Germania a importat în 2022 o cantitate de gaze naturale cu 12,3% mai scăzută faţă de 2021, la 1.449 terawaţi-oră (TWh), în urma reducerii aprovizionării cu combustibili fosili din Rusia, a anunţat vineri Autoritatea de reglementare a energiei, transmite Reuters.
Norvegia a devansat Rusia, devenind principalul furnizor, fiind responsabilă pentru 33% din totalul importurilor de gaze, în timp ce Rusia a livrat 22%, a informat instituţia într-un comunicat.
Rusia, care în 2021 a fost responsabilă pentru 52% din importurile de gaze ale Germaniei, a redus aprovizionarea prin conducta Nord Stream 1 cu 60%, apoi cu 80%, apoi la zero la începutul lunii septembrie.
„Livrările insuficiente de gaze din Rusia au fost parţial compensat de majorarea importurilor, via Ţările de Jos, Belgia, Norvegia”, se arată în comunicat. De asemenea, autorităţile de la Berlin au achiziţionat gaze naturale lichefiate (GNL) pentru reducerea deficitului de aprovizionare.
Situaţia tensionată de pe piaţa energiei a dus la scăderea exporturilor Germaniei către ţările vecine, reducerea livrărilor fiind afectată şi de cererea mai scăzută, a precizat Autoritatea de reglementare a energiei.
Exporturile totale de gaze ale Germaniei în 2022 s-au situat la 501 TWh, în scădere cu o treime faţă de nivelul de 749 TWh din 2021. De asemenea, consumul a înregistrat un declin de 14%, în urma temperaturilor mai ridicate.
Conform datelor operatorilor europeni ai infrastructurii de gaze EIG, nivelul general al Germaniei de stocare a gazelor naturale depăşea 90% în 2 ianuarie, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Vineri, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au crescut cu 8,8%, la 74,6 euro pentru un Megawatt-oră (MWh). În vara anului trecut se înregistra un nivel record de 345 euro pentru un Megawatt-oră.