Noi detalii în cazul adolescentei de 15 ani ucise de fostul iubit în vârstă de 17 ani

Noi detalii au apărut în cazul fetei de 15 ani care a fost găsită moartă, la Tiraspol, în subsolul unei clădiri abandonate.

Ultima discuție pe care a purtat-o la telefon, înainte să dispară, a fost cu prietenul său, Radmir, care anterior ar fi avut o ceartă cu Ilie, fostul ei iubit și principalul suspect în cazul omorului fetei, transmite stiri.md cu referire la televiziunea locală.

Fata a plecat de acasă pe la ora 14:00. Ultimul care a vorbit cu ea la telefon a fost Radmir, la ora 16:00.

Băiatul a povestit că a auzit în telefon un ecou, posibil în acel moment Svetlana deja era în clădirea părăsită.

„În ultima discuție am întrebat-o: Unde ești? Ea mi-a răspuns că e la o cafenea. Am auzit un ecou, de parcă ar fi urcat scările unei clădiri. I-am spus: Dă receptorul persoanei care e cu tine, fată sau băiat. Vreau doar să știu cu cine ești. Apoi s-a auzit brusc un foșnet și circa 10 secunde de tăcere, apoi mi-a închis. Eu m-am supărat, nu am sunat-o circa 15 minute, apoi am trecut peste orgoliu și am sunat-o, dar nu a mai răspuns”, a dezvăluit Radmir.

Prietenele Svetlanei au relatat că între Ilie, fostul iubit al Svetlanei, și Radmir a avut loc recent o ceartă, fără bătăi, posibil pe motiv de gelozie.

Fetele au spus că îl cunosc bine pe Ilie, care este acum principalul suspect în omorul fetei, și nu cred că el ar fi fost în stare să comită o asemenea crimă.

Cei doi s-au despărțit vara, dar au continuat să comunice pe rețelele de socializare, iar uneori se vedeau.

„Am o părere bună despre el. E un băiat frumos, blând, nu m-aș fi gândit că el ar fi în stare”, a spus una dintre prietenele Svetlanei.

„Îl cunosc de mai demult. Era mereu foarte pozitiv și avea o atitudine foarte bună față de Svetlana”, a adăugat o altă prietenă.

A doua zi după dispariția Svetlanei, cele două prietene ale sale, Victoria și Anastasia, au început să-și sune toți cunoscuții, printre care și Ilie. L-au întrebat dacă nu știe unde este Sveta. El le-a răspuns că, la rândul său, își face griji.

Când cazul a apărut în presă, iar prietenii s-au pornit să o caute prin toate clădirile părăsite, Ilie a dispărut. Atunci acesta încă nu era căutat. Nici acasă, nici la școală, adolescentul nu a fost văzut de marți. Părinții nu au anunțat Poliția despre dispariția fiului.

După ce a fost găsit corpul neînsuflețit al Svetlanei, prietenii ei au venit la Ilie acasă.

„Mama lui ne-a spus că nu a apărut acasă, cum a plecat, nu a fost văzut nici la școală.”

Una dintre fete a relatat că atunci când mama sa l-a întrebat în scris unde este, el a răspuns „niciunde”, iar când a vrut să afle când se va întoarce acasă, el i-ar fi scris „niciodată”.

Nu se știe, însă, dacă mesajele au fost scrise de Ilie.

Svetlana și-a lăsat în urmă bunica și mama, care o creșteau împreună. Copila a fost înfiată când avea doar 1 an. Părinții fetei au decedat.

Amintim că o minoră de 15 ani din orașul Tiraspol, dată în căutare din data de 1 decembrie, a fost găsită moartă într-un subsol din oraș. Potrivit presei din regiunea transnistreană, pe cadavrul victimei au fost depistate semne de moarte violentă.

Ulterior, suspectul pentru omorul minorei de 15 ani a fost dat în căutare.

Boxerul ucrainean Volodimir Mandziuk a murit pe front

Pugilistul Volodimir Mandziuk, maestru al sportului şi membru al Forţelor Armate Ucrainene, a murit pe front. Federaţia Ucraineană de Box făcut anunţul în social media, potrivit Ukrinform, scrie News.ro.

„Volodimir Mandziuk, cu indicativul Vokha, se întoarce acasă la Ternopil „pe un scut”. Un maestru al sportului în box, un cursant al clubului Ring, un multiplu campion şi medaliat la turnee naţionale şi internaţionale, şi un campion al Ucrainei printre studenţi. Un luptător în ring, un războinic neînfricat pe câmpul de luptă”, se arată în mesajul federaţiei ucrainene.

Federaţia menţionează că Volodimir a fost „un om adevărat – onest, de încredere şi sincer”. „Iubea viaţa, avea aspiraţii mari, obiective înalte şi realizări semnificative. A fost respectat de prietenii săi, apreciat de camarazii săi şi a servit drept model de tărie de spirit pentru tineri”.

Mandziuk s-a alăturat Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei în toamna anului 2024.

Militarul a murit în luptă la 9 aprilie şi va fi înmormântat la Ternopil în 13 aprilie.

Duminica Floriilor//Cel mai important obicei pe care credincioșii trebuie să îl respecte în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Sărbătoarea de Florii este celebrată în fiecare an cu o săptămână înainte de Învierea Domnului. Praznicul marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și este considerat momentul de început al Săptămânii Patimilor, scrie digi24.ro

Din Duminica Floriilor încep să se organizeze Deniile, slujbele care amintesc momente din viața lui Hristos, iar credincioșii respectă mai multe obiceiuri și tradiții până în ziua Paștelui.

Sărbătoarea de Florii mai este denumită și Duminica Patimilor, a Floriilor sau Duminica Patimilor Domnului. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox și zi cu delegare la pește.

