„Nu-l las pe Putin să mă transforme în criminal”. Drama unui bărbat care a fugit din Rusia după ce a primit ordin să lupte în Ucraina

La câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunţat prima mobilizare de la cel de-al Doilea Război Mondial, Oleg, un sergent rus aflat în rezervă, a primit în cutia poştală ordinul prin care i se cerea să se prezinte la centrul local de recrutare din Kazan, capitala republicii ruseşti Tatarstan. Tânărul de 29 de ani nu a stat pe gânduri și și-a pregătit bagajele pentru a fugi din țară, lăsându-și în urmă șoția care urmează să nască săptămâna viitoare, relatează The Guardian, citat de digi24.ro.

În calitate de sergent aflat în rezervă, Oleg spune că a știut întotdeauna că va fi în prima linie dacă va fi declarată o mobilizare, însă a sperat că nu va fi obligat să lupte în războiul din Ucraina.

„M-a durut inima când am primit ordinul de chemare. Dar știam că nu am timp să disper”, a spus el.

Şi-a împachetat rapid toate bunurile şi a rezervat un bilet doar dus către Orenburg, un oraş din sudul Rusiei, aproape de graniţa cu Kazahstanul, de unde urmează să ia mașina.

„Voi trece cu maşina în seara asta”, a mărturisit tânărul într-un interviu telefonic, joi, de la aeroportul din Orenburg.

„Nu am idee când voi pune din nou piciorul în Rusia”, a adăugat el, referindu-se la pedeapsa cu închisoarea pe care bărbaţii ruşi o riscă dacă fug de mobilizare.

Bărbatul își lasă în urmă soția, care urmează să nască săptămâna viitoare.

„Voi rata cea mai importantă zi din viaţa mea. Dar pur şi simplu nu-l las pe Putin să mă transforme într-un criminal într-un război la care nu vreau să particip”, a declarat Oleg.

Decizia Kremlinului de a anunţa o mobilizare parţială a determinat bărbaţii care au vârsta legală de a lupta să îşi părăsească ţara, acţiune care a declanşat un nou exod de creiere, posibil fără precedent, în zilele şi săptămânile următoare.

The Guardian a vorbit cu mai mult de doisprezece bărbaţi şi femei care au părăsit Rusia de când Putin a anunţat aşa-numita mobilizare parţială sau care intenţionează să o facă în următoarele zile.

Opţiunile de a fugi sunt limitate, spun ei. La începutul acestei săptămâni, patru dintre cele cinci ţări membre UE care se învecinează cu Rusia au anunţat că nu vor mai permite ruşilor să intre pe teritoriul lor folosind vize turistice.

Cozi uriașe de mașini s-au format joi la aproape toate vămile terestre ale Federației Ruse. Tot mai mulți cetățeni ruși vor să părăsească țara, la o zi după decretarea mobilizării parțiale.

Biletele pentru zborurile directe spre destinații din Armenia, Turcia și Azerbaidjan – țările vecine Rusiei pentru care cetățenii ruși nu au nevoie de viză – s-au epuizat rapid.

Ion Ceban acuză Guvernul că nu a transferat banii pentru salariile profesorilor din Capitală

O parte din profesorii din capitală ar putea să nu primească salariul pentru luna decembrie, a anunțat edilul capitalei într-un discurs. Ion Ceban acuză Guvernul că nu ar fi transferat municipalității banii pentru salariile și premiile profesorilor, transmite IPN.

„Din 200 de milioane pe care, conform legii, trebuie să fie transferați municipalității pentru achitarea salariilor și premiilor profesorilor – au fost transferași doar 36 de milioane de lei”, a afirmat primarul capitalei. Edilul susține că salarizarea profesorilor este obligația autorităților publice centrale și nu ale celor locale.

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o replică la acuzațiile primarului. „Toate obligațiunile salariale vor fi respectate, procedura de rectificare este una standard și are loc în fiecare an. Îndemnăm primarul să nu dezinformeze și să se asigure de buna gestionare a municipiului”, a declarat ministrul Dan Perciun.

Reinterpretarea piesei „De ce plâng chitarele” face furori.

Azi, Mark Stam și Alessiah au lansat videoclipul la melodia formației NOROC, „De ce plâng chitarele?”, scrisă de Efim Krimerman și Mihai Dolgan. Tinerii au filmat și un videoclip foarte creativ. La scrierea muzicii a participat și Arsenie Todiraș.

Cum îți pare creația celor doi?

Tragedie la Ștefan Vodă! Un tânăr de 20 de ani a murit electrocutat pe un stâlp

Poliția din raionul Ștefan Vodă a fost sesizată astăzi, 15 noiembrie, precum că un tânăr ar fi fost electrocutat, scrie hn24.net.

Cazul a avut loc în jurul orei 10:40 în centrul orașului. La fața locului, polițiștii au stabilit preliminar că un tânăr de 20 ani, angajat al unei companii ce prestează lucrări electrice, în timpul efectuării unor lucrări planificate la înălțime, pe un pilon, a fost electrocutat, decedând la fața locului. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ștefan Vodă, Mariana Didenco.

De menționat că pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

La Chișinău va avea loc premiera filmului „pandemia.md”, în regia moldoveanului Valeriu Jereghi
Articolul anterior
Maia Sandu a discutat, la Berlin, cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Germania
Articolul următor