Nikolaev, un oraș distrus de ruși. Fără uși, fără ferestre, jumătate din cetățenii săi au plecat

Orașul Nikolaev din sudul Ucrainei și locuitorii care au mai rămas se luptă într-o iarnă cu temperaturi scăzute, întuneric și disperare. Pentru mulți, principalul obiectiv este să treacă ziua și să organizeze lucrurile practice – de la găsirea apei potabile, la a se încălzi, la procurarea de alimente și la speranța de a avea energie electrică pentru a încălzi apa, a încărca telefoanele și a se conecta cu cei dragi, apropiați sau îndepărtați de casă.

Orașul Nikolaev găzduiește o serie de producții industriale, inclusiv tradiții în domeniul construcțiilor navale, cu multiple docuri și șantiere navale. Pe baza consumului de apă, autoritățile locale estimează că 300.000 din cei 600.000 de locuitori de dinainte de război au părăsit orașul. Uneori, Nikolaev pare aproape un oraș de bătrâni care se plimbă, fac cumpărături, aduc apă.

Cu sprijinul financiar al Ministerului danez al Afacerilor Externe, DRC a furnizat 100.000 m2 de placaj consiliului municipal din Nikolaev pentru a închide ferestrele și ușile lipsă care au fost distruse de exploziile de bombe.

„Furnizarea placajului și permiterea acestei reparații de urgență este o intervenție simplă care a avut un mare impact. S-a dovedit a fi de o importanță critică, nu în ultimul rând acum, când temperaturile de iarnă sunt în scădere și când oamenii se luptă să-și încălzească locuințele. Acest ajutor este deja foarte apreciat de autoritățile și de locuitorii din Nikolaev”, a declarat Julian Zakrzewski, directorul de țară al DRC în Ucraina.

Găsirea refugiului în oraș

Orașul Nikolaev găzduiește o serie de producții industriale, inclusiv tradiții în domeniul construcțiilor navale, cu multiple docuri și șantiere navale. Aceste mari zone și facilități de fabrici au fost vizate și în mare parte distruse începând cu februarie 2022.

Șantierul naval din Nikolaev a fost lovit în iulie 2022 de un val de lovituri și bombardamente aeriene. De atunci, a fost liniște în jurul terenurilor fabricii, cu semne de impact mare de la detonări și cu grămezi de moloz – o priveliște care a devenit răspândită în tot Nikolaevul.

Jumătate din populație a plecat

Pe baza consumului de apă, autoritățile locale estimează că 300.000 din cei 600.000 de locuitori de dinainte de război au părăsit orașul pentru a găsi refugiu, protecție și siguranță în altă parte. Unii au plecat tot în interiorul Ucrainei, alții peste granițe, unde se acordă scheme de protecție temporară, siguranță și servicii de bază.

Persoanele cu resurse, capacitate și condiții fizice care le permit să călătorească sunt majoritatea celor care au plecat. La fel ca în restul Ucrainei, locuitorii din regiunea Nikolaev care au rămas în urmă – inclusiv aproximativ 100.000 de persoane din zonele rurale – au îndurat până acum aproape un an de război, lovituri frecvente cu rachete, infrastructură distrusă, precum și ore, zile și chiar săptămâni în subsoluri și adăposturi antiaeriene provizorii – și trăiesc acum o a doua iarnă de război.

Un oraș în care au rămas doar bătrâni și persoane vulnerabile

Uneori, Nikolaev pare aproape un oraș de bătrâni care se plimbă, fac cumpărături, aduc apă, își plimbă câinii, stau pe bănci sau trec pe lângă părți din frumosul lor oraș-port la Marea Neagră încercând să înțeleagă cum case, clădiri, școli și instituții publice bine cunoscute sunt transformate în dărâmături.

Cei câțiva oameni care se aventurează pe străzi în timpul zilei nu mai sunt mulțimea obișnuită din Nikolaev. Cei mai mulți sunt femei, unii cu copii și multe persoane în vârstă. Sunt cei care nu au fost înrolați pentru serviciul militar (bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani) sau care și-au pierdut casele sau încrederea de a rămâne în continuare din cauza bombardamentelor frecvente și a atacurilor aleatorii care lovesc zonele rezidențiale.

sursa

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

87 de victime în urma unui atentat sinucigaș cu bombă comis într-o moschee din Pakistan
Articolul anterior
16 ani de închisoare pentru omor săvârșit cu deosebită cruzime într-un sat din raionul Călărași
Articolul următor