Noii miniștri au depus jurământul de învestire în funcție

Noii miniștri Dumitru Alaiba și Rodica Iordanov, au depus astăzi jurământul de învestire în fața președintelui Noii miniștri desemnați, Dumitru Alaiba la Ministerul Economiei și Rodica Iordanov la Ministerul Mediului, au depus, astăzi, jurământul de învestire în fața președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și a prim-ministrei Natalia Gavrilița. 

Șefa statului le-a mulțumit foștilor miniștri pentru efort și sacrificiu și le-a urat succes demnitarilor desemnați. Referindu-se la domeniul economic, președinta a subliniat necesitatea realizării unor acțiuni ambițioase și curajoase de promovare a țării și a oportunităților economice.

„Schimbările sunt necesare și ele trebuie făcute la timp. Suntem aici pentru a pune țara pe făgașul cel drept. Trebuie să reușim să obținem progres substanțial în transformarea țării într-o democrație viabilă. Trebuie să reușim să punem bazele unei economii sănătoase. Corupția și interesele de grup nu sunt nici pe departe înfrânte, iar businessul continuă să fie hărțuit de procurori și alte instituții publice. Avem nevoie de acțiuni mai ferme în soluționarea acestor probleme, iar politicile de redresare economică trebuie să meargă dincolo de acordarea ajutoarelor. Nu avem cum să scoatem țara din sărăcie, dacă nu vom crea condiții favorabile pentru dezvoltarea economică. Businessul trebuie respectat și susținut, nu hărțuit sau ignorat”, a declarat președinta Maia Sandu.

De asemenea, președinta Republicii Moldova a vorbit despre eforturile ce trebuie întreprinse în domeniul mediului: „Pentru a combate schimbările climatice și pentru asigurarea unui mediu sănătos, avem nevoie de progres real în implementarea programului național de împădurire și a strategiei de management al deșeurilor. Sper să vedem acest progres în viitorul apropiat.”

În discursul său, prim-ministra Natalia Gavrilița a încurajat noii miniștri să manifeste deschidere maximă față de mediul de afaceri și să depună toate eforturile pentru a trece cu bine de această perioadă de crize, dar și să susțină procesele de integrare europeană a Republicii Moldova.

„Situația economică din țara noastră este una complicată. De aceea îl felicit pe domnul Alaiba pentru curajul de a accepta această funcție nu doar pentru a gestiona crizele existente, dar și pentru a face transformările necesare, cum ar fi dereglementarea serioasă care să reducă costul afacerilor și să elimine barierele în interacțiunea agentului economic cu statul. Creșterea numărului de agenți economici înseamnă mai multe locuri de muncă. Vă îndemn să aveți o comunicare deschisă cu mediul de afaceri”, a menționat Natalia Gavrilița. 

Referindu-se la prioritățile din domeniul protecției mediului, prim-ministra a mai adăugat: „Indiferent de crizele zilei, să nu uităm de transformările pe termen lung pe care le așteaptă oamenii: împădurire, sănătatea mediului înconjurător, calitatea apelor și gestionarea deșeurilor.”

Anterior, Dumitru Alaiba a deținut funcția de deputat, fiind președintele Comisiei economie, buget și finanțe, iar Rodica Iordanov a fost secretar de stat la Ministerul Mediului.

Ion Paladi și Paula Seling au lansat un nou colind superb: „La mulți ani de sărbători!”

Interpretul de muzică populară, Ion Paladi și artista de peste Prut, Paula Seling, au lansat un nou colind superb, „La mulți ani de sărbători”.

„Decembrie este luna colindelor, iar Ion Paladi și Paula Seling v-au pregătit cea mai frumoasă surpriză în preajma sărbătorilor de Crăciun”, se arată în descrierea videoclipului.

Cei doi interpreți sunt acompaniați de Orchestra „Lăutarii”. Muzica colindului este compusă de Ion Paladi și Corneliu Botgros, iar versurile au fost scrise de Mariana Honceru. 

Videoclipul a fost filmat „într-un cadru de poveste” atât în România, cât și în Republica Moldova.

Putin, la volan unui Mercedes pe podul explodat recent între Crimeea și Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Podul Crimeei, iar viceprim-ministrul Marat Khusnullin i-a raportat despre lucrările de reparație, scrie publicația de propagandă Ria Novosti, citată de stirileprotv.ro.

Autoritățile au anunțat luni deschiderea circulației pe partea dreaptă a porțiunii de drum a podului.

La 8 octombrie, un camion a explodat pe podul Kerch, care leagă peninsula Crimeaa de Rusia, și o garnitură de tren a luat foc, ceea ce a dus la prăbușirea a două travee ale drumului.

Podul Kerci este format, de fapt, dintr-un pod rutier și unul feroviar, care leagă Peninsula Taman, din Rusia continentală, de regiunea Kerci din Crimeea. Explozia a afectat linia de cale ferată și a rupt în două locuri un sens de mers de pe podul rutier.

Incidentul a blocat ore bune circulația dinspre Crimeea spre Rusia, iar autoritățile au fost nevoite să intervină pentru a ajuta sutele de șoferi rămași în peninsulă.

Forțele ucrainene de apărare aeriană au doborât majoritatea rachetelor Rusiei în timpul atacului masiv de astăzi

Conform Administrației militare a orașului Kiev, 10 rachete au fost lansate astăzi spre capitala Ucrainei. 9 dintre ele au fost distruse, transmite presa din Ucraina.

Массированный ракетный удар по Украине

Forțele de apărare aeriană a Ucrainei au reușit să doboare zeci de rachete rusești în timpul bombardamentului masiv al Federației Ruse, pe 5 decembrie.

În special, în regiunea Poltava, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să distrugă toate cele 10 obuze rusești care vizau regiunea. Acest lucru a fost dezvăluit de șeful administrației militare regionale Poltava, Dmitri Lunin.

„În regiunea Poltava ,,fără sosiri”. Forțele de apărare aeriană au lucrat la maxim. Au doborât cele 10 rachete rusești”, a scris militarul.

Șeful OVA din Dnepropetrovsk, Valentin Reznikochenko, a spus că apărătorii ucraineni de la comandamentul aerian Vostok au reușit să neutralizeze 15 rachete inamice.

Între timp, administrația militară a orașului Kiev a declarat că 10 rachete au fost lansate spre capitala Ucrainei. 9 dintre ele au fost doborâte forțele de apărare aeriană.

Președintele Volodymyr Zelensky a spus că armata ucraineană a reușit să doboare majoritatea rachetelor rusești, iar inginerii energetici lucrează deja la reluarea livrării energiei electrice.

Astăzi, 5 decembrie, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Explozii au fost auzite în Odesa, Zaporojie, Vinnitsa și în alte orașe ale Ucrainei. Odesa a rămas fără electricitate și apă, iar o coloană neagră de fum s-a ridicat peste oraș.

De asemenea, așezările din regiunile Nikolaev, Dnepropetrovsk și Sumy au rămas fără electricitate. Compania „Ukrenergo” a transmis că rușii au lansat noi atacuri asupra infrastructurii critice.

Colaboratorii rușilor din Herson, prinși de localnici și legați
Articolul anterior
Vom avea un weekend cu ploi și ninsori
Articolul următor