„Nu vă putem angaja”. Ce spune legislația R. Moldova despre angajarea persoanelor cu dizabilități

Rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități este de trei ori mai mică față de cea a persoanelor fără deficiențe, deși angajatorii cu cel puțin 20 de salariați sunt obligați să ia la lucru oameni cu nevoi speciale. Adesea, aceștia nu-și cunosc drepturile și renunță când aud: „Nu vă putem angaja”, scrie moldova.europalibera.org.

Natalia (31 de ani) are o deficiență de auz din naștere. Cu ajutorul unui aparat auditiv, poate desluși sunetele în proporție de 50%. Femeia are trei copii, cu vârste de 12, 4 și 3 ani, și primește o pensie de 1.800 de lei (circa 95 de euro) pentru gradul accentuat de dizabilitate. Acești bani nu-i ajung pentru întreținere, așa că, după ce a ieșit din concediul de îngrijire a ultimului copil, a încercat să-și găsească un loc de muncă, însă fără succes.

„În luna iulie, am văzut un anunț că grădinița nr. 3 din Chișinău caută ajutor de educator. M-am bucurat foarte mult, pentru că, înainte de concediul de maternitate, am lucrat 2 ani ca ajutor de educator și știam că mă voi descurca. Copiii mă adorau și părinții, la fel. Am fost invitată pe 16 iulie și am discutat cu directoarea despre postul de muncă și dacă mă poate accepta așa cum sunt”, povestește Natalia.

Directoarea grădiniței i-ar fi promis că o va angaja și i-a spus să aducă certificatul medical necesar, dar, la scurt timp, a anunțat-o printr-un mesaj că nu o poate lua la lucru din cauza dizabilității.

„La început, doamna directoare a fost de acord și chiar mi-a zis să-mi înscriu și copilul la grădiniță. A doua zi, am mers după certificat. Am trecut câțiva specialiști, îmi rămăseseră doi medici. Ajung la stația de troleibuz, cu copilul în brațe și primesc un mesaj de la doamna directoare: «Nu vă putem angaja. Asistenta medicală consideră că nu veți putea comunica cu copiii»”, menționează femeia.

Directoarea interimară a grădiniței nr. 3, Olga Ciobanu, a spus Europei Libere că postul de ajutor de educator nu putea fi ocupat de o persoană care nu aude. Asta deși Natalia folosește un aparat auditiv, datorită căruia poate auzi și vorbi.

„Prima dată a venit singură, am vorbit față în față. Mi s-a părut că vorbește cam greu, dar am zis că va fi bine. A doua zi, a venit cu copilul. Și eu, și asistenta medicală am văzut cum comunică cu copilul. Au fost niște momente care ne-au pus în gardă: copilul spunea ceva, ea nu înțelegea ce spune. Era vorba de postul de ajutor de educator la creșă, unde copiii au nevoie să-i înțelegi, să-i auzi. Dacă era vorba despre o altă funcție, care nu necesită comunicarea cu copiii, să zicem la bucătărie, nu ar fi fost nicio problemă”, s-a justificat Olga Ciobanu.

Natalia nu s-a plâns nicăieri pentru că a fost respinsă. A încercat doar să-și recupereze cheltuielile pentru controlul medical, dar nu a reușit. „Nu vreau să fac rău nimănui. Vreau doar să fiu angajată fără probleme”, spune femeia.

Ce spune legea despre angajarea persoanelor cu dizabilități

„În primul rând, articolul 27 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități prevede principiul egalității, mai exact încadrarea la locul de muncă a persoanelor cu dizabilități în condiții de egalitate cu toate persoanele, iar statul este obligat să pună în practică articolele din convenție”, spune juristul Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Radu Bobeică.

Constituția R. Moldova spune că persoanele cu dizabilități beneficiază de protecție specială din partea întregii societăți, iar legislația națională prevede că, dacă angajatorul are 20 sau mai mulți angajați, cel puțin 5% din aceștia ar trebui să fie cu dizabilități.

Persoanele cu nevoi speciale care sunt discriminate la angajare își pot apăra drepturile cu ajutorul unui avocat plătit de stat. Pentru început, ar trebui să depună o plângere la Inspectoratul de Stat al Muncii.

„Dacă o persoană are grad de dizabilitate sever sau accentuat, atunci ea se poate adresa Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat pentru a beneficia de serviciile unui avocat achitat de stat. Astfel, persoana e reprezentată în fața autorităților de acest avocat, inclusiv în instanța de judecată, pentru a-și apăra drepturile care i-au fost încălcate”, explică juristul Radu Bobeică.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2022, în R. Moldova erau 168.000 de persoane cu dizabilități, dintre care doar 14% angajate în câmpul muncii. Asta în timp ce rata de ocupare a persoanelor fără dizabilități a fost de 43,1%.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Grădina cu peste 160 de specii de trandafiri a unei gospodine din Lăpușna, o adevărată atracție turistică locală
Articolul anterior
Republica Moldova va mai denunța trei acorduri cu CSI
Articolul următor