Noii miniștri au depus jurământul de învestire în funcție

Noii miniștri Dumitru Alaiba și Rodica Iordanov, au depus astăzi jurământul de învestire în fața președintelui Noii miniștri desemnați, Dumitru Alaiba la Ministerul Economiei și Rodica Iordanov la Ministerul Mediului, au depus, astăzi, jurământul de învestire în fața președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și a prim-ministrei Natalia Gavrilița. 

Șefa statului le-a mulțumit foștilor miniștri pentru efort și sacrificiu și le-a urat succes demnitarilor desemnați. Referindu-se la domeniul economic, președinta a subliniat necesitatea realizării unor acțiuni ambițioase și curajoase de promovare a țării și a oportunităților economice.

„Schimbările sunt necesare și ele trebuie făcute la timp. Suntem aici pentru a pune țara pe făgașul cel drept. Trebuie să reușim să obținem progres substanțial în transformarea țării într-o democrație viabilă. Trebuie să reușim să punem bazele unei economii sănătoase. Corupția și interesele de grup nu sunt nici pe departe înfrânte, iar businessul continuă să fie hărțuit de procurori și alte instituții publice. Avem nevoie de acțiuni mai ferme în soluționarea acestor probleme, iar politicile de redresare economică trebuie să meargă dincolo de acordarea ajutoarelor. Nu avem cum să scoatem țara din sărăcie, dacă nu vom crea condiții favorabile pentru dezvoltarea economică. Businessul trebuie respectat și susținut, nu hărțuit sau ignorat”, a declarat președinta Maia Sandu.

De asemenea, președinta Republicii Moldova a vorbit despre eforturile ce trebuie întreprinse în domeniul mediului: „Pentru a combate schimbările climatice și pentru asigurarea unui mediu sănătos, avem nevoie de progres real în implementarea programului național de împădurire și a strategiei de management al deșeurilor. Sper să vedem acest progres în viitorul apropiat.”

În discursul său, prim-ministra Natalia Gavrilița a încurajat noii miniștri să manifeste deschidere maximă față de mediul de afaceri și să depună toate eforturile pentru a trece cu bine de această perioadă de crize, dar și să susțină procesele de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Situația economică din țara noastră este una complicată. De aceea îl felicit pe domnul Alaiba pentru curajul de a accepta această funcție nu doar pentru a gestiona crizele existente, dar și pentru a face transformările necesare, cum ar fi dereglementarea serioasă care să reducă costul afacerilor și să elimine barierele în interacțiunea agentului economic cu statul. Creșterea numărului de agenți economici înseamnă mai multe locuri de muncă. Vă îndemn să aveți o comunicare deschisă cu mediul de afaceri”, a menționat Natalia Gavrilița. 

Referindu-se la prioritățile din domeniul protecției mediului, prim-ministra a mai adăugat: „Indiferent de crizele zilei, să nu uităm de transformările pe termen lung pe care le așteaptă oamenii: împădurire, sănătatea mediului înconjurător, calitatea apelor și gestionarea deșeurilor.”

Anterior, Dumitru Alaiba a deținut funcția de deputat, fiind președintele Comisiei economie, buget și finanțe, iar Rodica Iordanov a fost secretar de stat la Ministerul Mediului.

Accident grav în Italia. Un cetățean din Republica Moldova și o româncă au murit din cauza vitezei

O româncă în vârstă de 32 de ani și un cetățean moldovean, în vârstă de 23 de ani, au murit, în noaptea de joi spre vineri, într-un grav accident petrecut în Italia.

Accidentul s-a produs pe șoseaua de centură a orașului Pescara. Într-un tunel rutier, autoturismul condus de tânărul din Republica Moldova a atins lateral o altă mașină. Șoferul a pierdut controlul volanului și s-a izbit de zidul de beton al tunelului, pe celălalt sens de mers.

Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a salva viețile celor doi tineri din mașină, notează rotalianul.com.

Corpurile fără viață au fost extrase dintre fiarele contorsionate ale mașinii după ce pompierii au tăiat capota vehiculului.

