Natalia Gavriliță: Rusia cere un preț la gaz mai mare decât din alte surse

Federația Rusă și „Gazprom” ar fi promis că vor semna un nou contract de furnizare a gazelor cu Republica Moldova, în condițiile vechii înțelegeri, însă pe ultima sută de metri rușii au schimbat macazul și au solicitat autorităților de la Chișinău să plătească prețul de piață.

Anume în așa fel s-a ajuns ca Republica Moldova să plătească 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, a declarat ieri seară prim-ministrul Natalia Gavrilița, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, potrivit ziarulnațional.md.

Potrivit Nataliei Gavrilița, discuțiile cu „Gazprom” au început în vară și totul decurgea normal, până s-a ajuns pe 30 septembrie, când expira vechiul contract de furnizare a gazelor.

„Noi încercăm să abordăm aceste negocieri în mod pragmatic. Trebuie să fie clar pentru cetățeni că, la finele lunii septembrie, când deja expira vechiul contract, am fost puși în situația să acceptăm schimbarea condițiilor contractului. Acest contract a fost adus la prețul de piață de partea rusă. 

La momentul actual plătim prețul de piață – 790 de dolari pentru mia de metri cubi. Noi deja plătim prețul de piață la gaze și nu ni se oferă, deocamdată, un alt preț decât prețul de piață”, a dezvăluit Natalia Gavrilița.

Mai mult, rușii ar cere chiar un preț mai mare decât cel pe care l-ar obține Chișinăul din surse alternative.

„Prețul solicitat este tot atât de înalt sau chiar mai înalt decât anumite alternative pe care le-am identificat în ultimele săptămâni. De aceea, noi continuăm să negociem, dar, în același timp, trebuie să fim pregătiți să avem alternative și să ne asigurăm că putem discuta rațional și calm cu toți partenerii”.

Întrebată ce vor rușii de la R. Moldova pentru a oferi o anumită reducere, Natalia Gavrilița a lăsat să se înțeleagă că solicitările sunt de natură politică.

„Pentru că încă suntem în procesul de negocieri, am decis să nu oferim prea multe detalii, pentru ca să nu fie influențat procesul de negocieri. Este important de știut că insistăm să fie menținută discuția și negocierile pe dimensiunea economică. Evident că ne cer ceva”, a adăugat prim-ministra.

Sursa citată a mai adăugat că Transnistria va trebui să plătească pentru gazele consumate, în caz că acestea nu vor mai veni prin intermediul „Moldovagaz” și „Gazprom”.

„În Europa este o piață liberalizată și foarte multe întreprinderi europene stochează gazele în Ucraina. Chiar dacă cumpărăm, de exemplu, de la o companie din Europa, putem accesa gazele naturale din Ucraina. Aici apare problema plății pentru utilizarea gazelor. 

Dacă R. Moldova e pusă în situația să plătească imediat aceste volume, atunci și autoritățile din stânga Nistrului trebuie să participe la plata cantităților utilizate. Cu Vadim Krasnoselski am discutat care sunt riscurile. Dânsul m-a informat despre activitatea Centralei de la Cuciurgan, care ne furnizează energie electrică. M-a asigurat că va fi respectat contractul de furnizare a energiei electrice. 

I-am spus că suntem în căutarea unor alternative și am convenit să păstrăm legătură în ceea ce privește asigurarea cetățenilor de pe ambele maluri cu gaze naturale”.

Sursa citată a subliniat că Chișinăul nici nu acceptă să discute cu Rusia despre datoria istorică de circa 8 miliarde de dolari acumulată de Transnistria.

„Este o datorie foarte mare pe care noi nu o recunoaștem și nu credem că trebuie să fie parte a negocierilor privind noul contract de furnizare a gazelor. Trebuie să fie o discuție separată”, a conchis premierul.

Moment emoționant în Parlamentul britanic: Un băiețel a rostit ”Tatăl Nostru” în limba română

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României, scrie ziua.md.

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ediția din acest an, intitulată „Precum în cer, așa și pe pământ”, a avut ca obiectiv evidențierea și celebrarea contribuției românilor la dezvoltarea și diversitatea vieții naționale din Regatul Unit al Marii Britanii.

La eveniment a participat Arhiepiscopul grec Nichita de Thyateira și Marea Britanie, care le-a vorbit participanților despre viața în comunitatea eclezială și despre iubirea față de aproapele.

Un alt invitat a fost doctorul Petre Breazu, cercetător al Universității din Cambridge, care a vorbit despre ură și discriminare, în contrast cu învățătura creștină.

„Învățăturile lui Hristos ne cheamă să iubim, să respectăm și să protejăm fiecare persoană, indiferent de originea sau condiția sa”, a transmis cercetătorul.

