Noul Coronavirus a făcut încă 19 victime în țara noastră

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, au decedat 19 de persoane infectate cu noul Coronavirus. Bilanțul victimelor în țara noastră a urcat la 1.969. Informațiile sunt comunicate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

separator

Din numărul total al persoanelor decedate astăzi, 11 sunt femei și 8 sunt bărbați.

Deces 1951: Bărbat de 70 ani, din r-nul Criuleni, internat la SR Criuleni. Comorbidități: hipertensiune arterială, boală oncologică.

Deces 1952: Femeie de 68 ani, din r-nul Hâncești, internată la SCM ”Sf. Treime”. Comorbidități: obezitate, diabet zaharat.

Deces 1953: Bărbat de 85 ani, din r-nul Nisporeni, internat la SR Nisporeni. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 1954: Bărbat de 62 ani, din r-nul Edineț, internat la SR Edineț. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 1955: Femeie de 65 ani, din mun. Chișinău, internată la SCM ”Sf. Treime”. Comorbidități: pielonefrita cronică, hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 1956: Femeie de 65 ani, din r-nul Anenii Noi, internată la SCM Sf. Treime. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă, diabet zaharat.

Deces 1957: Femeie de 61 ani, din mun. Chișinău, internată la SCM Sf. Treime. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie mixtă.

Deces 1958: Femeie de 80 ani, din r-nul Căușeni, internată la SR Căușeni. Comorbidități: cardiopatie ischemică cronică, fibrilație atrială.

Deces 1959: Bărbat de 63 ani, din r-nul Briceni, internat la SR Briceni. Comorbidități: diabet zaharat, bronșită cronică, cardiopatie ischemică.

Deces 1960: Bărbat de 70 ani, din mun. Chișinău, internat la SCM Sf. Treime. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 1961: Femei de 64 ani, din mun. Chișinău, internată la SCM ”Sf. Treime”. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate.

Deces 1962: Femeie de 76 ani, din r-nul Briceni, internată la SR Briceni. Comorbidități: diabet zaharat, gastroduodenită cronică.

Deces 1963: Bărbat de 70 ani, din r-nul Briceni, internat la SR Briceni. Comorbidități: diabet zaharat, bronșită cronică, cardiopatie ischemică.

Deces 1964: Femeie de 64 ani, din mun. Bălți, internată la Spitalul Clinic Bălți, cu insuficiență respiratorie acută.

Deces 1965: Bărbat de 67 ani, din mun. Chișinău, internat la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, angină pectoral ă de efort.

Deces 1966: Bărbat de 84 ani, din r-nul Râșcani, internat la SCM ”Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, pielonefrită cronică, angină pectoral ă de efort.

Deces 1967: Femeie de 68 ani, din r-nul Căușeni, internată la SR Căușeni. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă.

Deces 1968: Femeie de 56 ani, din mun. Chișinău, internată la SCM ”Gh. Paladi”. Comorbidități: hipertensiune arterială, angină pectorală de efort, diabet zaharat, cardiopatie mixtă.

Deces 1969: Femeie de 63 ani, din mun. Chișinău, internată la SCM ”Gh. Paladi”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus în R. Moldova a ajuns la 86.038 cazuri.

Până astăzi, 67.270 persoane s-au vindecat de Covid-19.

Campania națională de împădurire, lansată oficial: Mobilizare națională – 16 noiembrie

Săptămâna trecută ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, alături de Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, au dat start campaniei de împădurire din toamna acestui an în localitatea Mălăiești, raionul Orhei. În cadrul acestei inițiative ambițioase, peste 7.300 de hectare de teren vor fi împădurite pe parcursul anului 2024, scrie unghiul.com.

Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre campanie
În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.

Mobilizare națională
Începând cu data de 16 noiembrie, întregul Guvern se va alătura eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde vor planta 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.

Declarațiile ministrului mediului
„Vom planta peste 26 de milioane de puieți în această toamnă, inclusiv specii precum stejar, frasin, salcâm și arțar, toate crescute în pepinierele „Moldsilva”. Fiecare copac plantat este un simbol al responsabilității noastre față de natură și de viitorul Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu. El a evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă cu autoritățile locale, care au pus la dispoziție 24.000 de hectare de teren pentru împădurire de la începutul programului.

Această inițiativă are potențialul de a transforma peisajul țării și de a promova un mediu mai sănătos și mai verde pentru generațiile viitoare.

Șoferii care comit încălcări nesemnificative vor scăpa doar cu avertisment. În ce condiții?

Șoferii care vor comite încălcări fără urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. O condiție este ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea unei fapte similare. De asemenea, trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior, transmite IPN.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ cele două condiții.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcție, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, precum și conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect. Este vorba și despre nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic a căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Documentul urmează să fie aprobat de Parlament în a doua lectură, care este și finală.

Ion Ceban acuză Guvernul că nu a transferat banii pentru salariile profesorilor din Capitală

O parte din profesorii din capitală ar putea să nu primească salariul pentru luna decembrie, a anunțat edilul capitalei într-un discurs. Ion Ceban acuză Guvernul că nu ar fi transferat municipalității banii pentru salariile și premiile profesorilor, transmite IPN.

„Din 200 de milioane pe care, conform legii, trebuie să fie transferați municipalității pentru achitarea salariilor și premiilor profesorilor – au fost transferași doar 36 de milioane de lei”, a afirmat primarul capitalei. Edilul susține că salarizarea profesorilor este obligația autorităților publice centrale și nu ale celor locale.

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o replică la acuzațiile primarului. „Toate obligațiunile salariale vor fi respectate, procedura de rectificare este una standard și are loc în fiecare an. Îndemnăm primarul să nu dezinformeze și să se asigure de buna gestionare a municipiului”, a declarat ministrul Dan Perciun.

1.331 cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 ore
Articolul anterior
Coronavirus: 1.115 persoane tratate au fost externate astăzi
Articolul următor