Cadrul normativ în domeniul obținerii dreptului de a conduce vehicule și a emiterii permisului de conducere a fost modificat. Noile reguli au intrat în vigoare în data de 17 noiembrie. Potrivit Agenției Servicii Publice (ASP), odată cu aplicarea acestora, procedura de obținere a permisului de conducere pentru unele categorii de vehicule va fi simplificată și adaptată la necesitățile cetățenilor, scrie bizlaw.md.
Astfel, candidatul care deține dreptul de a conduce un vehicul cu transmisie mecanică (spre exemplu categoria B sau C) și care dorește să obțină o categorie superioară (spre exemplu: cutie mecanică, categoria C sau D), atunci când va merge la ASP să susțină examenul practic pentru o categorie superioară, va susține proba pe un autovehicul cu transmisie automată/semiautomată.
De asemenea, persoanele care au permis de conducere pentru categoria B, vor obține automat dreptul de a conduce vehicule din subcategoriile (AM/motoretă/scooter).
În același timp, persoanele care dețin permis de conducere pentru categoria B de cel puțin 24 luni, vor putea obține dreptul de a conduce vehicule din subcategoria (A1/motocicletă ușoară), fără a susține examene în acest sens la ASP, cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruirea practică în conducerea vehiculului din această subcategorie, conform unui program de formare autorizat/acreditat potrivit legislației, în cadrul unei unități de instruire specializate.
Noile reguli mai prevăd că persoana care a absolvit unitatea de instruire a conducătorilor de vehicule (adică școala auto) dovedită prin deținerea a certificatului de absolvire înscris în registrul de stat al unităților de instruire a conducătorilor de vehicule (RUICVF), are la dispoziției un an de zile de la data absolvirii pentru a susține întregul proces de examinare (atât teoria, cât și practica). În cazul în care candidatul nu se încadrează în termenul de un an de zile, acesta este obligat să facă cursuri suplimentare la școala auto. Astfel, dacă într-un an de zile candidatul nu susține proba teoretică, acesta va fi nevoit să facă cursuri suplimentare de teorie și să reia procesul din nou. În cazul în care, candidatul nu susține proba practică, el va face cursuri suplimentare de practică și va relua procesul din nou.