Noi condiții de călătorie în Portugalia: teste obligatorii pentru Covid-19 și plasarea în carantină până la obținerea unui rezultat negativ

Autoritățile portugheze au pus în aplicare noi reguli de intrare în țară pe cale aeriană, în contextul actualelor condiții de pandemie. Astfel, cetățenii țărilor din afara UE, care călătoresc în scop profesional, de studiu, de reîntregire a familiei, din motive de sănătate sau din motive umanitare în Portugalia, sunt obligați să efectueze testarea la prezența virusului Covid-19 înainte de îmbarcare, iar cei care vor fi testați pe aeroport, vor fi plasați în carantină până la obținerea unui rezultat negativ, anunță Ambasada Republicii Moldova în Portugalia.

separator

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Afacerilor Externe, Apărării Naționale, Administrației Interne, Sănătății și Infrastructurii ai Portugaliei, este autorizat traficul aerian spre și dinspre Portugalia a tuturor zborurilor din și spre țările care fac parte din Uniunea Europeană, dinspre țările asociate Spațiului Schengen (Liechtenstein, Norvegia, Islanda și Elveția) și din Regatul Unit în conformitate cu prevederile Acordul de retrage dintre Uniunea European și Regatul Unit.

De asemenea, sunt autorizate zborurile provenind din țările cu o evaluare epidemiologică pozitivă, în conformitate cu recomandările Consiliului Uniunii Europene din 30 iunie 2020 privind legăturile aeriene cu Portugalia și care fac parte din următoare listă: Australia, Canada, China, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Thailanda, Tunisia și Uruguay

Este autorizat traficul aerian spre și dinspre Portugalia a tuturor zborurilor dinspre și spre țări care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt țări asociate Spațiului Schengen, exclusiv pentru călătorii esențiale.

Sunt considerate călătorii esențiale cele care au ca scop permiterea tranzitării sau intrării în Portugalia a:

– Cetățenilor Uniunii Europene, cetățenilor țărilor asociate Spațiului Schengen și membrilor respectivelor familii, și cetățenilor statelor terțe cu reședință legală într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene;

– Cetățenilor țărilor terțe care călătoresc în scop profesional, de studiu, de reîntregire a familiei, din motive de sănătate sau din motive umanitare.

Cu excepția pasagerilor aflați în tranzit (care nu părăsesc aeroportul), toți pasagerii din zboruri provenind din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt țări asociate Spațiului Schengen vor face dovada, la momentul la îmbarcare, că au efectuat, în cele 72 de ore care preced îmbarcarea, o testare moleculară (tip PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 al cărui rezultat este negativ, fără de care nu vor putea îmbarca și/sau intră pe teritoriul portughez.

– ️Cetățenii portughezi și cetățenii străini cu rezidentă legală în Portugalia și membri de familie ai acestora, care sunt pasagerii zborurilor (inclusiv celor de repatriere) provenind din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt țări asociate Spațiului Schengen, care în mod excepțional nu pot face dovada unui test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, la sosirea în Portugalia vor fi îndrumați să realizeze acest test în incinta Aeroportului și pe cheltuială proprie, urmând să rămână în izolare obligatorie la domiciliu/cazare declarate până la data obținerii rezultatului negativ.

– Se menține măsura controlului obligatoriu al temperaturii corporale, temperatura corporală relevantă este cea egală sau superioară valorii 38 grade Celsius. Astfel, orice pasager, chiar și provenind dintr-un zbor european, a cărui temperatură este egală sau superioară valorii de 38 grade Celsius, va fi imediat îndrumat către structurile medicale care funcționează pe aeroporturile naționale, în vederea efectuării unui test în cazul în care situația o justifică.

Măsurile aplicabile spațiului aerian, spre și dinspre Portugalia, au intrat în vigoare începând cu 1 august 2020 și vor fi valabile până la ora 23:59 a zilei de 15 august 2020.

sursa: www.unimedia.info

Cel puțin nouă morți și 63 de răniți, în urma unui atac masiv asupra Kievului. Printre victime sunt și copii

Rachetele rusești au vizat miercuri searăă capitala ucraineană Kiev într-unul dintre cele mai puternice atacuri ale Rusiei. Autoritățile ucrainene au oferit un bilanț provizoriu de „nouă morți și 63 de răniți, dintre care 42 au fost spitalizați, inclusiv șase copii”, acuzând „Rusia că a lansat un atac masiv asupra Kievului”. Ultimul atac cu rachete asupra capitalei ucrainene a avut loc la începutul lunii aprilie, relatează BFM TV.

Bilanțul a continuat să crească pe parcursul nopții. Autorităţile militare au raportat iniţial pagube materiale în cel puţin două cartiere ale oraşului şi au îndemnat locuitorii să se adăpostească. „Kievul este atacat de rachete inamice”, au scris autorităţile militare din capitala ucraineană pe canalul lor Telegram. Președinția ucraineană l-a acuzat pe liderul de la Kremlin Vladimir Putin că are „doar dorința de a ucide”.

