Noi reguli la susținerea examenelor auto

Cadrul normativ în domeniul obținerii dreptului de a conduce vehicule și a emiterii permisului de conducere a fost modificat. Noile reguli au intrat în vigoare în data de 17 noiembrie. Potrivit Agenției Servicii Publice (ASP), odată cu aplicarea acestora, procedura de obținere a permisului de conducere pentru unele categorii de vehicule va fi simplificată și adaptată la necesitățile cetățenilor, scrie bizlaw.md.

Astfel, candidatul care deține dreptul de a conduce un vehicul cu transmisie mecanică (spre exemplu categoria B sau C) și care dorește să obțină o categorie superioară (spre exemplu: cutie mecanică, categoria C sau D), atunci când va merge la ASP să susțină examenul practic pentru o categorie superioară, va susține proba pe un autovehicul cu transmisie automată/semiautomată.

De asemenea, persoanele care au permis de conducere pentru categoria B, vor obține automat dreptul de a conduce vehicule din subcategoriile (AM/motoretă/scooter).

În același timp, persoanele care dețin permis de conducere pentru categoria B de cel puțin 24 luni, vor putea obține dreptul de a conduce vehicule din subcategoria (A1/motocicletă ușoară), fără a susține examene în acest sens la ASP, cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruirea practică în conducerea vehiculului din această subcategorie, conform unui program de formare autorizat/acreditat potrivit legislației, în cadrul unei unități de instruire specializate.

Noile reguli mai prevăd că persoana care a absolvit unitatea de instruire a conducătorilor de vehicule (adică școala auto) dovedită prin deținerea a certificatului de absolvire înscris în registrul de stat al unităților de instruire a conducătorilor de vehicule (RUICVF), are la dispoziției un an de zile de la data absolvirii pentru a susține întregul proces de examinare (atât teoria, cât și practica). În cazul în care candidatul nu se încadrează în termenul de un an de zile, acesta este obligat să facă cursuri suplimentare la școala auto. Astfel, dacă într-un an de zile candidatul nu susține proba teoretică, acesta va fi nevoit să facă cursuri suplimentare de teorie și să reia procesul din nou. În cazul în care, candidatul nu susține proba  practică, el va face cursuri suplimentare de practică și va relua procesul din nou.

R. Moldova va putea exporta preparate din carne de pasăre în UE

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) aduce la cunoștința agenților economici, producători de produse din carne de pasăre, despre modificările efectuate în legislația Uniunii Europene, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Astfel,  Republica Moldova a fost autorizată să exporte în Uniunea Europeană,  începând cu data de 01 ianuarie 2025, produse din carne de pasăre “care nu trebuie să fie supuse unui tratament specific de atenuare a riscurilor în conformitate cu anexa XXVI la Regulamentul delegat (UE) 2020/692 (spre exemplu  preparate din carne de pasăre)”.

ANSA îndeamnă mediul privat să depună, la sediile autorității, cererea pentru exportul categoriei date de produse din carne de pasăre.

Menționăm că, la producerea preparatelor din carne de pasăre se va permite utilizarea cărnii materie-primă de pasăre, provenită de la abatoare care sunt listate cu drept de export în Uniunea Europeană.

Amintim că, primele exporturi de carne de pasăre, din Republica Moldova în statele-membre ale Uniunii Europene, au fost lansate începând cu luna noiembrie 2024.

Din cauza crizei energetice, în stânga Nistrului se vor închide unele policlinici și spitale

Unele spitale și policlinici din Transnistria își vor suspenda activitatea, în cazul întreruperii livrărilor de gaze naturale. Despre asta anunță canalele TV locale. Acestea precizează că pacienții din instituțiile medicale care vor fi închise vor fi redirecționați spre cele care își vor continua activitatea. Lista lor va fi stabilită de așa-zisul minister al sănătății de la Tiraspol.

De asemenea, presa din regiune anunță că, de luni, în Transnistria vor fi suspendate examenele medicale programate. Decizia are la bază necesitatea eliberării paturilor pentru situații de urgență, în cazul în care va fi nevoie de acordarea asistenței în condiții de staționar.

Pe lângă apelurile obișnuite, ambulanțele vor transporta pacienții și la spitalele în care va exista încălzire centralizată, a declarat șefa așa-zisului minister al sănătății de la Tiraspol, Cristina Albul.

Servicii medicale urgente mai calitative pentru locuitorii din 18 sate din raionul Soroca

Astăzi, 20 decembrie, a avut loc inaugurarea Punctului de asistență medicală urgentă (PAMU) Bădiceni din cadrul Substației Soroca, după reparație capitală și dotare cu echipament. Locuitorii din 18 sate, Grigorăuca, Bădiceni, Dărcăuți, Mălcăuți, Sobari, Valea, Livezi, Cremenciug, Oclanda, Iarova, Balinți, Balinții Noi, Decebal, Slobozia Nouă, Niorcani, Tolocănești, Rudi și Visoca din raionul Soroca, beneficiază de servicii medicale urgente calitative la etapa de prespital, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Sediul, reparat și modernizat, cu o suprafață totală de 189,6 metri pătrați, dispune de săli de alertă, de păstrare a medicamentelor, de odihnă pentru angajați etc. Totodată, punctul de urgență are și un garaj nou, cu două boxe, pentru ambulanțe.

PAMU Bădiceni a fost reparat și dotat cu ajutorul financiar al Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Suma investițiilor este de aproximativ cinci milioane de lei.

Menționăm că PAMU Bădiceni are 13 angajați, care, de astăzi, au parte de condiții mai bune de muncă.

Pe cine a schimbat premierul Recean în Guvern
Articolul anterior
Circa 13% dintre adolescenții de 13-15 ani din R. Moldova fumează țigări electronice. Campanie lansată în toată țara
Articolul următor