Niciun infractor nu se va strecura! Autoritățile vor utiliza datele din registrul cu numele pasagerilor

În R. Moldova vor fi utilizate datele din registrul cu numele pasagerilor în domeniul transportului aerian. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de 65 de deputați.

Astfel, datele din registrul cu numele pasagerilor vor putea fi transmise ulterior autorităților competente din țară și din alte state, precum și la Europol, transmite Știri.md.

În nota informativă a proiectului se menționează că acest lucru va contribui la realizarea măsurilor de asigurare a securității, prin detectarea persoanelor afiliate grupărilor și formațiunilor teroriste, a celor suspectate de comiterea unor acțiuni teroriste sau a călătorilor care prezintă riscuri la adresa securității naționale.

Mai exact, colectarea și utilizarea datelor din registrul pasagerilor va permite identificarea persoanelor care prezintă anumite riscuri înainte de a ajunge la punctul de trecere a frontierei de stat, iar autoritățile competente vor putea lua o decizie despre măsurile suplimentare care trebuie aplicate înainte de sosirea acestora.

Potrivit procedurii propuse, datele despre călători vor fi transmise de la transportatorii aerieni către Unitatea de Informații privind Pasagerii prin intermediul unui ghișeu unic, iar Inspectoratul General al Poliției de Frontieră va putea colecta aceste date.

Totodată, datele vor putea fi transmise către alte state și organizații internaționale, inclusiv Europol, conform prevederilor legale și în temeiul tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte. Unitatea de Informații privind Pasagerii va fi instituită în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, iar costurile pentru operaționalizarea acesteia vor fi acoperite de către Organizația Internațională pentru Migrație.

De menționat că procedura de colectare și analizare a datelor se va face în baza principiului respectării drepturilor fundamentale ale omului și asigurării protecției datelor cu caracter personal. În context, datele din registrul cu numele pasagerilor vor fi păstrate pe o perioadă de cinci ani, iar depersonalizarea se va efectua după șase luni de la transmiterea datelor, prin mascarea acestora astfel încât să nu fie posibilă identificarea directă a persoanei.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, în vederea transpunerii în legislația națională a directivelor UE. Acesta va intra în vigoare după 12 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Victimele războiului din Ucraina și Alexei Navalnîi, comemorați la Chișinău

Organizația de tineret a partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate – PAS Youth – a organizat un flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău, sâmbătă, 24 februarie, zi în care se împlinesc 2 ani de la invazia militară declanșată de Rusia în țara vecină, Ucraina. Victimele războiului, precum și opozantul rus Alexei Navalnîi, moartea căruia a fost calificată de Occident ca fiind un omor la comanda lui Vladimir Putin, au fost comemorați cu flori și lumânări. Manifestanții, în frunte cu deputatul PAS Radu Marian, au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor „regimului rus” și au condamnat agresiunea militară a acestuia.  

„Se împlinesc doi ani de la începutul invaziei barbare. Doi ani în urmă a început cel mai mare război din Europa, din ultimii 80 de ani. Putin este astăzi Hitler al secolului 21. Războiul din Ucraina nu este doar un război, este un război între lumea liberă și lumea dictaturii. Noi, în Moldova, putem să ne bucurăm în continuare de pace și liniște în mare parte datorită rezistenței ucrainenilor. Să nu uităm și să îi ajutăm, cum putem”, a declarat deputatul PAS Radu Marian, conform Newsmaker.

„La împlinirea a doi ani de la acest eveniment oribil, vreau să vă rog, să vă încurajez să sprijiniți poporul ucrainean cum puteți, dar cel mai important – să nu uitați cine se face vinovat”, a fost îndemnul președintelui Organizației PAS Youth, Mihai Șevciuc.

„Trebuie să ne punem întrebarea – ce vrem noi pentru Moldova? Vrem să pășim pe urmele Rusiei lui Putin, cum vor, de exemplu, socialiștii, care zboară la Moscova și pupă picioarele șefilor lor sau Șor, care este finanțat de Kremlin, sau Ceban, care este finanțat de FSB. Putem să alegem calea fricii, a dictatorii, sau putem alege calea prosperității, a libertății. Aceasta este principala întrebare, la care în curând va trebui să răspundem”, a spus, la rândul său, deputatul PAS Eugeniu Sinchevici.

Iulia Navalnaia îl acuză pe Vladimir Putin că „a luat ostatic” trupul neînsufleţit al soţului ei: „Se pare că uciderea nu a fost suficientă”

Iulia Navalnaia, care a promis să continue lupta soţului ei, Aleksei Navalnîi, mort într-o închisoare rusă, l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele Vladimir Putin că a luat ostatic corpul neînsufleţit pentru a o forţa pe mama opozantului să accepte o înmormântare în secret.

„Nouă zile de când Putin mi-a omorât soţul, dar se pare că uciderea nu a fost suficientă, acum i-a luat ostatic corpul neînsufleţit, i-a umilit mama pentru a o forţa să accepte o înmormântare în secret”, a declarat văduva principalului adversar al Kremlinului, cu o voce tremurândă, într-un video online.

„Putin este cel care dă ordinele spunând: „Nu-l daţi înapoi, puneţi presiune pe mamă, zdrobiţi-o, spuneţi-i că trupul neînsufleţit al fiului ei se descompune””, a continuat ea.

De mai bine de o săptămână, Liudmila Navalnaia, mama opozantului, încearcă să recupereze rămăşiţele fiului ei care a murit pe 16 februarie într-o închisoare dintr-o regiune arctică îndepărtată unde Navalnîi era închis, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, autorităţile au stabilit o condiţie pentru returnarea cadavrului, şi anume ca înmormântarea să fie secretă. Potrivit observatorilor, Kremlinul se teme că o înmormântare va deveni un eveniment public, mai ales că Rusia organizează alegeri prezidenţiale la jumătatea lunii martie, care ar urma să ducă la un nou triumf al lui Vladimir Putin.

„L-aţi torturat când era în viaţă, acum îl torturaţi şi după ce a murit”, a mai spus Iulia Navalnaia.

Preşedintele rus nu a reacţionat la moartea principalului său critic, care ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare şi a supravieţuit unei otrăviri.

Kremlinul a orchestrat, mai ales de la invadarea Ucrainei începută fix acum doi ani, o represiune nemiloasă împotriva tuturor criticilor săi.

„În memoria victimelor nevinovate”. Ambasadorul României, alături de Mihai Popșoi, a depus flori la ambasada Ucrainei

Membrii misiunii diplomatice a României în Republica Moldova, în frunte cu ambasadorul Cristian Leon Țurcanu, au depus flori la ambasada Ucrainei. Acțiunea are loc la împlinirea a doi ani de la începutul războiului în Ucraina, iar la evenimentul de comemorare a participat și ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, dar și alți diplomați străini.

„Împreună cu atașații Apărării de la Ambasada României în Republica Moldova și alături de Mihai Popșoi și colegii ambasadori de la Chișinău, am depus flori la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, în memoria victimelor nevinovate ale războiului ilegal, nelegitim și crud dus de Rusia împotriva Ucrainei și a ucrainenilor”, a transmis ambasadorul român.

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident la Orhei cu implicarea unui angajat MAI
Articolul anterior
Coridor verde prin Moldova pentru mărfurile și produsele agricole ucrainene
Articolul următor