Obiceiuri și tradiții de Florii

Crenguțele de salcie sfințite în ziua de Florii Multe dintre obiceiurile sărbătorii de Florii sunt asociate cu ramurile de salcie, care înlocuiesc crenguțele de finic și măslin cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim.

Credincioșii duc la biserică crenguțe de salcie pentru a fi sfințite de preot la sfânta Liturghie și, ulterior, le duc și le păstrează în locuințe pentru sporul casei. Ramurile de salcie se pun la icoane, la intrarea în casă sau la adăposturile animalelor pentru ca acestea să fie ferite de boli.

Zi cu dezlegare la pește

Duminica Floriilor este una dintre puținele zile din postul Mare în care este dezlegare la pește.

Potrivit obiceiurilor, peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare.

De Florii se sărbătoresc toți cei care poartă nume de floare

Ziua de Florii este dedicată și persoanelor care își serbează onomastica, deoarece poartă nume de floare.

Potrivit tradiției, sărbătoriților li se oferă flori ori alte cadouri simbolice.

Credincioșii se spovedesc și se împărtățesc înainte de Săptămâna Mare

Mulți credincioși aleg să se spovedească înainte de Paște, imediat după slujba de Florii. Potrivit tradițiilor strămoșești, persoanele care aleg să se împărtășească în această zi au șanse mari să li se îndeplinească dorințele în scurt timp.

„Încă din ziua de Florii, cu toții simțim că cele șașe săpătămâni de post se termină și urmează o săptămână specială, o perioadă de postire mai aspră. Imediat după duminca Floriilor începe săptămâna Sfintelor Pătimiri, iar de acum mulți oameni aleg să țină post negru, dar și să participe la slujbe de spovedire.”, a declarat pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.

Încep Deniile din Săptămâna Mare

„Deniile încep să se săvârșească în toate bisericile din țară începând cu duminica Floriile. De acum și până în Vinerea Mare, oamenii sunt invitați să participe la slujbele speciale denumite Denii. Acestea sunt citiri sfinte care au rolul de a aminti momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim și până la Învierea Sa.”, a mai declarat părintele Cazacu.

Ce este interzis să faci în ziua de Florii

De Florii, femeile nu au voie să coase ori să spele haine. În această zi nu sunt recomandate muncile grele în gospodărie.

Ziua în care se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim mai este denumită, în popor, și „Nunta Urzicilor”. Potrivit scrierilor vechi, din această zi înfloresc urzicile și nu mai sunt bune pentru consum.

De Florii nu se plantează copaci. Conform superstițiilor, pomii plantați în ziua de Florii nu vor înflori niciodată.

În Duminica Floriilor nu se consumă carne. Praznicul Întâmpinării Mântuitorului în Ierusalim este în postul Paștelui, iar credincioșii nu au voie să consume carne ori alimente de dulce.

„Duminica Floriilor este o zi în care ar trebui să ne debarasăm de grijle lumești și de tensiunile vremii și să punem mai mult preț pe liniște și pace. Este bine să facem fapte bune pentru noi, dar și pentru alții. Să facem milostenie și să ne împăcăm cu cei cu care, poate, am mai avut conflicte. În aceste zile, să ridicăm ochii spre Cer cu multă nădejde de mântuire.”, a mai precizat Părintele Gabriel Cazacu.

Ce tradiții sunt mâine, de Florii

Sărbătoarea de Florii (Duminica Floriilor) este una dintre cele mai importante sărbători creștine ortodoxe și marchează intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, cu o săptămână înainte de Paște. Este o zi plină de tradiții și obiceiuri frumoase. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:


1. Sfințirea ramurilor de salcie

  • Credincioșii aduc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfințite de preot în timpul slujbei.
  • Aceste ramuri simbolizează ramurile de finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.
  • După slujbă, oamenii duc salcia acasă și o pun la icoane. Se crede că aduce protecție și sănătate întregii familii.

2. Dezlegare la pește

  • Deși este Postul Mare, în Duminica Floriilor se face dezlegare la pește, adică este voie să se consume pește, vin și ulei.
  • Este una dintre cele două dezlegări importante din Postul Paștelui (cealaltă fiind de Buna Vestire).

3. Participarea la slujba de Florii

  • În această zi, bisericile sunt pline, iar slujba este una deosebit de frumoasă, cu cântări speciale.
  • Se citește despre Intrarea Domnului în Ierusalim, când mulțimea l-a întâmpinat cu „Osana!”.

4. Sărbătoarea celor care poartă nume de flori

  • Este și zi de onomastică pentru cei care poartă nume de flori: Florin, Florina, Violeta, Lăcrămioara, Crina, Narcis, etc.
  • Oamenii își urează „La mulți ani!” și își oferă flori sau cadouri simbolice.

5. Credințe și superstiții populare

  • Se spune că salcia sfințită trebuie păstrată tot anul – se pune la grindă, în grădină, la colțul casei sau în pomi fructiferi.
  • Fetele nemăritate pun o crenguță de salcie sub pernă, ca să-și viseze ursitul.
  • Se crede că dacă înfloresc pomii de Florii, anul va fi unul roditor.
  • Oamenii se „urează” simbolic cu ramuri de salcie – se ating ușor pe spate și spun „să fii sănătos ca salcia, sprinten ca peștele și iute ca săgeata!”.

Încă un suspect în cazul de corupție de la Bruxelles. Casa europarlamentarului Marc Tarabella, percheziționată în prezența Robertei Metsola
Articolul anterior
China: Explozie a numărului de pacienţi cu Covid-19 la Beijing
Articolul următor
Close menu