Norul de fum din zona Cernobîl se va deplasa către estul Ucrainei şi apoi sud-vestul Rusiei, în perioada 20 – 22 mai 2022, când direcţia dominantă a vântului va fi dinspre vest către est, a informat vineri Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), iar Ministerul Mediului subliniază că nu există niciun fel de pericol pentru România.
„Toate informațiile pe care le-am primit de la colegii noștri de la ANM arată că direcția de deplasare nu este înspre România, nu avem absolut niciun pericol în momentul de față, mișcările de mase de aer se fac dinspre România înspre acea regiune, iar din zona afectată de incendii nu există niciun risc ca norul de fum să se deplaseze spre România”, arată Ministerul Mediului într-o postare pe Facebook, transmite Digi24.ro.
Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă (SES) din Ucraina a anunţat miercuri că un puternic incendiu a izbucnit în districtul Vîşhorod din regiunea Kiev, în pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl, afectând o suprafaţă de 45 de hectare.
„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul intervalului 20-22 mai, se apreciază că direcţia dominantă a vântului va fi dinspre vest către est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări sâmbătă (21 mai) şi în noaptea de sâmbătă spre duminică (21/22 mai), când se vor înregistra rafale, în general, de 55 – 65 km/h”, a informat vineri ANM într-un comunicat.
Potrivit meteorologilor, în zona de evoluţie a norului de fum, în intervalul 20 – 22 mai, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată pe parcursul zilei de sâmbătă.
Joi, ANM a transmis că direcția dominantă a vântului urma să fie dinspre nord-nord-vest către sud-sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum era de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. Începând din noaptea de joi spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei, precizase ANM.
La rândul său, Ministerul Mediului dă asigurări că nivelul radiațiilor este monitorizat permanent, 24 de ore din 24, prin stațiile de monitorizare din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA). „Monitorizăm și validăm zilnic datele măsurate, iar de la începutul războiului din Ucraina, în nicio zi nu a existat o modificare anormală a acestor radiații în România și nici nu există risc ca aceste radiații să fie modificate, pentru că fenomenele meteorologice nu conduc către asemenea concluzii”, spune ministrul Barna Tánczos.
Potrivit hărților ANM, concentrația de Cesiu-137 din norul de fum este la un nivel mic (reprezentat de culoarea galbenă, respectiv verde). Cesiul-137 este un izotop radioactiv care se formează în principal ca un produs secundar al fisiunii nucleare a uraniului, în special în reactorul nuclear. Acesta se găsește în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl.