Orașul Nikolaev din sudul Ucrainei și locuitorii care au mai rămas se luptă într-o iarnă cu temperaturi scăzute, întuneric și disperare. Pentru mulți, principalul obiectiv este să treacă ziua și să organizeze lucrurile practice – de la găsirea apei potabile, la a se încălzi, la procurarea de alimente și la speranța de a avea energie electrică pentru a încălzi apa, a încărca telefoanele și a se conecta cu cei dragi, apropiați sau îndepărtați de casă.
Orașul Nikolaev găzduiește o serie de producții industriale, inclusiv tradiții în domeniul construcțiilor navale, cu multiple docuri și șantiere navale. Pe baza consumului de apă, autoritățile locale estimează că 300.000 din cei 600.000 de locuitori de dinainte de război au părăsit orașul. Uneori, Nikolaev pare aproape un oraș de bătrâni care se plimbă, fac cumpărături, aduc apă.
Cu sprijinul financiar al Ministerului danez al Afacerilor Externe, DRC a furnizat 100.000 m2 de placaj consiliului municipal din Nikolaev pentru a închide ferestrele și ușile lipsă care au fost distruse de exploziile de bombe.
„Furnizarea placajului și permiterea acestei reparații de urgență este o intervenție simplă care a avut un mare impact. S-a dovedit a fi de o importanță critică, nu în ultimul rând acum, când temperaturile de iarnă sunt în scădere și când oamenii se luptă să-și încălzească locuințele. Acest ajutor este deja foarte apreciat de autoritățile și de locuitorii din Nikolaev”, a declarat Julian Zakrzewski, directorul de țară al DRC în Ucraina.
Găsirea refugiului în oraș
Orașul Nikolaev găzduiește o serie de producții industriale, inclusiv tradiții în domeniul construcțiilor navale, cu multiple docuri și șantiere navale. Aceste mari zone și facilități de fabrici au fost vizate și în mare parte distruse începând cu februarie 2022.
Șantierul naval din Nikolaev a fost lovit în iulie 2022 de un val de lovituri și bombardamente aeriene. De atunci, a fost liniște în jurul terenurilor fabricii, cu semne de impact mare de la detonări și cu grămezi de moloz – o priveliște care a devenit răspândită în tot Nikolaevul.
Jumătate din populație a plecat
Pe baza consumului de apă, autoritățile locale estimează că 300.000 din cei 600.000 de locuitori de dinainte de război au părăsit orașul pentru a găsi refugiu, protecție și siguranță în altă parte. Unii au plecat tot în interiorul Ucrainei, alții peste granițe, unde se acordă scheme de protecție temporară, siguranță și servicii de bază.
Persoanele cu resurse, capacitate și condiții fizice care le permit să călătorească sunt majoritatea celor care au plecat. La fel ca în restul Ucrainei, locuitorii din regiunea Nikolaev care au rămas în urmă – inclusiv aproximativ 100.000 de persoane din zonele rurale – au îndurat până acum aproape un an de război, lovituri frecvente cu rachete, infrastructură distrusă, precum și ore, zile și chiar săptămâni în subsoluri și adăposturi antiaeriene provizorii – și trăiesc acum o a doua iarnă de război.
Un oraș în care au rămas doar bătrâni și persoane vulnerabile
Uneori, Nikolaev pare aproape un oraș de bătrâni care se plimbă, fac cumpărături, aduc apă, își plimbă câinii, stau pe bănci sau trec pe lângă părți din frumosul lor oraș-port la Marea Neagră încercând să înțeleagă cum case, clădiri, școli și instituții publice bine cunoscute sunt transformate în dărâmături.
Cei câțiva oameni care se aventurează pe străzi în timpul zilei nu mai sunt mulțimea obișnuită din Nikolaev. Cei mai mulți sunt femei, unii cu copii și multe persoane în vârstă. Sunt cei care nu au fost înrolați pentru serviciul militar (bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani) sau care și-au pierdut casele sau încrederea de a rămâne în continuare din cauza bombardamentelor frecvente și a atacurilor aleatorii care lovesc zonele rezidențiale.