Norul de fum de la Cernobîl se îndreaptă către Rusia

Norul de fum din zona Cernobîl se va deplasa către estul Ucrainei şi apoi sud-vestul Rusiei, în perioada 20 – 22 mai 2022, când direcţia dominantă a vântului va fi dinspre vest către est, a informat vineri Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), iar Ministerul Mediului subliniază că nu există niciun fel de pericol pentru România.

„Toate informațiile pe care le-am primit de la colegii noștri de la ANM arată că direcția de deplasare nu este înspre România, nu avem absolut niciun pericol în momentul de față, mișcările de mase de aer se fac dinspre România înspre acea regiune, iar din zona afectată de incendii nu există niciun risc ca norul de fum să se deplaseze spre România”, arată Ministerul Mediului într-o postare pe Facebook, transmite Digi24.ro.

Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă (SES) din Ucraina a anunţat miercuri că un puternic incendiu a izbucnit în districtul Vîşhorod din regiunea Kiev, în pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl, afectând o suprafaţă de 45 de hectare.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul intervalului 20-22 mai, se apreciază că direcţia dominantă a vântului va fi dinspre vest către est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări sâmbătă (21 mai) şi în noaptea de sâmbătă spre duminică (21/22 mai), când se vor înregistra rafale, în general, de 55 – 65 km/h”, a informat vineri ANM într-un comunicat.

Potrivit meteorologilor, în zona de evoluţie a norului de fum, în intervalul 20 – 22 mai, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată pe parcursul zilei de sâmbătă.

Joi, ANM a transmis că direcția dominantă a vântului urma să fie dinspre nord-nord-vest către sud-sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum era de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. Începând din noaptea de joi spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei, precizase ANM.

La rândul său, Ministerul Mediului dă asigurări că nivelul radiațiilor este monitorizat permanent, 24 de ore din 24, prin stațiile de monitorizare din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA). „Monitorizăm și validăm zilnic datele măsurate, iar de la începutul războiului din Ucraina, în nicio zi nu a existat o modificare anormală a acestor radiații în România și nici nu există risc ca aceste radiații să fie modificate, pentru că fenomenele meteorologice nu conduc către asemenea concluzii”, spune ministrul Barna Tánczos.

Potrivit hărților ANM, concentrația de Cesiu-137 din norul de fum este la un nivel mic (reprezentat de culoarea galbenă, respectiv verde). Cesiul-137 este un izotop radioactiv care se formează în principal ca un produs secundar al fisiunii nucleare a uraniului, în special în reactorul nuclear. Acesta se găsește în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl.

Accident de groază la Tiraspol: Un pieton a fost lovit mortal pe zebră de două mașini

Sfârșit tragic pentru un bărbat de 30 de ani din Tiraspol, care traversa strada regulamentar. Acesta a fost lovit de un BMW în timp ce se afla pe zebră, după care a fost proiectat pe contrasens, fiind lovit și de o Toyota. Totul s-a întâmplat noaptea, aproape de ora 23:00, scrie tv8.md.

colaj foto: tv8.md

Bărbatul s-a ales cu răni grave și a murit pe loc. Medicii de pe ambulanță nu au putut decât să-i constate decesul. 

Șoferița din BMW, o tânără de 25 de ani, dar și conducătorul auto de la volanul Toyotei, un bărbat de 20 de ani, sunt cercetați penal. 

Potrivit așa-numitor forțe de ordine din stânga Nistrului, ambele vehicule implicate în accident au fost ridicate și duse la parcarea specială, până la elucidarea tuturor circumstanțelor. 

Mai mulți șoferi din Hâncești, condamnați la închisoare sau amendați pentru că au condus beți la volan

În primele trei luni ale anului curent, în urma modificărilor operate la Codul penal și intrate în vigoare la 7 septembrie 2024, Procuratura din Hînceşti a pronunțat patru sentințe de condamnare în privința a patru persoane pentru comiterea infracțiunii de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate. Acestora le-au fost aplicate pedepse cu închisoare pe termene cuprinse între 3 luni și 2 ani și 6 luni, scrie newtv.md.

Totodată, în aceeași perioadă, la solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii Hîncești, instanța de judecată a emis șapte sentințe în privința a șapte persoane, care au fost condamnate pentru aceeași categorie de infracțiuni, fiindu-le aplicate amenzi cuprinse între 75.000 și 125.000 lei. În toate cazurile, instanța a dispus și aplicarea sancțiunii complementare de anulare a dreptului de a conduce mijloace de transport.

Arme și muniții ridicate în urma unor percheziții efectuate la un bărbat din Orhei

Polițiștii din Orhei au desfășurat o percheziție la domiciliul unui bărbat de 56 de ani din satul Trebujeni, suspectat de deținerea ilegală de arme și muniții.

Oamenii legii au ridicat cinci componente ale unei arme de foc și 44 de cartușe de diferit calibru, toate deținute ilegal. Alte 71 de cartușe erau dispersate în diferite locuri din gospodărie.

La domiciliul acestuia au mai fost depistate două arme cu țeavă lisă și 238 de cartușe, deținute legal.

Conform legii, deținerea ilegală a armelor și munițiilor se pedepsește cu amendă de până la 32 500 de lei sau cu închisoare de până la 2 ani.

Vadim Krasnoselski insistă pe ,,recunoașterea independenței regiunii transnistrene”
Articolul anterior
Activist din Belarus, condamnat la închisoare după ce și-a pus o fotografie cu steagul Ucrainei la profil, pe facebook
Articolul următor
Close menu