Noțiunea de muzeu virtual a fost introdusă în legislație

Noțiunea de muzeu virtual a fost introdusă în legislație. Deputații au adoptat, astăzi, o serie de modificări ale cadrului  normativ care reglementează activitatea muzeelor. Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Culturii, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Muzeul virtual va reprezenta instituția digitală care își îndeplinește funcțiile sale prin expunerea și promovarea colecțiilor muzeale digitalizate în scop de educare și schimb de cunoștințe și care este accesată de public prin intermediul conexiunii la internet, utilizând tehnologiile noi.

Documentul conține prevederi referitoare la organizarea muzeelor. Acestea vor putea fi organizate în calitate de instituții de cultură cu sau fără personalitate juridică, inclusiv cu statut de secție, la decizia fondatorului. În funcție de forma de proprietate, muzeele vor fi publice sau private. Muzeele publice își vor desfășura activitatea în baza statutului de organizare și funcționare, elaborat conform unui statut – cadru, aprobat de Guvern. De asemenea, proiectul conține prevederi referitoare la modalitatea de organizare și funcționare a secțiilor muzeelor.

Proiectul mai reglementează condițiile de înregistrare a muzeelor în Registrul muzeelor din Republica Moldova sau în inventarele locale ale instituțiilor de cultură, instituite și gestionate de către autoritățile publice locale.

Alte prevederi se referă la clasarea și evidența patrimoniului muzeal, precum și la ghidajul în muzeele naționale. Ghidajul va fi efectuat de către angajații muzeelor sau de către ghizii externi. Activitatea ghizilor externi se va desfășura în baza acreditării conform normelor ce vor fi aprobate de Ministerul Culturii.

O altă modificare vizează finanțarea activității muzeelor. Astfel, prețurile și tarifele pentru serviciile oferite de muzeele publice vor fi stabilite de către aceste instituții și vor fi aprobate de fondator.

În Republica Moldova sunt înregistrate oficial 132 de muzee.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Activități pentru întreaga familie, dumimică, 1 decembrie, la inaugurarea Târgului de Crăciun în Capitală
Articolul anterior
Parteneriate pentru un viitor fără violență: Poliția va colabora cu activiștii
Articolul următor