Potrivit datelor statistice, în Marea Britanie locuiesc aproximativ 1.1 milioane de români. Comunitățile românești sunt răspândite în diverse regiuni ale Regatului Unit, un număr semnificativ având rezidența în Londra, dar și în alte orașe mari precum Manchester, Birmingham sau Edinburgh.

Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât la începutul anului înființarea Arhiepiscopiei Marii Britanii și a Irlandei de Nord.

Salariul mediu în R. Moldova a crescut!

Mărimea salariului mediu lunar în Moldova în iulie-septembrie a fost de peste 14,1 mii lei, ceea ce este cu 14,2% mai mult decât în trimestrul III 2023, scrie infotag.

Astfel de date au fost publicate de Biroul Naţional de Statistică, menţionând că în sectorul real al economiei câştigurile s-au apropiat de 15 mii lei (+13,9%), în timp ce în sectorul bugetar continuă să rămână în urmă – 11,7 mii (+15,1%).

Potrivit calculelor statisticienilor, numărul de persoane ocupate în Moldova a crescut cu 0,6% pe parcursul anului. Cele mai mari salarii în Moldova sunt câştigate de cei angajaţi în domeniul informaţiei şi comunicaţiilor – peste 34 mii lei, în domeniul bancar şi financiar – 25,9 mii lei, iar de producătorii şi furnizorii de gaze, energie electrică, apă caldă, aer condiţionat – 21,1 mii lei.

Cele mai mici salarii sunt primite de lucrătorii din sectorul de catering şi cazare – 9,5 mii lei, din agricultură, silvicultură şi pescuit – 9,6 mii lei, precum şi din artă şi divertisment – 9,9 mii lei.

Salariile din învăţământ sunt încă departe de media statistică – doar 11,2 mii lei. În sănătate situaţia s-a îmbunătăţit, salariul mediu este de peste 15 mii de lei.

Teatrul ”Alexie Mateevici” invită la deschiderea unei noi stagiuni!

Teatrul Alexie Mateevici vă invită la deschiderea stagiunii XXVI! Așteptarea a luat sfârșit! După un an în care am construit, reclădit, reparat și ne-am depășit limitele, Teatrul Alexie Mateevici își redeschide ușile! 

Pe 14 decembrie, vă invităm să fiți alături de noi pentru a sărbători începutul stagiunii XXXVI și lansarea unei premiere: spectacolul Scaunele de Eugène Ionesco, în regia talentatului Florin Liță. 

Regizor din București, apreciat pentru modul unic în care îmbină tradiția cu modernul, vine să ne surprindă cu o montare care transformă absurdul într-un joc fascinant de întrebări și răspunsuri. Scaunele este o poveste despre sensul vieții, despre cât de importante sunt cuvintele rostite la momentul potrivit și despre obsesii – acele umbre care se așază confortabil pe scaun și nu te mai părăsesc. 

Poate o dorință să nu devină obsesie? Și dacă obsesia apare, cum îi facem față? Veniți să descoperiți împreună răspunsurile. 

Sub îndrumarea lui Florin Liță, actorii noștri – Elena Frunze-Hatman, Grigore Bechet, Giasti Sirah și Victor Untilă – aduc la viață personajele lui Ionesco într-un spectacol care explorează timpul, spațiul și formele în stilul inconfundabil al teatrului absurd.

Nu ratați reprezentațiile:

SCAUNELE:

  • 14 decembrie, ora 18:00 
  • 21 decembrie, ora 18:00 
  • 22 decembrie, ora 18:00 

MICUL PRINȚ

Vă așteptăm la Micul Prinț, în regia lui Mihai Țărnă – o istorie care nu are vârstă, dar reușește mereu să rămână actuală. Spectacolul este o invitație la reflecție, o călătorie prin lumi pline de înțelesuri, unde iubirea și bunătatea sunt cele mai prețioase comori. O poveste despre esența umană, perfectă pentru toate generațiile și mai relevantă ca niciodată în vremurile noastre. 

  • 17 decembrie, ora 18:00 
  • 18 decembrie, ora 18:00 
  • 19 decembrie, ora 18:00
  • 24 decembrie, ora 11:00 

ARTĂ  

Spectacolul ARTĂ, în regia lui Slava Sambriș, este alegerea ideală pentru acest an tumultos. Cele trei personaje – Francoise, Paula și Catherine – vă vor provoca să vă gândiți la limitele prieteniei și la ce înseamnă, cu adevărat, să cunoști pe cineva. Este o comedie dramatică plină de farmec, care cucerește prin replici tăioase, un stil minimalist și o poveste realistă. 

  • 20 decembrie, ora 18:00 

Biletele le găsiți pe pagina noastră https://tam.md/bilete/  sau pot fi rezervate la nr de telefon 0 604 41 471.

Un tânăr de 18 ani și pasagera sa, de 14 ani, au decedat într-un grav accident la Telenești
Articolul anterior
Un preot de doar 46 de ani din Dolj și soția lui, ambii nevaccinați, au murit de Covid-19
Articolul următor