Nouă milioane de persoane, sfătuite să îşi evacueze locuinţele din cauza ameninţării taifunului Nanmadol

Nouă milioane de persoane au fost sfătuite să îşi evacueze locuinţele, în contextul în care Japonia este lovită de unul dintre cele mai periculoase taifunuri din istoria ţării, relatează BBC, citat de news.ro.

Taifunul Nanmadol a ucis două persoane şi a rănit alte aproximativ nouăzeci.

Furtuna a lovit Kyushu, cea mai sudică dintre cele patru insule principale ale Japoniei, duminică dimineaţa, şi urmează să ajungă în Honshu, cea mai mare insulă a ţării asiatice, în zilele următoare.

Zeci de mii de persoane au stat duminică noaptea în adăposturi de urgenţă, iar aproximativ 350.000 de case nu au curent.

Sistemul de transport a fost perturbat, iar ţara este pregătită pentru inundaţii extinse şi alunecări de teren.

Tiafunul Nanmadol a adus rafale de până la 234 km/h, iar în unele regiuni au fost prognozate 400 mm de ploaie în 24 de ore.

Serviciile feroviare, feriboturile şi sute de zboruri au fost anulate. Multe magazine şi alte companii uşile s-au închis, iar saci de nisip au fost plasaţi în faţa uşilor pentru a proteja unele proprietăţi.

Taifunul a ajuns duminică dimineaţa în apropiere de oraşul Kagoshima, în extremitatea sudică a Japoniei, în insula Kyushu.

Televiziunea de stat NHK a anunţat că un bărbat a fost ucis când maşina lui a fost înghiţită de inundaţii, iar un altul a murit după ce a fost îngropat de o alunecare de teren. Încă o persoană rămâne dispărută, iar alte optzeci şi şapte au fost rănite.

Se estimează că furtuna se va îndrepta spre est şi va trece peste insula principală a Japoniei, Honshu, înainte de a ajunge în larg până miercuri. Capitala Tokyo a fost cuprinsă de ploi abundente, linia de metrou Tozai fiind suspendată din cauza inundaţiilor.

O alertă de nivel cinci, cea mai înaltă pe scara de avertizare a dezastrelor din Japonia, a fost emisă pentru peste 500.000 de persoane din zonele Kagoshima, Miyazaki, Oita, Kumamoto şi Yamaguchi.

În total, aproximativ nouă milioane de persoane au primit ordin să evacueze părţi din regiunile Kyushu, Shikoku şi Chugoku după o alertă de nivel patru.

Nanmadol a fost clasificat ca un super taifun de către Centrul Comun de Avertizare a Taifunurilor din SUA (JTWC), un termen aplicat furtunilor cu viteze susţinute ale vântului de 240 km/h (150 mph) sau mai mult. Este echivalentul unui uragan de categoria patru sau cinci.

Premierul Fumio Kishida a amânat până marţi o vizită la New York, unde urmează să susţină un discurs la Adunarea Generală a ONU, pentru a monitoriza impactul furtunii.

Oamenii de ştiinţă au prezis un sezon de uragane foarte activ în acest an, influenţat de un fenomen natural cunoscut sub numele de La Niña.

Temperaturile mai calde la suprafaţa mării în Oceanul Atlantic şi Marea Caraibilor, ca urmare a schimbărilor climatice, pot avea, de asemenea, un impact asupra taifunurilor.

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) a anunţat că cicloanele tropicale intense vor creşte probabil la scară globală.

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

Scumpiri la lemne și cărbune în Rusia. Furnizorii ruși dau vina pe UE
Articolul anterior
Regele Charles al III-lea a depus pe sicriul mamei sale un bilet scris de mână
Articolul următor