Necaz în Coreea de Nord: parada militară a dus la răspândirea Covid

O defilare militară uriaşă care a marcat înfiinţarea armatei, menită să sărbătorească triumfal dibăcia marţială a Coreei de Nord, ar fi contribuit la răspândirea COVID-19 în toată ţara, estimează experţi, relatează AFP.

Parada militară din Coreea de Nord ar fi cauzat răspândirea COVID

Coreea de Nord a anunţat vineri prima moarte din cauza COVID-19 şi a precizat că virusul s-a răspândit în întreaga ţară – o ”febră” s-a ”propagat în toată ţara începând de la sfârșitul lui aprilie”, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, transmite Adevărul.ro.

Actuala epidemie de COVID-19 este ”strâns legată de parada de la 25 aprilie”, o defilare militară uriaşă, cu ocazia marcării a 90 de ani de la înfiinţarea Armatei Populare Revoluţionare a Coreei, potrivit unui cercetător de la Institutul coreean al Unificării, cu sediul la Seul, Hong Min.

Imagini de la eveniment, difuzate de televiziunea de stat, surprindeau mii de persoane – care nu purtau mască şi nu erau distanţate social – înghesuite în Piaţa Kim Il Sung, la Phenian, pentru a vedea militarii defilând şi a aplauda tancurile, lansatoarele de rachetă şi rachete balistice intercontinentale (ICBM) uriaşe.

”Peste 20.000 de persoane s-au pregătit de paradă cu două luni înainte de eveniment şi au rămas în capitală la şedinţe foto cu Kim Jong Un”, declară AFP Hong Min.

Regimul lui Kim Jong Un nu pare, în opinia sa, să fi ”realizat gravitatea” situaţiei decât târziu şi a procedat la testări în vederea depistării COVID-19 după întoarcerea participanţilor la defilare în districtele lor.

”Organizarea unei defilări militare în prezenţa unei mulţimi mari, în timp ce varianta Omicron (a SARS-CoV-2) făcea ravagii în China vecină, arată că Phenianul era prea încrezător în capacităţile sale de a combate şi preveni virusul”, dă asigurări Cheong Seong-chang, de la Institutul Sejong.

Această ţată izolată a anunţat joi primele cazuri de COVID-19 şi a declarat o carantină la nivel naţional.

Şase persoane, victime ale ”febrei”, au murit în Nord, inclusiv una testată pozitiv cu subvarianta BA.2 a Omicron, potrivit KCNA.

Niciunul dintre cei 25 de milioane de locuitori nu este vaccinat anti-COVID, din cauză că Phenianul a respins vaccinurile oferite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), China, şi Rusia.

Coreea de Nord a fost una dintre primele ţări care şi-au închis frontierele, în ianuarie 2020, după apariţia noului coronavirus în China vecină.

Politica sa de izolare strictă a părut să dea roade iniţial, iar Nordul nu a semnalat niciun caz timp de doi ani, un lucru pus la îndoială de către unii experţi.

Phenianul a organizat o defilare militară nocturnă în 2021, fără să se semnaleze vreo consecinţă, iar fotografii de la acest eveniment surprind participanţi care poartă mască de protecţie.

Însă, în timp, se pare că Nordul şi-a slăbit vigilenţa pe plan intern, iar presa de stat scrie despre lupta împotriva pandemiei în mod sporadic, potrivit unor analişti.

La momentul defilării din 2021, circulaţia persoanelor şi bunurilor către şi dinspre China era închisă aproape total, notează un profesor de la Universitatea de Studii Nord-coreene, Yang Moo-jin. 

Însă, la începutul acestui an, Coreea de Nord şi-a relaxat restricţiile sanitare, ceea ce a condus, probabil, la epidemia Omicron actuală, apreciază el.

”Virusul a putut să intre în Coreea de Nord pe trei căi: căile ferate, transportul maritim şi contrabanda”, precizează el.

”Adevărul este că a venit din China”, conchide Yang Moo-jin.

Maia Sandu a vizitat Circul din Chișinău, unde s-a încheiat prima etapă de restaurare a clădirii

Președinta a vizitat Circul din Chișinău, unde a fost finalizată prima etapă de restaurare. „Pentru mulți dintre noi, circul înseamnă magie și bucuria copilăriei și ne-am dori foarte mult ca și copiii de azi să se poată bucura de spectacole. Din 1982, când a fost construită, această clădire a fost pentru chișinăuieni și un motiv de mândrie, pentru că era o adevărată capodoperă arhitecturală”, a menționat Președinta. 

