interviu acordat pentru Wowbiz, artistul a dezvăluit secretele care stau la baza unei relații frumoase și armonioase alături de Cleopatra.

„Dacă nu vine natural, de la fiecare, atunci se cunoaște și încep să apară probleme, certuri, deja observă lumea că ceva nu e bine. Dar, la noi, așa suntem, lucrurile vin natural, firesc, nu punem nicio presiune unul pe celălalt, nu suntem geloși. Suntem noi și cred că asta contează cel mai mult într-o relație. Să fii tu, să înțelegi persoana de lângă tine, să te înțeleagă la fel și să fie o îmbinare frumoasă”, a spus Edward Sanda la WOWnews.

Fiind conștienți că nicio relație nu este lipsită de obstacole, cei doi parteneri au avut de înfruntat diverse provocări în cuplu. În cadrul discuției, aceștia au împărtășit care au fost principalele dificultăți întâlnite pe parcursul relației lor.

„Ce nu o să pot să uit vreodată în viața mea este sentimentul și momentul în care a venit Edi în Chișinău după 5 luni în care am stat la distanță, în pandemie. A fost cred cea mai lungă așteptare pe care am avut-o, aveam impresia că nu se mai termină ziua aia. Nu dorim la nimeni să treacă prin chestia asta. Să nu treacă prin distanța prin care am trecut noi, în sensul în care noi nu știam ce se întâmplă. Am avut o situație…noi eram împreună din februarie și în martie s-a dat lockdown, pur și simplu. A fost cea mai mare provocare. Eu eram la ai mei acasă la Chișinău, la școală, el era la București. Nimeni nu știa cât o să dureze, ce o să se întâmple mai departe, era o nebuloasă totală. Ba se închideau granițele, ba se deschideau și tot așa. Asta a ținut vreo 5 luni de zile. În iulie abia s-au deschis granițele, s-a mai liniștit treaba cu carantina, cu restricțiile și el putea să vină în țară.”, a spus Cleopatra Stratan pentru sursa citată.

În vara lui 2021, Cleopatra Stratan și Edward Sanda au devenit soț și soție. Acum, cei doi se gândesc la a deveni părinți și își doresc o fetiță.

„Când o da Dumnezeu, atunci o să fie. Da, noi ne dorim”, a completat Cleopatra. Soțul artistei își dorește să fie tată de fetiță. „Eu vreau să fie păpușă. Da (n.r. – fetiță). Acum, ce o să iasă. Am printre prietenii mei, printre colegi, oameni care au copii acum și zic: ‘Dar eu chiar mi-am dorit fetiță și așa a ieșit!’. Acum sper să mă audă și pe mine.”, a mărturisit Edward, potrivit Libertatea.

33 de agenți electorali au murit din cauza valului de căldură din ultima zi a alegerilor din India. Ce temperatură s-a înregistrat

33 de agenţi electorali au murit din cauza căldurii excesive în ultima zi a alegerilor generale din India, sâmbătă, 1 iunie, în statul Uttar Pradesh, nordul țării, a anunţat Navdeep Rinwa, ofițer electoral al scrutinului, transmite France24, care citează agenția France Presse.

Cel puțin 33 de membri ai personalului electoral indian au murit în statul Uttar Pradesh, în ultima zi de vot, potrivit autorităților electorale.

Navdeep Rinwa, ofițer electoral șef al statului, a detaliat că printre victime se numără agenți de securitate și personal de curățenie.

46,9 grade Celsius la umbră

Departamentul Meteorologic din India a precizat că temperaturile în orașul Jhansi au ajuns la 46,9 grade Celsius la umbră. Experții spun că deshidratarea în condiții de căldură extremă poate îngroșa sângele, provocând insuficiență de organ.

„O compensaţie financiară de 1,5 milioane de rupii (aproximatic 18.000 de dolari) va fi oferită familiilor celor decedaţi”, a anunţat, duminică, 2 iunie, Navdeep Rinwa.

Un incident suplimentar a fost raportat în orașul Ballia, în același stat, unde un alegător și-a pierdut conștiența în timp ce stătea la coadă pentru a vota.

India se confruntă cu o vară extrem de fierbinte, iar într-o zonă din capitala New Delhi s-a înregistrat săptămâna aceasta temperatura-record de 52,9 grade Celsius. Valoarea a fost revizuită, după ce, inițial, se anunțaseră 52,3 grade.

La finalul lunii, căldura extremă a ucis cel puțin 15 oameni în 24 de ore, în estul țării.

sursa

Belgorod, bombardat de ucraineni. Secretarul Consiliului Regional de Securitate a fost ucis, anunță presa rusă

Igor Neciporenko, șeful adjunct al districtului Korocianski din regiunea Belgorod, a murit într-o explozie, anunță guvernatorul rus, a transmis agenția RBC. Armata ucraineană a tras zeci de rachete și drone în regiunea de graniță Belgorod începând de vineri seară, după ce au primit permisiunea de a folosi armele SUA, a semnalat Bild.

Adjunctul administraţiei raionului Korocianski, care este și secretar al Consiliului Regional de Securitate, a decedat, sâmbătă, în urma unei explozii a unui obuz, a anunțat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.

De asemenea, „șeful districtului, Nikolai Nesterov, Andrey Vedenin, șeful așezării rurale Melihovski, și Igor Șevliakov, șeful așezării rurale Șliahovski, au fost răniți ușor”, a precizat Gladkov, pe canalul său de Telegram.

În timpul bombardamentului orașului Șebekino, 6 civili au fost răniți, toți fiind internați în spital, a mai spus șeful regiunii. 5 dintre ei se aflau în două autobuze în timpul atacului, iar altul era pe stradă.

Contul „OSINTdefender” (1,1 milioane de urmăritori) a scris, vineri, că „forțele ucrainene par să fi lansat primul atac asupra regiunii Belgorod din vestul Rusiei folosind arme furnizate de SUA. Filmările arată tragerea a cel puțin opt rachete de la un M142 HIMARS la sud de Vovceansk, urmată de alerte de raid aerian în Rusia”.

La scurt timp, agenția rusă TASS a scris că au avut loc „cel puțin 40 de explozii pe cer” deasupra orașului Belgorod, care are o populație de 356.000 de locuitori.

Dramatic în România! Zeci de bebeluşi au ajuns la orbire din cauza tratamentelor necorespunzătoare
Articolul anterior
Triplademia – întâlnirea „urâtă” a trei virusuri respiratorii care va face ravagii la iarnă. ”Totul se întoarce ca o răzbunare”
Articolul următor