Noi detalii în cazul fetiței rătăcite în pădurea de la Strășeni. „Ea a mers în altă parte, spre sud, unde se întindea fâșia de pădure la kilometri”

Ministerul Educației va analiza toate detaliile organizării competiției sportive din pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, în urma căreia s-a pierdut o fetiță de 10 ani. Mai mult, va verifica dacă minora întrunea criteriile pentru participare. Declarațiile au fost oferite de secretarul de stat de la Ministerul Educației Sergiu Gurin pentru Teleradio-Moldova, după o ședință cu organizatorii competiției.

Potrivit acestora, concursul a fost organizat conform regulamentului, iar fetița putea să parcurgă traseul fără dificultăți, dar ar fi mers într-o direcție greșită.

Organizatorii au acționat în conformitate cu regulamentul nemijlocit al competiției. Acum noi am solicitat Federației absolut toate ofertele de concurs, să verificăm actele, să verificăm dacă sportiva era eligibilă pentru competiție, pentru că, aparent, sportiva avea busola și harta traseului. Teoretic, ar fi trebuit să se orienteze, să se întoarcă, pentru că erau puncte de referință. Nici ei nu presupuneau că fata o să se ducă în acea direcție. Pentru că ei au niște instruiri foarte clare, că dacă se pierd persoane întotdeauna să se orienteze cu busola și să meargă spre Vest. Ea a mers în altă parte, spre sud, unde se întindea fâșia de pădure la kilometri”, a comunicat Sergiu Gurin.

Reprezentanții Federației de Orientare Sportivă au mai comunicat la minister că fetița ar fi adormit și i-ar fi fost frică să răspundă la strigătele salvatorilor.

Din spusele Federației, fetița avea o educație bună, părinții au învățat-o că atunci când vede persoane străine să nu vorbească, să nu răspundă și atunci când în întuneric auzea persoane care strigau ea s-a speriat și s-a ascuns de persoane. Deja după ce a fost găsită, ea spunea că vreo trei ore a trecut nemijlocit prin apropiere și pur și simplu se temea să iasă, după aceea a adormit și, într-un bun sfârșit, Slavă Domnului, a fost găsită”, a explicat secretarul de stat.

Secretarul de stat Sergiu Gurin urmează să meargă și la Sângerei, de unde este originară minora, pentru a analiza dacă fetița avea pregătirea necesară și dreptul de a participa la competiție.

În cazul în care vor fi depistate abateri în organizarea competiției, Ministerul Educației ar putea decide sistarea finanțării Federației.

Votul la distanță rămâne valabil și la alegerile parlamentare

Cetățenii moldoveni din diaspora vor putea vota prin corespondență și la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Sistemul, introdus pentru prima dată la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 2024, va fi păstrat și adaptat pentru noul scrutin, a anunțat șeful Legislativului, Igor Grosu, scrie moldova1.md.

„Votul prin corespondență va fi menținut, este o decizie asumată”, a declarat Igor Grosu. Acesta a menționat că autoritățile vor merge „pe legea votată la scrutinul anterior”, iar detaliile vor fi ajustate în funcție de geografia și funcționarea sistemelor poștale din fiecare stat.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, instituția a recomandat „continuarea implementării parțiale a votului prin corespondență în aceleași țări, cu posibilitatea extinderii nesemnificative”. Decizia privind eventuale extinderi revine Parlamentului, care va stabili în ce state ar putea fi aplicat sistemul în plus față de cele utilizate anterior.

Cum s-a votat prin corespondență în 2024

Votul prin corespondență a fost pilotat în premieră la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024. Legea a fost adoptată pe 26 aprilie 2024, în ciuda opoziției, care a contestat-o la Curtea Constituțională, acuzând discriminare prin limitarea aplicării doar în anumite țări.

Țările selectate pentru pilotare au fost SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda – alese pe baza criteriilor precum lipsa secțiilor de vot în apropiere, distanțe mari, servicii poștale fiabile și experiență anterioară cu acest tip de vot.

Până la termenul-limită de 6 septembrie 2024, s-au înregistrat 1.986 de alegători pentru votul prin corespondență. În primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 1.344 de cetățeni: 705 în SUA, 438 în Canada și 201 în Suedia.

Buletinele de vot au fost expediate prin poșta diplomatică sau prin servicii poștale obișnuite și au fost numărate doar după închiderea urnelor, pentru a evita dublarea votului. Întregul proces a fost gestionat prin sistemul informatic al CEC.

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care intenționează să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 din afara țării se pot înregistra începând de marți, 22 aprilie, prin intermediul platformei online inregistrare.cec.md.

Fraudă la adăpostul de animale din Bălți: Directorul, în izolatorul CNA

Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura mun. Bălți anunță despre efectuarea mai multor percheziții, la Bălți și la Chișinău, într-un dosar de delapidare a averii străine, săvârşită de două sau mai multe persoane cu folosirea situaţiei de serviciu care a cauzat daune în proporţii considerabile. Cauza a fost pornită în urma unei sesizări care vizează acțiunile pretins ilegale ale fostului director al Instituției Publice „Centrul de adăpost pentru animale fără stăpân din municipiul Bălți”, fondată de Consiliul Municipal Bălți, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă.

Potrivit probatoriului acumulat, în perioada anilor 2021-2023, directorul Centrului, acționând cu alte persoane responsabile de evidența contabilă și cunoscând cu certitudine că două persoane au fost angajate fictiv în cadrul întreprinderii și care nu s-au prezentat niciodată la locul de muncă, ar fi calculat pe numele acestora plăți salariale și le-au dispus spre achitare prin transfer la cardurile bancare, perfectate în acest scop.  Prin urmare, șeful Centrului și-ar fi însușit mijloacele financiare transferate pe cardurile salariale și le-ar fi folosit în scopuri personale, cauzând astfel bugetului municipal Bălți o daună materială considerabilă în sumă totală de 367 188 de lei.

Astăzi, ofițerii CNA în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți desfășoară mai multe acțiuni de urmărire penală care vizează automobilul, domiciliul și alte locații ale bănuitului. La moment, bănuitul este reținut pentru 72 de ore și urmează a fi plasat în izolatorul CNA.

Precizăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Vaticanul activează măsuri drastice de securitate la înmormântarea Papei Francisc

Vaticanul activează măsuri drastice de securitate, în așteptarea a peste 500 de mii de pelerini la funeraliile Papei Francisc, transmite IPN.

Călătorii trebuie să fie pregătiți pentru controale amănunțite, cozi lungi și perioade mari de așteptare în apropiere de Vatican. Câteva regiuni ale Vaticanului ar putea fi închise temporar în scopuri ceremoniale, inclusiv aranjamente media, delegații oficiale și procesiuni religioase, relatează Antena 3 CNN.

Lideri şi personalităţi din întreaga lume şi-au anunţat prezenţa la ceremonia de sâmbătă. Printre aceștia sunt șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele francez, Emmanuel Macron, şi cel al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele interimar al României, Ilie Bolojan, la fel, au anunțat că vor participa la funeraliile Papei Francisc. Sâmbătă la funeralii va veni și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Și Țările Baltice vor fi reprezentate la ceremonie. Cuplul prezidențial al SUA, cel al Braziliei și cuplul regal al Belgiei de asemenea și-au anunțat participarea. Iar Prințul William va participa la funeralii în locul tatălui său, Regele Charles al Regatului Unit.

Secretarul general al NATO, în vizită în Ucraina: „Poporul Ucrainei a îndurat atât de multe”
Articolul anterior
Sute de funcționari publici, concediați în Georgia pentru că au participat la manifestațiile pro-UE
Articolul următor
Close menu