Președinta Maia Sandu a mai punctat că, din păcate, mai multă vreme ușile Circului au fost închise, însă, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, autoritățile au reușit să facă primul pas spre a le redeschide. Șefa statului și-a manifestat recunoștința față de Uniunea Europeană, care a asigurat cele peste 2 milioane de euro pentru lucrările urgente – reparația cupolei și acoperișului și consolidarea pereților-cortină și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru realizarea lor.

„Așteptăm cu nerăbdare ziua în care această clădire va străluci, din nou, în inima capitalei și în inimile celor mici”, a mai afirmat șefa statului.

Marcel Ciolacu îi răspunde Mariei Zaharova: „Nu există limbă moldovenească. A fost o invenţie a Rusiei”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că Rusia „vrea să incite” pe tema românilor din Republica Moldova şi a afirmat că limba moldovenească a fost „o invenţie” a Rusiei, potrivit Agerpres.

Marcel Ciolacu FOTO Facebook

Marcel Ciolacu FOTO Facebook

Premierul a fost întrebat de jurnalişti cum răspunde unor declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, care l-a criticat după ce a făcut referiri la românii care trăiesc în Republica Moldova şi l-a acuzat de „imixtiune” în treburile Republicii Moldova.

„În primul rând, nu mai există limbă moldovenească. Limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei şi, pe urmă, cu ajutorul celor care conduceau Ucraina şi cu ajutorul celor care conduceau Republica Moldova, au impus o limbă inventată, limba moldovenească. În acest moment, atât statul ucrainean, cât şi statul Republica Moldova au zis foarte clar că nu există altă limbă decât limba română”, a spus Marcel Ciolacu.

 El a adăugat că „pe teritoriul Republicii Moldova există cetăţeni moldoveni de origine română” şi că în România „există cetăţeni români de etnie maghiară” care „sunt minoritari în România, dar sunt cetăţeni români”.

„Cetăţenii moldoveni de origine română sunt majoritari în Republica Moldova, ăsta este adevărul. Că vor să incite, asta fac de când există Federaţia Rusă şi noi ne ştim lecţia foarte bine cu ei”, a spus premierul.

Nu este pentru prima dată când Rusia incită pe această temă. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a transmis un mesaj la marcarea a 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir, care „a adus o mare contribuţie la păstrarea şi întărirea statalităţii moldoveneşti şi identitatea naţională, precum şi la dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti”.

„Moldova este o ţară cu o istorie şi o cultură bogată şi străveche. Formarea statalităţii sale datează de la mijlocul secolului 14. Unele state şi limbi europene nu existau în acel moment. Prima carte care conţine termenul ‘pământ moldovenesc’ datează din 1360. Formarea limbii moldoveneşti datează de la mijlocul mileniului trecut. În secolul XVI a apărut primul dicţionar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au păstrat monumente literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească”, a afirmat oficialul de la Moscova, cu această ocazie.

„Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia şi Moldova vorbesc una şi aceeaşi limbă. Este o dovadă ştiinţifică solidă şi de netăgăduit, de dincolo de secole, că aşa-zisa limbă „moldovenească” nu există. Există doar limba română”, a replicat Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE român, într-un mesaj transmis AGERPRES. 

Radu Lefter, campion european la Lupte în categoria de vârstă sub 23 de ani

Sportivul Centrului Sportiv de pregătire a Loturilor Naționale Radu Lefter a devenit campion european în cadrul Campionatul European de Lupte rezervate vârstei sub 23 de ani.

Radu Lefter a obținut aurul la Campionatul European de Lupte U-23Foto: gov.md

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, Radu Lefter a cucerit medalia de aur după ce a trecut în ultimul act al categoriei de greutate de până la 97 kg de Soslan Dzhagaev, care a evoluat la competiția continentală de la Baku sub drapel neutru.

La ediția din acest an a Campionatului European U-23, Radu Lefter i-a mai învins pe grecul Angelos Kouklaris (11-0) și georgianul Merab Suleimanishvili (14-4).

Cu această victorie, Radu Lefter și-a trecut în palmares primul titlu continental la categoria de vârstă sub 23 de ani, după ce în 2021 și 2022 a devenit vicecampion european.

Lotul național de lupte libere a mai obținut două distincții de bronz prin Maeștrii în sport Serghei Cîlcic (65 kg) și Constantin Chirilov (70 kg), care au completat podiumul de premiere în categoriile lor de greutate.

Aproape de a obține o medalie de bronz a fost și Marius Retco care a cedat în faza finală și s-a clasat pe locul cinci.gallery images

gallery images

gallery images

Andrei Spînu a ajutat-o pe o locuitoare din Anenii Noi să-și conecteze televizorul la tehnologia digitală
Articolul anterior
IGP a scos la vânzare 21 de unități de transport. Prețurile încep de la 4.000 de lei
Articolul următor