Preliminar, se consideră că viteza excesivă la care se deplasa autoturismul condus de tânărul moldovean ar fi principala cauză a accidentului, ipoteză confirmată de mărturiile altor participanți la trafic și de daunele severe suferite de vehicul.

De asemenea, s-a constatat că niciuna dintre victime nu purta centura de siguranță în momentul accidentului.

Acum, autoritățile așteaptă rezultatele autopsiilor pentru a ajunge la noi concluzii.

Rușii au cotropit încă un sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei

Armata rusă a revendicat sâmbătă ocuparea unui sat din apropiere de Avdiivka, în estul Ucrainei, un nou avans în cadrul unei ofensive pe care a declanşat-o în regiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-un comunicat că soldaţii săi au eliberat Pervomaiske, localitate aflată la sud-vest de Avdiivka ocupată în februarie. Rusia revendică cu regularitate avansuri în zonă, în faţa unei armate ucrainene lipsită de muniţii şi care întâmpină dificultăţi în a recruta, notează France Presse.

Şeful statului major ucrainean, Oleksandr Sîrski, a anunţat anterior în cursul zilei de sâmbătă că ruşii presează şi în direcţia localităţii Ciasiv Iar din est, care se află sub „un foc constant”.

Sîrski a estimat sâmbătă că „situaţia pe frontul de est s-a deteriorat considerabil în ultimele zile”.

„Asta se datorează în special unei intensificări semnificative a ofensivei duşmanului după alegerile prezidenţiale din Rusia”, care au avut loc la jumătatea lui martie, a scris el pe Telegram.

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit la vârsta de 62 de ani

Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au trăit o viață uniți și au murit la vârsta de 62 de ani. Cauza morții nu a fost dezvăluită.  Cei mai bătrâni gemeni siamezi din lume au murit. Ce vârstă aveau | FOTO - Imaginea 4

Lori și fratele ei transsexual, George Schappell, s-au stins din viață la vârsta de 62 de ani, într-un spital din Pennsylvania, potrivit protv.ro.

Gemenii, care s-au născut cu craniile parțial contopite, au sfidat previziunile medicale potrivit cărora nu vor trăi mai mult de 30 de ani. Cei doi împărțeau inclusiv 30% din creier.

În timp ce Lori era aptă de muncă, George, care se confrunta cu dizabilități, folosea un scaun cu rotile. Lori era cea care îl ajuta să se deplaseze și îi împingea scaunul cu rotile.

George a avut o carieră de succes ca și cântăreț de muzică country, în timp ce Lori și-a urmat pasiunea pentru bowling, câștigând chiar și trofee.

În anii ’90, Lori a lucrat la o spălătorie din spital, organizându-și turele în funcție de concertele lui George. Succesul lui George i-a dus pe cei doi frați în călătorii în jurul lumii, conform Guinness World Records.

Anterior, ei au ținut prima pagină a ziarelor când George, numit inițial Dori, a recunoscut că este transsexual. George a recunoscut public ca este transsexual în 2007.

În acel moment, George și-a schimbat numele din Reba – un nume adoptat în onoarea idolului său Reba McEntire.

Gemenii siamezi au trăit într-un apartament cu două dormitoare din Pennsylvania, alternând între hobby-urile lor. Dormeau pe rând în dormitoae diferite și făceau duș separat, folosind perdeaua de la cadă.

Lori a susținut întotdeauna că este extrem de important să fie independenți și să își respecte intimitatea unul celuilalt.

„Sunt aici în corp, dar asta este tot. Doar pentru că nu putem să ne ridicăm și să ne îndepărtăm unul de celălalt nu înseamnă că nu putem avea intimitate”, a spus ea, conform Mirror.

Atunci când erau întrebați dacă vor să se separe, Lori și George spuneau categoric că nu.

„Teoria mea este următoarea: de ce să reparăm ceea ce nu este stricat?”, spunea George într-un interviu din 1997.

Colaboratorii rușilor din Herson, prinși de localnici și legați
Articolul anterior
Vom avea un weekend cu ploi și ninsori
Articolul următor