Jurnaliştii AFP au auzit primele explozii puternice care răsunau în jurul oraşului, precum şi zboruri ale dronelor deasupra capitalei ucrainene.

Un jurnalist AFP a văzut aproximativ zece locuitori care s-au refugiat într-un adăpost la subsolul unei clădiri rezidenţiale imediat ce a sunat alerta antiaeriană.

În oraşul Harkov, primarul acestuia, Igor Terejov, a anunţat de asemenea „atacuri repetate cu rachete” asupra oraşului său, fără a menţiona deocamdată vreo victimă.

Pe de altă parte, într-o declaraţie pe Telegram, Andrii Iermak, şeful administraţiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a denunţat faptul că „Rusia atacă Kievul, Harkovul şi alte oraşe cu rachete şi drone”.

Preşedintele rus Vladimir „Putin îşi arată doar dorinţa de a ucide”, a spus el. El a cerut ca „focul să înceteze” şi ca „atacurile asupra civililor să înceteze”.

La Washington, preşedintele american Donald Trump l-a atacat violent miercuri pe omologul său ucrainean, acuzându-l că a făcut remarci „incendiare” despre Crimeea, anexată de Rusia în 2014, într-un moment în care a declarat că un acord cu Moscova era „foarte aproape”.

Numărul școlarilor din Chișinău crește anual cu 3.000 de elevi

Populația școlară din Chișinău crește anual cu aproximativ 3000 de elevi. Numărul mare de elevi impune autoritățile locale să extindă și să modernizeze infrastructura educațională. O spune viceprimara Angela Cutasevici.

„Avem o creștere constantă a numărului elevilor. Avem anual o creștere de 3000 de copii. Acest fenomen ne bucură și ne responsabilizează pentru că trebuie să intervenim pentru a extinde infrastructura școlară”, a subliniat Angela Cutasevici în cadrul unei emisiuni de la RliveTV, transmite IPN.

Pentru a face față numărului mare de elevi, Primăria Chișinău valorifică spațiile existente prin lucrări de reparații, dar și prin măsuri mai ample, precum supraetajarea clădirilor sau construcția de noi blocuri școlare. Totodată, autoritățile investesc în renovarea și redeschiderea instituțiilor care au fost anterior scoase din circuitul educațional.

„În ultimii patru ani, au fost redeschise și extinse șase instituții educaționale, dintre care Pro Succes, practic este o școală nouă, și Gimnaziul STEAM, care are o capacitate de peste 700 de elevi”, a precizat Angela Cutasevici.

Viceprimara a reiterat angajamentul administrației municipale de a răspunde prompt cerințelor demografice și de a asigura condiții moderne și sigure pentru toți elevii din Chișinău.

Alla Pugaciova, a lansat două piese despre război care au șocat rușii

Celebra artistă Alla Pugaciova a părăsit Federația Rusă împreună cu familia, după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei. Aceasta a fost condamnată public de către autorități, fiind lansată o campanie de denigrare împotriva sa.

Alla Pugaciova a refuzat sa comenteze acuzațiile și să se expună pe marginea războiului. Recent, în mod neașteptat, a lansat două piese despre război: ” Mama” și ” Sărutul războiului”.

Potrivit presei ruse, una dintre piese povestește despre evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial, cealaltă despre mamele care și-au pierdut fiii pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, mulți au văzut în ea o aluzie la evenimentele care au loc astăzi.

Este curios că susținătorii războiului interpretează cântecele ca pe o manifestare de simpatie pentru ocupanții ruși și pentru mamele lor, dar în același timp continuă să o critice pe Pugaciova.

Piesa „Mama” este construită ca un dialog între o mamă și fiul ei decedat și este percepută de public ca un mesaj emoționant adresat femeilor care și-au pierdut cei dragi, fiind considerată ca o declarație împotriva războiului.

Duma de Stat a răspuns critic: „Poate că aceasta este doar o încercare de a reveni la câștigurile pierdute, deoarece Alla Pugaciova a declarat odată clar cât de dezgustătoare este Rusia pentru ea. Dar este important, creația să vină din inimă, deși puțini oameni mai cred în sinceritatea ei.”

Amintim că, Alla Pugaciova a părăsit Rusia în 2022, de atunci a fost supusă unor critici dure în spațiul public. Cu toate acestea, artista a luat cu ironie toată campania de denigrare, comentând: „Cu cât inteligența este mai mică, cu atât nemulțumirile sunt mai mari. Trăiește în pace, țară!”

Rusia redeschide cinematografele şi reia zborurile internaţionale
Articolul anterior
Autorităţile intenţionează să depopuleze penitenciarele din Republica Moldova, din cauza epidemiei
Articolul următor
Close menu