Ninsori puternicee în Africa de Sud: În unele zone zăpada are doi metri

Mai multe drumuri din Africa de Sud, inclusiv una dintre principalele autostrăzi ale țării, sunt blocate din cauza ninsorile abundente.

Ninsorile abundente sunt un fenomen foarte rar în țara africană. Acestea au început în noaptea de vineri spre sâmbătă și au dus la blocarea a numeroase drumuri, potrivit Le Figaro, scrie mediafax.ro.

Echipele serviciilor de urgență au intervenit non-stop pentru a oferi asistență oamenilor înzăpeziți. Aceștia au petrecut chiar și șapte ore în blocajele de pe drumuri. Circulația a fost afectată și pe Autostrada N3, care leagă Johannesburg de orașul de pe coasta de est, Durban.

Echipele de intervenție au distribuit pături și mâncare caldă oamenilor blocați în mașini. De asemenea, autoritățile au decis să închidă trei puncte de frontieră spre Lesotho. În unele zone, stratul de zăpadă a ajuns până la doi metri grosime, a informat, pe X, organizația de promovare a siguranței rutiere Arrive Alive.

Sunt așteptate noi ninsori și au fost emise avertizări care vizează mai multe regiuni ale țării, au anunțat meteorologii care descriu fenomenul drept un „caz extrem”.

Accident grav la Strășeni: Un motociclist a ajuns la spital

Un motociclist a ajuns la spital după ce s-a izbit într-un automobil. Totul s-a întâmplat ieri, în jurul orei 16:00, între localitățile Bucovăț și Rasvet și raionul Strășeni.

La fața locului oamenii legii au stabilit că o motocicletă Suzuki, condusă de un bărbat de 36 de ani, s-a lovit lateral de un automobil Nissan, la volanul căruia se afla un bărbat de 66 de ani, transmite Știri.md.

În urma impactului, motociclistul a fost transportat la spital pentru acordarea ajutorului medical specializat.

Șoferul Nissanului a fost testat alcoolscopic și nu era în stare de ebrietate.

Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Femeile câștigă mai puțin decât bărbații. Diferența e destul de mare

Salariul mediu al femeilor din Moldova, în anul trecut, a fost mai mic cu 15,6% față de cel al bărbaților, scrie jurnal.md.

Diferența între salariile medii este de peste 2 000 de lei. Salariul mediu lunar brut al femeilor a constituit 11 237 de lei, al bărbaților – 13 309 lei. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică, de Ziua internațională a salarizării echitabile, marcată anual în data de 18 septembrie, transmite IPN.

Bărbații câștigă mai bine decât femeile în majoritatea activităților economice. Biroul Național de Statistică precizează domeniile unde sunt raportate cele mai mari diferențe: informații și comunicații, unde salariul unui bărbat este cu 38% mai mare decât al unei femei; finanțe și asigurări – cu 34,6%, sănătate și asistență socială – cu 25,6%.

În schimb, femeilor le revin câștiguri salariale mai mari în servicii administrative și de suport – cu 7,5% mai mult în comparație cu lefurile bărbaților, iar în industria extractivă – cu 3,1%, notează BNS.

Poziția ierarhică la locul de muncă și nivelul de calificare al salariaților influențează diferențele salariale pe sexe, explică Biroul Național de Statică.

BNS mai precizează că femeile predomină în rândul salariaților în majoritatea raioanelor, cele mai mari ponderi fiind la Fălești, Nisporeni, Sângerei și Cantemir.

Tot mai mulți minori după gratii: creștere alarmantă a infracțiunilor deosebit de grave comise de ei

Numărul infracțiunilor comise de minori în Republica Moldova continuă să scadă constant pe parcursul ultimilor zece ani, arată rapoartele Biroului Național de Statistică (BNS). Dacă în anul 2014, aproape 1200 de minori au figurat în dosare, în 2023  numărul acestora s-a micșorat la aproape 450. În același timp, numarul crimelor deosebit și exceptional de grave a crescut aproape de trei ori in 2023, ATO Gagauzia înregistrând o crestere de 200 la sută în sectorul delicvenței juvenile în comparație cu 2022, scrie anticorupțir.md.

Infracţiunile cel mai des comise de minori rămân a fi furturile, cu o pondere de 58,8% din totalul infracţiunilor, jafurile – 7,1%, cazurile de huliganism – 5,1%, pungășiile – 3,8% și escrocheriile – 2,9%, precum și alte infracțiuni – 22,3%.  Ultimul omor, cu implicarea minorilor, datează din anul 2021.

Deși indicii totali ai infracțiunilor se reduc, la capitolul infracțiunilor deosebit de grave numărul cazurilor a crescut de la trei  la nouă în 2023, comparativ cu 2022, iar al inracțiunilor  excepțional de grave – de la trei la șase, în aceleași perioade de referință.

Numărul minorilor care au comis infracțiuni (2022 vs 2023)

Analiza  fenomenului criminalității juvenile  după principiul teritorial ne relevă faptul că indicii s-au redus vizibil pe parcursul anului trecut în toate zonele republicii cu excepția ATO Gagauzia, unde s-a înregistrat o creștere de 200 la sută, de la 4 cazuri în 2022 la 12 în 2023.

Totodată, un raport al Inspectoratului General de Poliție arată că la comiterea celor 449 de  infracțiuni au participat 735 copii, dintre care  51 fete.

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că, momentan, în penitenciarele Republicii Moldova își execută pedeapsa cu închisoarea 31 de deținuți minori. Vârsta celui mai mic minor aflat în detenție este de 16 ani, acesta executând pedeapsa pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 186 Cod penal – furtul, și a prevederilor art. 1921 Cod penal – răpirea mijlocului de transport.

Potrivit instituției, furtul este infracțiunea pentru care sunt pedepsiți cu privațiune de libertate cel mai mare număr de deținuți minori.

Conform informației livrate de ANP, din numărul total de deținuți minori care la moment se află după gratii, 14 deținuți au săvârșit infracțiunile prin recidivă, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea deținut minor după eliberarea din închisoare revine la stilul de viață obișnuit și continuă să încalce legea.

Penitenciarul nr.10-Goian este unul de tip semiînchis unde îşi execută pedeapsa deţinuţii minori. Acesta este amplasat în comuna Ciorescu, satul Goian.

Accident grav la Strășeni: Un motociclist a ajuns la spital
Articolul anterior